Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, huhtikuuta 16, 2007

Uuden hallituksen koulua koskeva ohjelma



KUVA: Maahan on nyt saatu uusi hallitus. Opetusministeriksi tulee Sari Sarkomaa (kok), jonka olen tavannut jokin aika sitten, kun hän oli Suomen vanhempainliiton puheenjohtaja.

HALLITUKSEN toiminta ohjaa seuraavat neljä vuotta hallitusohjelma. Etsin sen netistä ja poimin kohtia, jotka voivat olla etiäisiä myös perusopetusta koskevista koulutuspoliittisista asennon vaihdoksista. Niputin ne 14 otsikon alle.


1. KOULUTUSTA ARVOSTETAAN

Hallitusohjelma kuvaa komeasti: "Suomalaisten korkea sivistystaso sekä laadukas ja maksuton koulutus ovat hyvinvointiyh- teiskuntamme perusta. Hallitus turvaa tasapuoliset mahdollisuudet laadukkaaseen koulutukseen varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen. "


2. VALINNAISUUTTA LISÄÄ

Mielenkiintoisesti hallitusohjelmassa kirjoitetaan: " Vahvistetaan taito- ja taideaineiden asemaa lisäämällä valinnaisuutta. "

Vallinnaisuuden lisääminen edellyttää muutosta VN:n tuntijakopäätöksessä. Kun se tehdään, on myös ops uusittava. Se taas tarkoittaisi töitä Opetushallitukselle (jonka asema toisessa hallitusohjelman kohdassa horjuu).


3. TILAA LUOVUUDELLE

" Luovuus, osaaminen sekä korkea sivistystaso ovat edellytys Suomen ja suomalaisten menestymiselle." Hyvä!

Koulutus- ja tiedepolitiikka kohdassa lukee: "Hallitus sitoutuu edistämään luovuutta, erilaista lahjakkuutta ja innovatiivisuutta varhaiskasvatuksesta alkaen."


4. KOULUNKERHOJA LISÄÄ

"Tavoitteena on ... koulujen kerhotoimintaan panostaminen. "

Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin- politiikkaohjelman osalta todetaan: " Lasten ja nuorten kansalaistaitojen, kuulemisen, harrastustoiminnan ja osallistumisen edistämiseen ."


5. ILTAPÄIVÄTOIMINTA EI LAAJENE?

"Arvioidaan koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan lainsäädännön toimivuus, toiminnan laatu ja muutostarpeet. Edistetään yksityisen ja kolmannen sektorin palveluntuottajien mahdollisuuksia tuottaa iltapäivätoimintaa. "


6. KUNTIEN TALOUS TASAPAINOON- TEHOSTAMALLA?

" Talouden näkökulmasta kuntien menojen ja tulojen jatkuva epätasapaino johtaa kestämättömään tilanteeseen. Kuntatalouden menokasvua on hillittävä, mikä edellyttää tuottavuuden merkittävää parantamista. Siksi tarvitaan kustannustehokas ja toimiva kunta- ja palvelurakenne.Hallitus jatkaa määrätietoisesti kunta- ja palvelurakenneuudistuksen toteutusta hyväksytyn puitelain, päätettyjen kriteerien ja aikataulun mukaisesti. Hankkeen etenemistä arvioidaan
jatkuvasti ja eduskunnalle annetaan selonteko 2009.

Palvelujen turvaaminen edellyttää vahvaa taloudellista perustaa sekä uusia palvelujen järjestämis- ja tuottamistapoja. Hallitus edistää julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kumppanuutta palvelutuotannossa. Kannustetaan tilaaja-tuottajamallien käyttöönottoa. Tuottavuutta edistetään kehittämällä toimintakulttuuria, palveluprosesseja sekä tuottavuusmittareita"... "Kustannustietoisuuden lisäämiseksi parannetaan kuntapalvelujen hinnoittelun ja rahoituksen läpinäkyvyyttä. Tavoitteena on, että asiakas saa tiedon paitsi omasta maksuosuudestaan myös palvelun kokonaiskustannuksista. "

" Oppilaitosverkkoa sopeutetaan väestökehitykseen koulutuksen saatavuus maan kaikissa osissa turvaten."

Hallitusohjelmaan kirjatut kohdat: " Madalletaan esteitä käydä koulua yli kuntarajojen. ".... "Edistetään kansalaisten vapaata hakeutumisoikeutta palveluihin yli kuntarajojen." saattaa johtaa tulkintaan, jossa Auroran saneeraus siirtyy/supistuu, ja oppilaille osoitetaan lähikouluksi Mäntymäen koulu Kauniaisista.

Mutta sitten taas myönteistä:

" Vahvistetaan kuntataloutta lisäämällä valtionosuuksia." mutta heti perään: " Valtionosuusjärjestelmä uudistetaan 2010 alusta ja siitä tehdään nykyistä yksinkertaisempi, selkeämpi ja läpinäkyvämpi." - mikä on OAJssa tulkittu koulutoimen rahojen kannalta suureksi uhkaksi." Arvioidaan valtionosuusuudistuksesta johtuvat tarpeet kehittää ohjausjärjestelmää." " Koulujen perustamiskustannusten rahoitusjärjestelmä säilytetään. "


7. KOULUILLE LISÄÄ RAHAA?

"Ikäluokkien pienentymisestä vapautuvat voimavarat käytetään koulutuksen laadun kehittämiseen." ( Näinhän lupasi edellinenkin hallitus)

"Perusopetuksen voimavaroja vahvistamalla ehkäistään ja lievennetään lasten ja nuorten syrjäytymistä."

"Tavoitteena on ryhmäkokojen pienentäminen sekä tuki- ja erityisopetuksen, opinto-ohjauksen ja oppilashuollon vahvistaminen ja koulujen kerhotoimintaan panostaminen. "


8. AIHEKOKONAISUUKSISTA KAKSI MUITA TÄRKEÄMPÄÄ

"Ympäristökasvatuksen asemaa vahvistetaan."

" Hallitus jatkaa toimia yrittäjyyskasvatuksen monipuolistamiseksi ja laajentamiseksi kaikilla koulutusasteilla. "



9.TIETOTEKNIIKKA EDELLEEN TÄRKEÄÄ

"Verkko-opetuksen kehittämistä ja oppilaitosten tietoyhteiskuntahankkeita tuetaan."


10. VAROVAISUUTTA INTEGROINTIIN

"Varmistetaan integroinnin riittävät tukitoimet. Erityiskoulut ja -luokat säilytetään vaihtoehtoina."

"Maahanmuuttajien kotoutumista ja työllistymistä edistetään koulutuksen keinoin."


11. OPPILASHUOLTOA VAHVISTETAAN

" Varmistetaan koulu- ja opiskeluterveydenhuollon, erityisesti mielenterveyspalvelujen sekä
muiden opiskelupalvelujen tasa-arvoinen saatavuus. Kouluterveydenhuoltoa kehitetään osana oppilashuollon kokonaisuutta."


12. HUOMIOTA OPETTAJIIN JA HEIDÄN AMMATTITAITOONSA

"Opettajien työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. "

"Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti ammatillista
osaamista parantavaa täydennyskoulutusta. "

" Hallitus on valmis tukemaan korotetulla valtionosuudella sellaista kuntasektorille syntyvää palkkaratkaisua, joka edistää naisvaltaisten alojen palkkojen kilpailukykyä. Korotetun valtionosuuden suuruus riippuu siitä kuinka selkeästi kuntasektorilla tehtävää palkkaratkaisua onnistutaan kohdentamaan koulutetuille, naisvaltaisille aloille, joiden palkkaus ei vastaa
työn vaativuutta."

13. OPETUSHALLITUS LAKKAUTETAAN?

"Opetushallituksen asema ja tehtävät arvioidaan. "

"Arviointitoimintaa kokonaisuudessaan selkiytetään."



14. TUTTUA JA TURVALLISTA?

"Perusopetuksen järjestämisen lähtökohtana on yhtenäinen peruskoulu ja kuntien järjestämä perusopetus, jota yksityiset koulut täydentävät." ..""Koulupudokkuutta vähennetään kiinnittämällä huomiota erityisesti nivelvaiheisiin. "

"Vanhempien ja koulun yhteistyötä edistetään."

"Hallitus turvaa perusopetuksen saavutettavuuden lähipalveluna. "

" Edistetään monipuolisia kieliohjelmia kouluissa. Toisen kotimaisen kielen koulutusta kehitetään valtioneuvoston
tekemien päätösten mukaisesti."

"Koulun pitää vahvistaa jokaisen mahdollisuutta oppimiseen."


http://www.vn.fi/tiedostot/julkinen/hallitusneuvottelut/fi190670.pdf
www.oaj.fi

Ei kommentteja: