Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, huhtikuuta 17, 2015

Poliitikkoja + virkamiehiä+ edunvalvojia = fiksua

EKOAY (Espoon ja Kauniaisten opettajien ammattiyhdistys) tekee hienoa työtä kutsumalla poliitikkoja ja johtavia virkamiehiä koolle saman pöydän ääreen. Syksyisin tapaaminen on pidempi, keväisin iltapäiväkahvihetki. Kahvit ja salaatit tarjoiltiin nyt ravintola Henricuksessa, Kirkkokadulla.

TÄLLÄ kertaa yhteistyötapaamisen teemoja oli kaksi: liikelaitokset ja niiden vaikutus koulujen arkeen sekä rehtorien työmäärä.  Edellisestä alusti pääluottamusmies Markku Kälviä ja jälkimmäisestä rehtori Paavo Kokkala.

Tärkeitä teemoja molemmat. Ns. sisäisen laskutuksen (tilavuokrat, siivous, vahtimestarit, kouluruokailu jne.)  osuus on noussut muutamassa vuodessa jo noin 36 %:iin koulutoimen budjetista.  Palvelun laatu ei tyydytä, ja monet hommat tehdään - näin kuulimme huonosti. Ja hinnat ovat jopa käsittämättömiä. Esim 100 kpl:een käyntikorttien painatus maksaa tässä monopolijärjestelmässä 100 €- kun netistä vastaavat saa hintaan 5,95 €! Koko tilaaja-tuottajamalli todettiin pelkäksi leikiksi, jossa esim. sivistystoimella ei ole aitoja tilaajan oikeuksia. Valtuusto käsitteleekin mahdollisesti jo toukokuussa tämän liikelaitosmallin vaihtoehtoja. Kyseessä on herkkä asia. Konkreetiksi ratkaisuksi pohdittiin mm. koulujen hankintaoikeuksien lisäämistä.

Kuvassa vasemmalta Harri Rinta-aho, Sampo Suihko, Paavo
Kokkala ja Jukka Sarpila.
Rehtorien kasvavasta työmäärästä ovat huolissaan rehtorien lisäksi myös opettajat. Kokkala esitteli espoolaisen pilottirehtoriryhmän ajankäyttöä  lukuvuonna 2013-14 tehdyn seurannan pohjalta(sain olla itse siinä mukana). Hurjalta näyttää. Lukuvuoden ajalta löytyy useita kuukausia, joissa työtuntimäärät paukkuvat huikeasti yli sovittujen. Pahimmat piikit osuvat lukuvuoden alkuun ja keskelle kevätlukukautta. Kokkalan aineistosta näkyy myös, mihin rehtorien aika kuluu. Siitä näkyy myös, kuinka erilailla rehtoreilla riittää aikaa pedagogiseen johtamiseen. Kaikilla ei juurikaan.

Kouluille valuvien hankkeiden määrää tulisi jollain lailla rajoittaa. Hallinnossa tulisi uskaltaa vielä useammin käyttää delete-nappulaa. Kokouskäytäntöjä mm. rakennushankkeiden osalta tulisi kehittää. Nyt rehtorit istuvat niissä tuntikausia. Konkreetiksi keinoksi puuttua rehtorin työn kuormittavuteen esitin itse jaettuja johtajuutta niin, että apulaisrehtoreille ostetaan koulun omasta budjetista työaikaa johtamiseen. Samalla tuettaisiin uuden rehtoripolven nousua.

KIITOS hienosta tapaamisesta. Näitä arvostetaan. Se näkyi myös siinä, että kahvihetkeen olivat saapuneet sivistystoimenjohtaja Sampo Suihko, opetustoimenjohtaja Harri Rinta-Aho, aluepäälliköt Kaisa Alaviiri ja Niku Tuomisto, opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Sanna Lauslahti ja jäsenistä mm. Soili Latvala ja demarien Harri Waltari. Minä olin paikalla opettajataustaisena valtuutettuna.

EKOAY:n puolesta paikalla oli lähes koko hallitus puheenjohtaja Heli Haaron johdolla.

  

Ei kommentteja: