Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, kesäkuuta 21, 2011

Sisäilmatutkimuksilla varmistetaan, että koulu on turvallinen

Meillä Suomessa kesäpäiväntasaus (oikealla) on juuri
tänään. Päivä on pisimmillään. Päivän pituuden vaihtelu
johtuu siitä, että maapallon akseli on vinossa aurinkoon
nähden.
HYVÄÄ, pitkää päivää. Vuoden pisintä. Huomenna päivä on jo lyhempi.

Tänä aamuna koululla oli kauan odotettu vieras: Tilakeskuksen sisäilma-asiantuntija kaverinaan yksityisen yrityksen asiantuntija, joka tulee tekemään heinäkuussa varsinaiset tutkimukset lisäsiipeen. Ilmaa ja mikrobeja mitataan ja rakenteisiinkin tehdään reikiä.

Tulokset mittauksista saadaan ilmeisesti elokuussa. Jos matkan varrella löyty jotain sellaista, joka selvästi uhkaa oppilaitten  terveyttä, jo aikaisemmin.

Vaihtoehtoja

Mitä mittauksista sitten voi seurata?

(1) Jos mittauksissa osoittautuu, että sisäilmaan tulee rakenteista tai esim. ilmanvaihtokanavista terveydelle vaarallisessa määrin epäpuhtauksia, pahimmassa tapauksessa tilat, joissa näin on, menevät käyttökieltoon. Oppilaille joudutaan tällöin etsimään uusi pulpettipaikka.

(2) Jos epäpuhtauksia on, mutta ei niin paljon, että se olisi terveydelle vaarallista, joudutaan ehkä puuttumaan näiden luokkien oppilasmääriin. Osalle oppilaista pitäisi ehkä löytää uusi pulpettipaikka. Voimme joutua tällöin myös sopeuttamaan koulun toimintakulttuuria talon IV-laitteiston (vanhentuneeseen) tehokykyyn. Konkreetisti voisimme joutua luopumaan siestasta ja tyhjentämään luokat 45 minuutin välein.

(3) Jos kaikki on kunnossa, toiminta jatkuu entisellään.
 
JOS vaihtehdot 1-2 toteutuvat, ollaan hieman samanlaisessa tilanteessa kuin kesällä 2008, jolloin parakki paloi poikajoukon tulileikeistä. Käytännössä elokuun ensimmäisinä viikkoina  etsitäisiin oppilaille väistötilat ja järjestettäisii kuljetukset. Väistön aikana tehtäisiin sitten korjaustöitä. Ne kai olisi pakko tehdä, koska remonttia ei juurikaan voida aientaa, luulen.

Mutta on turhaa mennä asioiden edelle. Joka tapauksessa on tärkeää, että lisäsiiven tila selvitetään kunnolla.

Ei kommentteja: