Kirjoja

Kirjoja

torstaina, marraskuuta 21, 2013

Tuliko OAJ:öön revoluutsionia?

SE alkaa olla yhtä päivää vaille valmis- tämä OAJ:n valtuustoura. Keväällä 2010 käytiin järjestövaalit silloisessa Länsi-Uudenmaan piirissä. EKOAY:n porukka teki vaaliliiton nimellä Länsi-Uudenmaan Opettajat. Ehdokkaita oli 9. Vaaliliitto avasi myös nettisivut Vuodatuksen blogis-sivustolle.

" OAJ:n valtuustovaaleissa kullakin piirillä on jäsenmääränsä perusteella tietty määrä valtuustopaikkoja. Espoo ja Kaunianen kuuluvat Länsi-Uudenmaan piiriin. Täältä valtuustoon mennee kahdeksan ehdokasta.
Vaaleissa opettajat äänestävät yhtä ehdokasta, mutta lopullinen valinta tehdään samaan tapaan kuin eduskuntavaaleissa. Vaaliliitto on kuin puolue. Vaaliliiton sisällä eniten ääniä saanut saa vertailuluvuksi koko vaaliliiton äänipotin, toiseksi eniten saa puolet jne.

Tänään keskiviikkona ratkeaa, kuinka monta "puoluetta" Länsi-Uudellamaalla on. Oletettavasti kaksi.  Jos äänet menevät about tasan, kumpikin saa puolet paikoista (4).  Länsi-Uudenmaan Opettajat- vaaliliiton tavoitteena on nostaa äänestysprosentti niin korkeaksi, että se riittäisi kantamaan peräti viisi vaalilitton ehdokasta valtuustoon.

Yhdeksän on hieno numero.  Vaaliliton tunnuslauseena on Open OAJ. Tunnuslause on kaksikielinen. Siinä sen jekku. Vaalilittolla on omat blogisivut osoitteessa  http://lansi-uudenmaanopettajat.vuodatus.net/  Asiamiehenä toimii rehtori Jukka Sarpila.

PERUSTIETOlomakkeella kuvailin omia tavoitteitani:   "Opettajien työkuorman on kevennyttävä! Palkka oikeudenmukaiseksi! Revoluutio OAJ:öön: Valtuusto päättää, toimisto toteuttaa. Kokousvekkuloinnille piste! 33 vuoden opetus-, järjestö- ja edunvalvonta-kokemukseni on käytettävissäsi. Olen väitellyt tri:ksi muutoksesta. Jos muutosta tahdot, I´m your man! "

LAUANTAINA 16. tammikuu 2010 julkaisin vaalimainokseni OAJ:n järjestövaaleissa.
OAJ tarvitsee revoluutiota!

NÄIN kirjoitin: "Opetusalan ammattijärjestö OAJ on tärkeä ja valtava organisaatio. Siihen  kuuluvat lähes kaikki Suomen opettajat, päiväkodeista yliopistoon  ja merkittävä osa opetusalan hallintoihmisiäkin. Jäseniä lienee reilusti yli 100 000. Hienoa.

Tuollaisen organisaation hallinta on uskomattoman vaikeaa. Herkästi siitä tulee instituutio, joka jähmettyy rakenteisiinsa ja jossa pienet klikit hajoittavat yhteisen voiman taistelemalla  murusista.
Nykyisellä  toimintakulttuurilla ei tulla selviämään 2000-luvun haasteista.  OAJ on uudistettava. Toisaalta tarvitaan selkeästi rajumpaa, toisaalta joustavaa ja vikkelää toimintaa.  Toiminnan on oltava avointa ja demokaattista. Byrokratia on purettava  minimiin.  Nykyinen moninkertainen piiri- ja paikallistoiminta on yksinkertaistettava. Kenenkään aika ei riitä  sellaiseen edunvalvontavekkulointiin, johon tänän monen ihmisen aika menee.

EKOAY:n tiimi ensimmäisessä valtuuston kokouksessa.
On etsittävä menettelytavat, joissa 150 valtuuston kokouksessa istuvan osaaminen aidosti otetaan käyttöön. Leikkikokouksista on päästävä aitoon toimintaan. Jargon on unohdettava, ja ruvetaan puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä. Päättäjien ja toimiston välisen johtamissuhteen on oltava terve. Valtuusto päättää. Toimisto toteuttaa.

Uudeksi puheenjohtajaksi tarvitaan nälkäinen, isoaivoinen, pedagogisesti viisas ja  fiksu uudistaja, jossa on nuoruuden antamaa driveä. Minunikäiseni ovat siihen tehtävään auringonlaskun porukkaa.   Uuden puheenjohtajan tueksi tarvitaan toimivaltainen johtoryhmä. Palkkaetujen on oltava sellaiset, että tehtävään valittava on palkkansa tyytyväinen ja sen arvoinen. Pröystäilevälle palkkaa hänkään ei tarvitse."

VAALITYÖNI  perusmateriaalina oli Hesarin ilmainen kuva-animaatio, jossa kuvailin itseäni napakoilla sloganeilla. Itse asiassa versioita oli kaksi. Lähetin sähköpostilla linkin videoon kaikille Länsi-Uudenmaan alakoulujen opettajille ja kaikille rehtoreille. 

" Hei.
Olen tehnyt Helsingin Sanomien Filmitervehdyskoneella filmin. Katso vaalivideoni tästä linkistä: 
http://hs.fi/filminauha/?film=50ba1929-4b71d4d8-824b-d0a53ce7"

Valitettavasti clipsejä ei enää linkin takaa löydy. Sain 386 ääntä, muistaakseni toiseksi eniten vaaliliitossamme. Saimme neljä paikkaa.

NELJÄN vuoden aikana valtuusto kokoontui kahdeksan kertaa. Yhden kerran olin estynyt. ja silloin Hannu Suntio paikkasi minua.  Tein usein valtuustonkokouksista realiaikaisen muistion. Tässä linkkejä:

MONESSA sai ola mukana. Vedin useita puheenjohtajavaalin paneeleita. Juonsin pks-OAJ on the road tapahtumaa kolmen sepän patsaalla. Pidin pöntöstä puheita.  Olin koulutuspoliittisen toimikunnan varajäsen, ja sijaistin Heli Haaroa muistaakseni kaksi kertaa. Olin Ysin kokouksissa. Ja valtuuston neuvottelupäivillä. Lihoin ja laihduin. Mutta sainko mitään aikaan? 

SAIN. Näistä olen ylpeä:
  • Valitsimme aktiivisen puheenjohtaja Olli Luukkaisen
  • Pieneltä osin sain olla mukana OAJ:n tulevaisuustyössä. Se on tärkeää.
  • Pieneltä osin olin mukana innostamassa uudenlaisiin, dialogisiin kokouskäytäntöihin- joista mm. viestiseinä on hyvä esimerkki
  • Valtuuston kokoa ei laikattu.
  • OAJ:n valtuutettuna vedin useita kertoja EKOAY:n päättäjäristeilyn paneelit. Hauskaa.
  • Keväällä 2010 puhuin työajan selvittämisen tärkeydestä. Rexien osalta on edetty jo kokeiluihin.
  • Olin mukana (taustalla) hankkimassa koulutusalan vaikuttajan palkintoa Kari Uusikylälle ja Pasi Sahlbergille.
  • OAJ on palkannut uusia upeita ihmisiä näiden neljän vuoden aikana. Nostan esiin kaksi: Nina Lahtinen ja Heljä Misukka. Molempien kanssa olen saanut tehdä rakentavaa yhteistyötä.
EN SAANUT. Nämä asiat eivät ole edenneet tarpeeksi
  • Opettajiin kohdistunutta väkivaltaa ei ole saatu kuriin. Puhuin asiasta keväällä 2010.
  • Teimme Sarin kanssa ponnen keväällä 2012 sisäilmaongelmien saamisesta kuriin ja oirehtivien vakuutuksen piiriin. Ei ole ongelma ratkennut.
HUOMENNA on aika sanoa näkemiin. Jos osaisin laulaa, tapailisin tätä (voit ohittaa mainoksen kilikkaamalla) http://www.youtube.com/watch?v=ZfRtyqLXsH8

Ei kommentteja: