Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, lokakuuta 07, 2012

AY-terveisiä Tukholmasta!


TERVEISIÄ Tukholmasta. Takana kaksi Itämeren ylitystä sopivassa tuulessa isolla laivalla ja yksi oikein kaunis päivä entisen kotimaamme pääkaupungissa hyväntyylisen edunvalvoja - päättäjä -virkamiesjoukon kanssa. Yhteensä meitä oli 111. Viime vuonna väkeä oli 10 enemmän. Laivan merkkikin oli vaihtunut, mutta hyvin kulki tämä sinivalkonenkin.

PERJANTAIN ohjelma alkoi klo 16 ja päättyi klo 19.30. Suomenkielisen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Marika Niemi aloitti kertomalla  ajankohtaisia kuulumisia opetustoimen budjetista.

Marika Niemi
Niemi nosti esiin ensi vuoden budjettiin liittyvät haasteet. Erityisesti tilavuokrat ovat nousseet, ja jollei lisärahaa  lautakunnan käsittelemään versioon verrattuna tule, edessä olisi jopa  4-9 %:n leikkaukset. Mutta lautakunta tekee kaikkensa, että sitä tulee.

Kaisu  Toivonen
Sen jälkeen kuulimme  puoleen tuntiin tiivistetyt  opetustoimenjohtaja  Kaisu Toivosen unelmat espoolaiskoulujen tulevaisuudesta. Mukaan lähteneet arvostivat kovasti, että Kaisu oli raivannut kalenteristaan tilaa tälle matkalle. Hallintopällikkö Tapio Erma  jatkoi Kaisun jälkeen ja esitteli ajankohtaisia  henkilöstöasioita. Työturvallisuusasioista väkeä muistuttivat työsuojeluvaltuutetut Jari Nummela ja Pekka Pikkarainen.
Jari Nummela ja Pekka Pikkarainen

Jokaisella puoluella oli oma piste. Demarien pistettä johti
kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Markku Sistonen.
Salista kuului syvä huokaus, kun he kertoivat, että peräti 50:ssa espoolaiskoulussa on sisäilmaongelmia. Nykyinen korjaustahti on kaksi koulua vuodessa!

Rehtori Jukka Sarpila veti sitten mainiosti pitkään ohjelmistossa olleen päättäjätapaamiseen.  Pitkin  Siljan auditorion tiloja oli  sijoitettu kymmenkunta pistettä, joissa työstettiin SWOT-analyysia Espoon tilanteesta. Ankkureina olivat eri puolueet, virasto, OAJ jne. Yhteysopettajat kiersivät kaikki kolmessa pisteessä.

KOONTA tapahtui akvaariotyötavan mukaisesti. Jokainen piste esitteli SWOTIN pohjalta tekemänsä yhteenvedon.
Oikein tiivistäen näin asia nähtiin:

S = Osaava ja motivoitunut henkilökunta, oppilaat sekä kaikkien  asianosaistahojen koulumyönteisyys.
W= Sisäilmaongelmat, tilojen eriarvoisuus, jopa johtamisen eriarvoisuus, tilakeskuksen nousevat vuokrat.
O= Osaava ja motivoitunut henkilökunta, oppilaat sekä kaikkien  asianosaistahojen koulumyönteisyys.
Yhteenvedon aika. Minä ja Hannu Suntio esittelimme SDP:n
pisteen  tuotokset. Kuvassa vuorossa Kokoomus.

T = Resurssin riittämättömyys.

PITKÄ perjantaipäivä päättyi Buffet- päivälliseen. Osalla myöhemmin. Tai aikaisemmin :-)

Petri Lindroos
LAUANTAIAAMU oli vapaa.  Virallinen ohjelma alkoi kahvien jälkeen klo 16.  OAJ:n  järjestöjohtaja Petri Lindroos oli lentänyt Pietarista Tukholmaan, ja nousi siellä laivaamme. Saimme kuulla  rautaisannoksen  ajankohtaista järjestötietoa.

Klo 17 jatkoi suuri osa porukkaa luottamus-miespisteissä, ja pienempi osa  siirtyi ns. päättäjätapaaamiseen. Tuossa tapaamisessa olivat läsnä matkalle lähteneet poliitikot ja virkamiehet sekä OAJ:n ja EKOAY:n iskujoukko. Minä olin mukana tässä jälkimmäisessä.

EKOAY:n varapuheenjohtaja Mervi Mattila esitteli päättäjille kolmiportai-
seen tukeen liittyviä haasteita.
Keskusteluteemoja oli kolme: (1) kolmiportaisen tuen aiheuttama lisätyö, (2) koulujen kokonaisbudjetti ja (3) ensi vuoden budjetti.
Keskustelu oli aktiivista, rakentavaa  ja rehellistä.

Saimme myös päättäjiltä oppia  perusasioista budjettineuvotteluista. Espoon budjetti on noin 1,5 miljardia. Käytännössä poliitikot ovat tehneet kaupungin-johtajan esitykseen (joka annetaan tänä vuonna kolme päivää ennen vaaleja) vuosittain VAIN  3-4 miljoonan euron edestä muutoksia. Niin käynee tänäkin vuonna. Koulupuolella on 5,1 miljoonan euron aukko. Mutta aukkoja on muillakin toimialoilla.

Pitkään keskusteltiin tilavuokrista. Jos niitä halutaan alas, on tyydyttävä vaatimattomampiin arkkitehtonisiin ratkaisuihin.

Sisko, Paavo, Martti ja Tapio teatterissa. Kuvan otti Jukka.
LAUANTAIAAMUUN jäi siis sopivasti muutama tunti aikaa ajaa metrolla keskustaan perinteiseen tapaan soppateatteriin. Jukka Kuittinen oli ystävällisesti hankkinut viisikollemme  liput jämäkkään pienoisnäytelmään “Kenkäkauppa”. Soppana oli erinomaista kanttarellikkeittoa. Aurinko paistoi, ja kaupunki oli vierailleen ystävällinen.

Lauantai-illan päivällinen syötiin alacarte-ravintolassa klo 21 alkaen. Tarjolla oli peuraa. Otavan Timo Rantalainen tarjosi sitten kahvin kanssa congnacit.

NYT sitä ollaan sunnuntai-aamussa, ja kohta taas jalat tukevasti kotimaan kamaralla.  Hyvä reissu.  Seura oli hauskaa ja fiksua. Satakunta opettajaa on taas saanut hyvää ruumiin ja sielun ravintoa. Näillä jaksetaan valvoa etua.

Ei kommentteja: