Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, maaliskuuta 18, 2017

Jaakko Linnankivi on kuollut

HELSINGIN Sanomista sai tänään lukea, että opetusneuvos, FM  Jaakko Linnankivi on kuollut 86 vuoden iässä 6.2.2017.

MINULLA oli ilo tuntea Jaakko ja hänen puolisonsa Marja. Marja oli  musiikki-ihmisiä vimpan päälle. Hän nukkui pois jokseenkin tasan kaksi vuotta ennen miestään.

Ensimmäisen kerran tiemme kohtasivat Helsingin OKL:lla, jossa heistä molemmat olivat tuolloin opettajina. Myöhemmin he siirtyivät Kouluhallitukseen.

Seuraavan kohtaamiskerta oli 1990-luvulla, jolloin olin Auroran koulun rehtorina. Jaakon lapsenlapset kävivät kouluamme, ja ukki nähtiin usein heitä saattamassa ja noutamassa. Kun silloinen apulaiskaupunginjohtaja Liisa Tommila käynnisti ensimmäisiä Comenius-hankkeita Espoossa, jostain syystä Aurora pääsi siihen aaltoon. Meillä oli yhteistyökouluja Englannissa, Itävallassa ja Venäjällä Viipurissa: Viipurin Gymnaasio.

Viipuri oli kansainvälisyysasioista kiinnostuneelle Linnankivelle tärkeä kaupunki. Hän olikin mukana usealla reissulla, joilla iso joukko espoolaiskoulujen opettajia vieraili tuossa koulussa. Aikaa oli, koska hän oli jäänyt vuonna 1993 eläkkeelle opetushallituksen opetusneuvoksen virasta.  Yhdellä keikalla  oli mukana Auroran koulun oman (ainoan) yläkoululuokan bändi, joka  heitti siellä rock-keikan. Vastaanotto oli innostunut.

Pidimme yhteyttä aivan viime vuosiin saakka. Vuosien varrella sain vierailla heidän kauniissa kodissaan Iirislahdessa ja kuunnella viisaita ajatuksia mm. peruskoulun ensimmäisestä opetussuunnitelmasta, jota Jaakko oli ollut kirjoittamassa. Hän myös muisteli mielellään koulunjohtaja-aikojaan Jupperin kansakoulussa. Yhteydenpitomme muuttui telemaattiseksi, kun Marja ja Jaakko muuttivat pois Iiirislahdesta.

JAAKON lasten isästään kirjoittama kaunis muistokirjoitus löytyy tästä linkistä:
http://www.hs.fi/paivanlehti/18032017/art-2000005130855.html

Ei kommentteja: