Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, kesäkuuta 02, 2017

Johtajuus-blogi puhallettu taas henkiin

MINULLA on ollut 1980-luvulta alkaen Hannu Hanhimainen etuoikeus; olen saanut kutsuja tulla puhumaan kulloinkin itselle tärkeistä asioista.  Teemat ovat vaihdelleet todella paljon. 1980-luvulla luennoin kasvatustieteen approa, vedin sijaisopettajakursseja ja avasin kansalaistaidon ja historian oppikirjojemme teemoja.

1990-luvulla fokus siirtyi osaltani rexin hommien myötä opetuksen eheyttämiseen, taidekasvatukseen, joustaviin opetusjärjestelyihin, vsop:een, pedagogiseen johtamiseen, yhteisöllisyyden rakentamiseen ja mm. kodin ja koulun yhteistyöhön.

2000-luvulla muutosproblematiikkaa käsitelleen väitöskirjan  jälkeen  koulutin  pääasiassa reksejä, jo  virassa olevia ja tehtävään hakeutumista  pohtivia. Muutosteoria, ops-työn johtaminen,  teatterikasvatus, Fullanin fasilitointi Sure-kiertuleella, tulevaisuuden koulu ja opettajuus  jne. olivat huikeita juttuja. Sain vetää sekä Opekossa että Helsingin yliopistolla useita pitkäkestoisia oppilaitosjohdon kursseja. Mutta ne loppuivat, kun niukkuus iski.

2010- luvulla uutta ovat olleet tulevaisuuskeikat. Kaksi viimeistä vuotta olen lähinnä kiertänyt innostamassa porukkaa uuden opsin perusideoiden järkevään haltuunottoon, NPDL-ohjelman rubriikkeihin  ja tutor-opettajien valmennukseen.

KAIKKI hienoja teemoja. Ehkä minua kiehtovin  teema on kuitenkin rehtorius ja mm. siihen  liittyvä ns. arvojen sodan malli.  Olikin tosi huikeaa  luennoida  Lontoossa muutama viikko  sitten suomalaisen rehtoriuden erityislaadusta. Ja ihan täpinöissä olen myös mahdollisuudesta vetää Kouvolan rexien kesäseminaarin aamupäivä pedagogisesta johtamisesta.

Mm. siksi puhalsin uudelleen henkiin Johtajuus-blogini.  Rehtorikoulutuksissa tulisi niissäkin  noudattaa ns. uuden koulutuksen mallia. Toiminnallisuutta, yhdessä tutkimista, yhteistä tiedon rakentamista jne. Siinä koulutusotteessa  erilaisia artikkeleita käsittävästä blogista on hyötyä.

KOKOAN tuohon blogiin tärkeitä artikkeleita, vanhoja ja uusia.  Käykääpä lukemassa ja kommentoimassa.

http://hellstromjohtajuus.blogspot.fi


Ei kommentteja: