Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, marraskuuta 15, 2020

Onnittelupuhe

 

VOI käydä niin, että saan pitää alkavalla viikolla eräälle pitkäaikaiselle työtoverille oikein onnittelupuheen.  Upeaa.  Jollei nyt koronaviirus sotke sitäkin tilaisuutta. 

Edellisestä kerrasta onkin jo aikaa, joten eikun kaiveleman vinkkejä omista muistiinpanoista ja netistä. 

Niitä löytyikin, ja pääosin hyvin samansuuntaisia. 

TIIVISTIN ne itselleni käskyiksi:


10 onnittelupuheen valmistelun KÄSKYÄ

TIIVISTIN ne itselleni käskyiksi:


KÄSKY:

Valmistaudu. Mieti, mikä on perusmessage?  Mistä haluat onnitella? Miksi juuri sinä onnittelet? Mikä on opetus - kuulijoille? Mitä  tunteita on tarkoitus herätellä? Iloa? Uskoa tulevaan? Vahvistaa ylpeyttä yhteisistä saavutuksista? Voimaannuttaa? Keitä muita on paikalla?  Mitä kuuntelemisen arvoista tarjoat heille?


KÄSKY

Tee itse puheesta tarina, jossa on muutama keskeinen pointti. Ne ovat puheen pilarit. 3  pointtia... Juoni. Draaman kaari. Kronologia? Konkretiaa. Esimerkkejä. Viriiliä kieltä.


KÄSKY

Jäsentele puhe: 1. ALOITUS: 1.1. Puhuttelu ensin yleisö, sitten kohde. 1.2. Esittely: Miksi sinä?  

2. VIESTI: 2.1. Onnittelemisen syy 2.2. Muistelukset, aiemmista ajat- Tämä hetki, tärkein- Tulevaisuus - Ohjeet.  

3. LOPETUS: 3.1. Yhteenveto. 3.2. Onnittelun toistaminen. 3.3. Mahdollinen lahja.


KÄSKY

Alkuun kysymys, kohottava ajatus, sitaatti. Muista aloituksessa:  Huomio ensin koko yleisöön luomalla katseita sinne tänne. Suuntaa katse sitten puheen kohteelle. "Hyvä juhlaväki ja varsinkin ..." Imartele yleisöä häpeilemättä. Korosta: on kunniatehtävä. On hienoa olla tässä tänään…Esittele  itsesi. Miksi sinua pitäisi kuunnella? Missä ominaisuudessa onnittelet? Oletko lapsuuden ystävä, kollega tai esimies vai onnitteletko jonkun puolesta? 


KÄSKY

Kerro  mukavia/tärkeitä asioia onniteltavan elämästä, persoonallisuudesta, harrastuksista, elämänvaiheesta, yhteisestä muistosta. Muistan, kun …olet  aina ollut ….Älä kirjoita  itsellesi liian tärkeää roolia  hänen tarinassaan. Upota sankarin tarinaan yhteisiä, tunnevoimaisia muistoja. Etsi tarinaan  LOCUS COMMUNIS- ydin, josta kaikki voivat olla sama mieltä. Muista ne pilarit. 

Tärkeintä puheessa on aitous; se, että se todella kertoo puhujan ja onniteltavan välisestä suhteesta, ja kertaa matkan varrella elettyjä unohtumattomia hetkiä ja  yhteisesti koettu mukavia muistoja.


KÄSKY

Siirry nykyhetkeen. Mihin on tultu? Mihin on päästy?  Korosta hetken ainutlaatuisuutta. 

Siten katse tulevaisuuteen? Mitä on edessä? Anna joitain fiksuja ohjeita? Toivottavasti tulevaisuudessa…


KÄSKY

Kiitokset. Kiitos työstäisi ja siitä että olet....

Valmista lopetus hyvin. Ytimekäs lopetus viimeistelee kokonaisuuden. Palaa alkuun. Sido yhteen.  Loppukevennys/kohotus? Puheen loppuun voi käyttää sopivaa runoa, aforismia tai muuta keventävää ajatelmaa.  

Onnentoivotus. Mahdollisen lahjan luonnehdinta tai perustelu ja sen ojentaminen. Onnittelun kertaaminen.  ... Mutta nyt….  haluan onnitella ja toivottaa aurinkoista juhlapäivää sinulle ja teille kaikille. 


KÄSKY

Kirjoita puhe. Hio kieltä.  Harjoittele se.  Puhe puhutaan, ei lueta. Elävästi, pliis. Avainsanat.KÄSKY

Kokonaiskesto max 5 minuuttia.KÄSKY

Pukeudu tilaisuuden vaatimalla tavalla. 

Ei kommentteja: