Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, huhtikuuta 06, 2021

Päivän aforismi

 


3 kommenttia:

J. Jörgensen kirjoitti...

Vissiin se vaatii kirurgisen operaation saada miehen tajuntaan se, millainen ajatus täyttää aforismin kriteerit ja millainen ei. Tuo Tirrin tekonokkela möläys ei niitä täytä. Samahan se nyt on, jos sinusta pinnalliset nokkeluudet ovat 'aforismeja', mutta toivoisi riman olevan vähän korkeammalla. Taitaapa olla turha toivo!

Martti Hellström kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Martti Hellström kirjoitti...

Kiitos mielipiteestäsi!

Käsitteiden ja niille annettujen nimien suhde on mielenkiintoinen. Toiset käyttävät perinteisen aforismin käsitteen nimenä fragmenteja, mietelmiä, ajatelmia, viisauksia, lentäviä lauseita .... Ja toisinpäin. Joillekin taas nimi aforismi viittaa ihan erilaisiin käsittteisiin. Olet tainnut aikaisemminkin rohkeasti puolustaa puhdasoppista, klassista - ehkä 1910-luvun V.A. Koskenniemeläistä ?- korkeakirjallista aforismi- genreä, jolle saattaa ollakin yhteisesti hyväksytyt kriteerit. En ole siitä yhtä varma kuin Sinä. Mutta ei se ole ainoa aforismi-genre. On hauskoja kevennyksiä, möläyksiä, vahingonlaukauksia, viisasteluja...

Minä olen käyttänyt tässä blogissa hyvin erilaisista ajatuksista vapaamielisesti yläotsikkoa aforismi. Kunhan niissä on jokin "oppinut oivallus". Ja kunhan ne ovat lyhyitä, kiteytyksiä. Sanalaskut esim. rajaan ulkopuolelle.

Ja se on sitten vielä ihan toinen asia, että osa on parempia kuin toiset. Minusta pahaita ovat "häijyt ajatukset lyhyesti, nokkelasti, mieluiten hauskasti ilmaistuna."

Olen pahoillani, että nämä lastut saavat Sinut huonolle tuulelle. Toivottavasi tämä kelpaa Sinulle aforismiksi :-)

" Loukkaus häpäisee vain lausujansa."
Kungfutse


By Martti