Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, lokakuuta 24, 2015

Toimintakulttuurin kehittämisen 7 periaatetta

VÄHÄN jännittää. Vaikka en ole varmaan koskaan käyttänyt koulutustehtävään valmistau-tumiseen näin paljoa aikaa.

TOIMIN Espoon perusopetuslinjan päällikön Ilpo Salosen stunttina koulujen ops-yhteyshenkilöille järjestettävien, päivän mittaisten koulutustilaisuuksien avajaana. Avauksen teeman on toiminta-kulttuurin kehittäminen espoolaiskouluissa.

Tilaisuuksia on yhteenä neljä, ensimmäinen maanantaina ja viimeinen ensi viikon torstaina. Paikkana on Hotelli Siikaranta. Aikaa on siis 60 min.

KOSKA linjapäällikkö ei itse pääse paikalle teimme 20 minuttin virikevideon, jossa hän linjaa omia tulkintojaan opetussuunnitelman perusteissa asetettujen koulun toimintakulttuurin kehittämisen seitsemän periaatteen suhteen. Ilpon tulkintojen lisäksi videolla on välähdyksiä espoolaiskoulujen arjesta ikäänkuin sytykkeenä. Sain videon  lopullisen version valmiiksi eilen.  Viimeisenä kuvasin kaksi tuokiota Kaitaan koululla. iMovie on huikea ohjelma tällaisella amatöörille.

CLIPSI löytyy u-tubesta joskin siellä hieman rakeisena. Tässä linkki:
https://youtu.be/OYQve8iUaSw

Näin sen voi katsoa halutessaan (toki myös etukäteen) uudelleen ja koko koulun porukan kanssa

KOULUTUSTILAISUUKSIEN juoni etenee seuraavasti:

9.15 Lämmittely ja ohjeet (10 min)
9.25 Ilpon video (20 min)
9.45 Teematyöskentely, 7 teemaa (10 min)
9.55 Purku, akvaario (7 * 2 min = 14 min)
10.09 ”Summary”, Reflektio (6 min)

CLIPSIÄ katsellaan ryhmissä ohjatusti yhden periaatteen näkökulmasta. Leffan jälkeen ryhmät pohtivat: Miten haluat  konkreetisti kehittää oman koulusi  toimintakulttuuria tuon periaatteen suuntaan? Miten ette enää toimi (tai toimitte paljon vähemmän) luokassa, koulussa? 1-3 asiaa
Millä uudella tavalla alatte toimia (tai toimitte paljon useammin) luokassa, koulussa? 1-3-asiaa

Kustakin keskusteluryhmästä 1 henkilö sitten tiivistää keskustelun akvaariossa.

MIKÄ tässä nyt sitten jännittää? Ei ole ihan helppoa eläkeukon painua neuvomaan viriilisti hommaa tekevää espoolaisopettajajoukkoa, kun on väkisinkin ulkona kokonaisprosessista.

Mutta näillä mennään.

Ei kommentteja: