Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, elokuuta 16, 2015

40 vuotta sitten

Tästä se alkoi.
VUODESTA 1975 on 40 vuotta. Silloin tapahtui monia mielen-kiintoisia asioita. Amerikkaa kuohutti Watergate-skandaali. Espanjassa Franco luovutti vallan prinssi Juan Carlosille. ETYK- asiakirja allekirjoitettiin Helsingissä. Opec nosti öljyn hintaa 10 %.  Suomen Anne Pohtamo valittiin Miss Universumiksi. Vietnamin sota päättyi. Jutta Urpilainen syntyi. Leo Jokela kuoli...

JA Matinkylän yksityisen mutta kunnan omistaman  keskikoulun liikunnanopettaja ja apulaisrehtori Erkki Kangasniemi rekrytoitiin Opettajien Keskusjärjestöön palkkasihteeriksi aluksi kahdeksi kuukaudeksi. 40 vuotta sitten alkoi tämän Erkin huikea edunvalvojan urapolku joka vie hänet OAJ:n apulaisosastopäälliköksi, neuvottelupäälliköksi, neuvottelujohtajaksi ja lopulta OAJ:n puheenjohtajaksi viideksi nelivuotiskaudeksi. Epiteettejä ehti 35 vuoden aikana kertyä: 
Akavan vahva mies, Akavan voimamies, Arvostettu neuvottelija, Demokraattinen ja luotettava johtaja, Helvetin sinnikäs, kova ja häikäilemätön, muttei tyhmänrohkea, Huippukuntoinen työnarkomaani, Hyvin asiallinen ja asiakeskeinen, Jämpti, Jääräpäinen neuvottelija, Kovakuntoinen puheenjohtaja, jolta jäävät usein vuosilomatkin pitämättä töiden vuoksi, Kovan pelin erikoismies, Kovaotteinen neuvottelija, jota vastapuoli tuppaa hölmöydessään aliarvioimaan. Opettajien kovan linjan neuvottelija, Opettajien kärppämäinen puheenjohtaja, Pasilan Lenin, Pienikokoinen ja pippurinen, Piinkova neuvottelija, Raudanluja ja asiansa osaava opettajien edunvalvoja, Sitkeä Sissi, Todellinen syndikalisti, ajaa vain oman ryhmän etua, Tosi kova peluri., Tuloneuvottelujen konna ja kovanaama, Tunnollinen työmarkkinaterrieri, Yhdenlainen työnarkomaani, Yksi kovimmista kapinakenraaleista, Ystävälinen mies, Ärhäkkä opetusalan edunvalvoja...
MINULLA on  etuoikeus toimittaa Erkin urasta kirjaa yhdessä OAJ-aktiivi, rehtori Timo Kettusen kanssa. Samalla sitä saa  jäsentää oman työuransa high-lighteja. Olen saanut elää  huikeaa aikaa.

Tässä viikonvaihteessa työstin varsin pitkälle 60 kirjan ensimmäistä sivua (A5-koossa se on 120 sivua). Jäljellä on vielä noin 130.  Työtä auttaa kovasti, että olen saanut käyttööni osan Erkin arkistosta. Lisäksi olemme saaneet haastatella häntä. Vaikka itse sanonkin, tulossa on kelpo  teos.

TEOS  -jonka nimikin on vielä vaiheessa- julkaistaneen  Erkin 70-vuotispäivänä 1.10.2015, ja sitä on sen jälkeen mahdollisuus tilata mm. Senioriopettajien järjestön lehden kautta. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Noista "piinkovista neuvottelutaidoista" kerran soitin Erkille ja meillä oli sekä hyvä aihe että hyvä keskustelu. Soitostani kiitti Erkki vuolaasti ja vakuutti etten häirinnyt. Minua nimittäin potutti.

Vaimoni on lastentarhanopettaja. Minä opettaja. Lastentarhanopettajat houkuteltiin mukaan Opettajien ammattijärjestöön. Palkkaero oli noin tonni kuukaudessa silloin euron ensimmäisenä vuonna, ja samaa suuruusluokkaahan se on edelleen. Ylituntien kanssa se on vielä reilusti enemmänkin. Vaimoni tekee siis yli tonnin vähemmän arvoisempaa työtä lastentarhanopettajana kuin minä. Tätä ei piinkova eikä raudanluja OAJ ole saanut muutettua mihinkään. Onko ollut yritystäkään?

Jos jollakin epiteetillä minun pitäisi kuvailla OAJ:tä ja sen johtoa, mennyttä tai nykyistä, niin sanat kova, piinkova, luunkova, kovaotteinen jne. eivät kyllä tule lainkaan ensimmäisenä mieleen. OAJ:lla on ollut kädessään laillinen työvoimapoliittinen ase (lakkoase) vuosikymmenien mittaan, mutta sitä ei ole käytetty, ei ole aiottukaan, ja vastapuolihan on sen aina hyvin tiennyt. Kapinakenraali? Missähän se kapina käytiin? Ehkä se selviää historiikista.

Lastentarhanopettajat otettiin ja houkuteltiin liittoon mukaan mm. lupauksella, että palkkaero korjataan opettajien liitossa. Lopputulos on ollut ja on edelleen sellainen, mikä sopii oikein hyvin työnantajalle: x = -1000E

Kommenttini Erkki ymmärsi hyvin, asiat eivätkä miehet riidelleet, taisi vielä kertoa muistaakseni että omalla vaimolla oli sama miinustonnitettu ammatti. Nythän tuota lakkoasetta ei enää ole, Suomen tilanne on toinen. Tilaisuudet tulevat ja varsinkin menevät.

No kaikkea ei saa. "Piinkovan" liiton jäsenyyden ja "raudanlujan" edunvalvonnan sijasta olemme kyllä molemmat saaneet vuosien saatossa sadoittain kutsuja teatteriin, Pietariin, risteilyille, koulutuspäiville, tanhuihin, kerhoihin....jne.
Niihin paikkoihin olemme ja olisimme löytäneet kyllä ihan itsekin.

(Tämän tekstin saa vapaasti liittää kirjoitettavaan historiikkiin ns. näkökulmien moninaisuuden motiivilla)

t. opettaja + 1000 E, vaimo - 1000 E = plusmiinusnolla

Martti Hellström kirjoitti...

Hei

Teema käsitellään teoksessa varsin tarkkaan.

Martti