Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, tammikuuta 21, 2018

Ehdoton nollatoleranssi väkivallalle koulussa

Kuvakaappaus MTV-uutisten nettisivulta
Päivitetty klo 10.40

EILEN MTV uutisoi ensimmäisenä todella kurjan uutisen:

"Teinipojan epäillään pahoinpidelleen espoolaiskoulun rehtorin".

Pahoinpitely tapahtui keskiviikkona, mutta poliisi sai pojan kiinni vasta perjantaina. MTV:n tietojen mukaan poliisi aikoo nyt kuulustella poikaa, jonka jälkeen hänet luovutetaan sosiaaliviranomaisten haltuun.

Juristisesti kyseessä on tässä vaiheessa epäily. Kukaan kun ei ole syyllinen tutkimatta. 15-vuotias poika ei ole (enää?) koulun oppilas, enkä rupea tässä arvuuttelemaan teon motiivia, vaikka pelkään  tietäväni, millainen asian tausta on. Jos olen oikeassa, se on vakava.  Eikä vika ole rehtorin toiminnassa.

Kuten eräs  arvostamani espoolaisrehtori totesi, jokin raja on nyt ylitetty. Vähättelemättä lainkaan yhdenkään oppilaan kokemaa väkivaltaa . Tai yhdenkään kouluavustajan toistuvia kolhuja. Tai useiden kymmenien opettajien voimatonta tuskaa  tilanteessa, jossa he joutuvat jopa toistuvasti väkivallan kohteeksi.

MTV-uutisten mukaan Espoon kaupungin koulutoimen korkea virkamies pitää tapausta  poikkeuksellisena, ennalta-arvaamattomana ja yksittäisenä tapauksena. Koulut ovat hänen mukaansa yhä turvallisia, eikä tapaus hänen näkemyksensä mukaan ole muuttanut koulujen turvallisuus-tilannetta.

En valitettavasti voi olla ihan samaa mieltä virkamiehen kanssa.  Vaikka monet asiat ovat Espoossa huikean hyvin,  kouluväkivallan suhteen huoli on edelleen akuutti- ja ikävä kyllä myös krooninen. Tilastot koulujen henkilökunnan kokemasta välivallasta ovat sietämättömät.

KOULUIHIN on voitava asettaa  ehdoton nollatoleranssi väkivallalle.  Koulutoimen, sosiaalitoimen, lastensuojelun ja mm. poliisin yhteistyön tieltä on purettava esteet.  Väkivaltaisiksi tunnettujen oppilaiden tuelle, kuntoutukselle ja opetuksen  järjestelyille on oltava sellaiset resurssit, että ne riittävät takaanaan kaikkien turvallisuuden. Toimintaohjeet väkivallalla uhkailun osalta on terävöitettävä.

SYVÄ pahoitteluni pahoinpidellylle rehtorille. Voimia!

Aion nostaa asian esiin maanantaina Espoon valtuustossa, kun se käsittelee virkamiesten laatimaa hyvinvointiraporttia.

Ks. lisää https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005532796.html?cs=email
https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/teinipoika-hyokkasi-rehtorin-kimppuun-koulussa-espoossa-poliisi-otti-kiinni-pahoinpitelysta-epailtyna/6738566#gs.Srm1mY0 

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Ei tuo mikään yksittäistapaus ole ... tai siis tietysti on yksi tapaus muiden tapausten rinnalla. Tutkimukset väkivallasta koulumaailmassa kertovat karua kieltä niin oppilaitosten henkilöstön kuin lastenkin turvallisuudesta nykyisin. Väkivaltaiset teot ja kiusaaminen ovat läsnä koulumaailmassa. Asia ei muutu nimeämällä esiin otettu tapaus yksittäiseksi. Kysymyksessä on vakava ilmiö erityisesti perusopetuksen puolella. Ei myöskään ole syytä unohtaa menneinä vuosina tapahtuneita kouluampumisia, jotka nekin omalta osaltaan alleviivaavat tarvetta perusteelliseen pohdintaan tämän ilmiön äärellä ja sen syihin puuttumista nyt, eikä sitten joskus!