Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, kesäkuuta 12, 2011

Haasteellisen luokan lisä opettajan palkkaan

Riitaisa luokka. Lavastettu kuva.
ENSI syksynä luokanopettajien palkkaukseen tulee Espoossa mielenkiintoinen elementti: Osana palkkaratkaisua pääluottamusmies ja  Espoo työnantajana ovat sopineet, että tietty %-osuus koulun opettajien palkkasummasta maksetaan   erillislisänä niille luokanopettajille, joiden työ on vaativampaa kuin muilla luokan haasteellisuuden vuoksi.

Mitä tekijät sitten tekevät luokasta haasteellinen? Rehtoreille on kriteereiksi esitetty mm. suuri luokkakoko, maahanmuuttajien osuus, tiiviin kodin ja koulun yhteistyön tarve,  tehostetun ja erityisen tuen oppilaiden määrä...

YHDELLE opettajalle lisän suuruusluokka on 150-200 euroa/kk. Auroran kokoisessa koulussa lisän voisi  ymmärtääkseni saada puolenkymmentä opettajaa.

Itse olen sitä mieltä, että nyt tehty TVA-ratkaisu on yksi parhaimmista. Tuntuu  oikeudenmukaiselta, että isoa ja vaikeaa luokkaa opettavalle maksetaan hieman enemmän  kuin pientä ja helppoa opettavalle. Ainakin teoriassa. Käytännössä rajanveto keille maksetaan ja keille ei,  ei ole ihan helppo. Täytynee laatia jonkinlainen karkea kaava, ja sijoittaa maksuraja luontevaan kohtaan. Rajan  sijoittuminen määrää sitten lisän suuruuden.  

Rehtoreille on annettu valta päättää, mitkä luokista ovat haasteellisimpia. "Haasteellisen luokan"- TVA-erä jaetaan  opettajille aina lukuvuodeksi  kerrallaan. TVA- perusteet käydään syksyllä opettajakunnan kanssa läpi, jotta hyvä asia ei aiheuta jännitteitä opettajien keskuuteen.

Ei kommentteja: