Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, marraskuuta 16, 2013

Luokanopettajat: Koululuokkien ryhmäkoot rajattava lailla

Mediatiedote. Julkaisuvapaa heti.

Luokanopettajaliitto vaatii perusopetuksen maksimiryhmä-kokojen rajaamista lainsäädännön kautta. Opetus- ja kulttuuriministeriön tuoreimman ryhmäkokoselvityksen mukaan keskimääräiset ryhmäkoot ovat laskeneet viime vuosina. Luokanopettajaliitto katsoo kuitenkin, että ryhmät ovat edelleen liian suuria ja ylisuuria ryhmiä on liian paljon.

Okm on jakanut ryhmäkokojen pienentämiseen tarkoitettuja hankerahoja vuodesta 2010 alkaen. Vuosina 2013 ja 2014 rahaa on ollut jaossa vuositasolla 60 miljoonaa euroa. Lisärahoituksella keskimääräisiä ryhmäkokoja on saatu pienemmiksi, mutta edelleen on liikaa yli 25 ja jopa yli 30 oppilaan luokkia. Pääosin näin suuret ryhmäkoot ovat alakoulun puolella.

Luokanopettajaliitto katsoo, että hankerahoitus ei ole ikuista. Lisäksi lukuvuoden 2013-2014 jälkeen perusopetuksen ikäluokat lähtevät rajuun kasvuun. On suuri pelko, että lähivuosina perusopetuksen ryhmäkoot räjähtävät käsistä ilman lainsäädännöllisiä toimia. Luokan-nopettajaliitto vaatii maksimiryhmäkokojen säätämistä mahdollisimman pian siten, että alkuopetusluokilla 1-2 maksimiryhmäkoko olisi 16 oppilasta ja vuosiluokilla 3-6 ryhmäkoko olisi 20 oppilasta.

Matti Sippola
puheenjohtaja
Luokanopettajaliitto ry
040 755 2615
matti.sippola@edu.seinajoki.fi

Luokanopettajaliitto on omaa luokkaa opettavien opettajien ja 1-6 -luokkien rehtoreiden valtakunnallinen yhdistys. Se on Suomen suurin pedagoginen  ainejärjestö, joka toimii hyvässä yhteistyössä Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n kanssa. Luokanopettajia on kaikkiaan noin 16000.
Luokanopettajaliitto. Akavatalo Rautatieläisenkatu 6. 00520 Helsinki. Puh  09-150 2658
www.luokanopettajaliitto.fi

Ei kommentteja: