Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, marraskuuta 18, 2012

Turvallisuus ensin


TURVALLISUUSTERVEISIÄ Kouvolan kaupungin opettajilleen järjestämästä turvallisuus-Vesosta Elimäen koulukeskuksesta. Minut kiidätettiin tilaustaksilla suoraan  juna- asemalta vain seitsemän minuuttia aikataulusta myöhässä:-).   Koulun jumppasalissa oli paikalla lähes 80 opettajaa.

VESO oli kaksiosainen. Aamupäivän  avasi rehtori Allan Mattson, ja minun vastuulleni oli  sitten annettu 2 tuntia 45 minuttia. Iltapäivällä opettajat jakaantuivat pajoihin. Teemoina olivat  a) turvallisuus tekstiilityössä ja b) teknisessä työssä, c) oppilaan fyysinen rajoittaminen ja d) impulsiivisen väkivallan ennaltaehkäisy koulussa.  Ja välissä oli 45 minuutin lounastauko. Menuun kuului tosi maukas riistakeitto.

Elimäen yläaste ja  lukio toimivat  yhteisissä tiloissa. Tämä
on tuonut paljon lisäarvoa molemmille. Koulussa oli mm.
musiikkiluokan yhteydessä studio. Koulun ruokasalissa oli
upea moin 10m2:n vitriini, johon oli koottu metsän eläimiä
mm. Eimäellä ammuttu susi, ilves ja tietysti lintuja.
KÄYTTÄMÄNI  diat ovat lastun yläreunassa filmimuodossa. 60 dian alkuosassa määritellään turvallisuuskäsitettä positiivisesti ja negatiivisesti,  teoreettisesti ja myös konkreetisti perusopetuksen laatukriteerien pohjalta. Sen jälkeen tarkastellaaan koulujen turvallisuustilanne käytettävissä olevan tutkimusmaterilaalin pohjalta.

Arvioimme yhdessä koulujen turvallisuuskulttuurin tilaa, ja Kouvolassa se näytti olevan varsin hyvä. Diojen loppupäähän on sitten koottu erilaisia keinoja  toisaalta vahvistaa positiivista turvallisuutta (kaikkein hyvinvointia) ja  toisaalta vähentää negatiivista turvallisuutta (turvantunteen puuttumista ja objektiivisia riskejä ja uhkia).

Keskustelu oli vilkasta. Moni koki, että  koululta vaadittavan nykyään ihan  liikoja. Turvallisuustyöhön toivottiin paljon enemmän vastuunkantoa sekä opetuksen järjestäjiltä että oman lapsensa hyvinvoinnin ja käyttäytymisen osalta vanhemmilta. Rehtorien vastuuta vuokratilojen turvallisuuden osalta pidettiin täälläkin  kohtuuttomana. 

2 kommenttia:

Pasi Majasaari kirjoitti...

Todella hyvältä vaikuttava kokonaisuus tuo filmille laittamasi esitys. Moni kohta herätti ajatuksia ja halun ottaa asia meilläkin esille. Mutta on tuohon filmiin keskittyminen niin mahdottoman vaikeaa, kun diat vilahtavat ohi melkoista vauhtia.

Pasi Majasaari

Martti kirjoitti...

Pasi

Diat voi pysäyttää painamalla !! nappulaa clipsin vasemmassa alareunassa.