Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, tammikuuta 02, 2009

Koskenniemi: Vanhan pedagogin pakinoita osa 2

TÄNÄÄN perjantaina on koulutyön keskeytyspäivä 6(7). Konttorilla odottaa riittävästi töitä, joten jotta ehtii pohtia tärkeitä asioita, on noustava aikaisin Niin tein. Jatkan eilen aloittamaan Koskenniemen viisauksien repostelua. Vuorossa siis toinen osa.LAPSET Matti Koskenniemi näkee mielenkiintoisesti ihan erilaisina kuin aikuiset.

"Lapset ovat lapsia ja heidän maailmansa on pieni". Lapset ajattelevat eri tavalla kuin aikuiset. Koululainen suhtautuu vakaviin ja merkittäviin maailmantapahtumiin omasta näkökulmastaan, omiin intresseihinsä sovittaen. Nyt ja tässä ovat hänelle tärkeitä. Aikuisista kauhistuttava asia, kuten vuoden 1956 yleislakko, saattaa olla lapsista lähinnä "jännä". Luokallejääminenkin voi olla vain "huonoa tuuria, joka osuu omalle kohdalle".

Lapsilla on halua oppia, mutta sitä ei pidä sekoittaa siihen, haluaako lapsi oppia sitä, mitä opettaja haluaa opettaa.
" On aikoja, jolloin opitaan opettajan mieliksi melkein mitä vaan, on myös aikoja, jolloin oppilas ei halua oppia opettajan mielen mukaan- mutta se ei tarkoita ettei oppilas halua oppia."

Lapset oppivat omalla tavallaan. "Lapset oppivat opettamattakin...Tärkeät asiat, joita korostetaan, kulkevat usein vain korvasta toiseen. Ohimennen mainitut sivuseikat... sen sijaan tarttuvat lähtemättömästi oppilaiden mieleen. Lapset oppivat omin päin lehdistä, radiosta ja muualta paljon muuta, jota koulu voisi käyttää hyväkseen (vrt. pedagogisten asiantuntijoiden valitsemat keskeiset asiat).
Palaan Koskeniemen kiehtovaan lapsinäkemykseen vielä esitellessäni hänen toista klassikkoaan.

Ei kommentteja: