Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, marraskuuta 15, 2019

Onneksi on Finlandia-kirja ja Helmet!

MINUT tuntevat tietävät, että rakastan vanhoja, hyviä kasvatusalan kirjoja. Kaikki hyllyni ja kaappini ovat  niitä täynnä. Miksi?

1. Kasvatusalalla eletään sokeasti vain nykyaikaa.

" Ihmiset ovat niin hölmöjä, että  he kuvittelevat keksineensä jotain uutta antamalla  uuden nimen jollekin vanhalle asialle." – Gourmont

2. Vanhoissa kirjoissa on paljon, jonka ajanhammas on syönyt. Mutta niissä on myös yhä kestäviä ajatuksia. Ehkä hieman vierailla sanoilla ilmastuina. Esimerkiksi sopinee Aatos Kaljusen jo 1940-luvulla esittämä tiedonvaltauksen prosessikuvaus, jossa  edetään ns. hämäräasteelta uuden ja vanha  tiedon yhdistämisen kautta oivallukseen. Ja siitä soveltamiseen.

FINLANDIAKIRJA on siis antikvariaatti, joka toimii netissä. Tänään sen " tietokirjahyllyssä" oli yli 3500 kasvatusalan kirjaa. (Myös yksi itse kirjoittamani).  Hinnat olivat mielestäni ihan  oikeaoppisia. Kävin koko tarjonnan  kaikki läpi, ja poimin juuri nyt 12 kaikkein kiinnostavimpaa lukematonta teosta. Ne olivat:
  1. Kuuliaisuuden koulu / Vilho Reima 
  2. Suomen oppikoululaitoksen historia. I : Ruotsin vallan aika / J. T. Hanho
  3. Suomen oppikoululaitoksen historia. II : 1809-1872 / J. T. Hanho
  4. Rehtorius peliäkö? / [toimittajat:] Kristiina Huhtanen, Soili Keskinen
  5. Kansakoulu-pohjakoulu ja oppikoulujen uudistus / A. R. Rosenqvist
  6. Maalaiskansakoulun uudistuksesta: suunnitelmia ja kokeiluja kansakoulun opetussuunnitelmakomitean työmaalta / Mikael Soininen
  7. Kansakoulu suurennuslasin alla: päivän puheenaihe kouluoloistamme / Ohto Oinasmies
  8. Aikuisopetuksen menetelmiä / Kansanvalistusseuran ja Kansansivistysopillisen yhdistyksen toimittama ; [toimituskunta Urpo Harva (puheenjohtaja)
  9. Aikuisopetuksen perusteita / [julk.] Kansanvalistusseura ja Aikuiskasvatuksen tutkimusseura ; [vuosikirjan toimituskunta: Kosti Huuhka, puheenjohtaja
  10. Satayksi kouluongelmaa : opettajan käsikirja / Ulla-Maija Ekebom, Merja Helin, Riitta Tulusto ; [asiantuntijat: Veikko Aalberg .. et al.]
  11. Neuvoja maalaiskansakoulujen perustamiseen ja hoitoon/Mikael Soininen  
  12. Aikuiskasvatus : johdatus aikuiskasvatuksen teoriaan ja työmuotoihin Suomessa/Urpo Harva. 
Oli iso ilo, että 10 ensimmäistä näistä löytyi Helmetistä. Varasin ne. Kaksi listan viimeistä tilasin ja maksan ilomielellä.

Onneksi on tällainen Finlandiakirja.  Hiukan hävettää, etten ostanut kaikkia, mutta kun Järvenperään ei mahdu niin ei mahdu. Kirjojen tilaaminen on simppeliä ja turvallista. Edullisimmin ne voi noutaa  paikallisista R-kioskeista.  Maksutavoista olen itse valinnut jälkikäteen tapahtuvan  Svea-laskutuksen.

Onneksi on myös Helmet. Kaikkea ei tarvitse itse ostaa. Vaan voi toviksi lainata ja saattaa taas kiertoon. Onneksi on lisäksi edessä viimeistään joulukuussa kiireiden kannalta väljempää aikaa. 

"Lukeminen kannattaa aina. " – Jörn Donner


Ei kommentteja: