Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, maaliskuuta 12, 2017

Ehdotus, joka pelastaisi Träskändan kartanon?

Lastun lopussa on pieni videoclipsi tapahtumasta.
AURORA Karamzinin aikanaan omistama  Träskändan kartano halutaan pelastaa.  Tuore yhdistys, Träskandan kartanon ystävät ry.  järjesti  sunnuntaina 12.3.  Auroran nimipäiväjuhlan kartanossa.  Paikalla oli tuhansia ihmisiä.

Kello 15.15 alkoi paneeli, jossa heitettiin  viestikapulaa poliittikoille Träskandan kartanon tulevaisuudesta. Paneeliin saapui paikalle  neljä kuntavaali-ehdokasta: Martti Hellström (sd), Sirpa Hertell (vihr), Jaana Jalonen (kok) ja Simo Repo (Kesk). Juontajana ja kellokallena oli Jari Kujala.

VIHREÄT ovat olleet  Träskändan kartanon pelastamisessa polittinen ajovoima. Siitä heille kaunis kiitos.  He haluavat tilan kansalaiskäyttöön. Mutta heilläkään ei ole ollut ideaa, kuinka kallis remontti rahoitettaisiin samaan aikaan, kun paljastuu homekoulu toisensa perään. Kokoomus taas haluaisi löytää yksityisen toimijan, joka panisi paikat kuntoon. Mutta kuinka vapaasti kuntalaiset tilaa saisivat käyttää, jos kartanossa olisi kylpylä tms.?  Epäilen.

TEIN ehdotuksen, joka voisi ratkaista ongelman. Tilanteessa, jossa kymmenet koulut tarvitsevat väistötilaa, Träskändasta kannattaisi rakentaa pysyvä väistötila. Siis koulu.  Mutta erilainen koulu. "Meijerikoulu". Saneeraus ei vaatisi ylimääräisiä miljoonia vaan se rahoitettaisiin varoilla, jotka joka tapauksessa kuluisivat väistöratkaisuihin.

Väistövuodelle/-vuosille rakennettaisiin taide-, kulttuuri-, historia-  ja ympäristöpainotteinen lukuvuosiohjelma, jossa hyödynnettäisiin kartanoa ja lähiseutua.  Näin väistövuosi ei olisi ahtautumista ja uupumista vaan uudenlainen, rikastava kokemus, jossa opettajien apuna olisi monia erityisalojen osaajia. Erikoisluokkia ei tarvitsisi rakentaa, koska ihan kävelymatkan päässä on kaksikin tervettä koulua: Aurora ja Järvenperä.

Jos "Meijerikouluun"  sijoitettaisiin lähialueen alakoulujen oppilaita uudisrakennus-/korjaustöiden ajaksi, tilat vapautuisivat asukas- ja yhdistyskäyttöön iltapäiviksi, viikonlopuiksi ja koulujen loma-ajoiksi.

YLEISÖ kannatti ideaa. Poliitikot eivät oikein Repoa lukuunottamatta. Revolla oli itsellään myös hyvä idea. Korjaustyöt voitaisiin tehdä pieteettillä jonkin oppilaitoksen kanssa. Otin esityksestä kopin, ja heitin että samalla voitaisiin kouluttaa parikymmentä entistämistöiden ammattilaista  mm. maahanmuuttajista.

TARVITSEMME luovia ratkaisuja, ja mielellään sellaisia, jotka ratkaisevat yhtä aikaa monta ongelmaa.

Videoclipsi
Ei kommentteja: