Helsingin yliopistolla on alkanut tällä viikolla lukuvuoden IV periodin, luokanopettajaopiskelijoiden 5,5 viikon maisteriharjoittelu. Minut on palkattu ohjaamaan didaktikkona viittä opiskelijaa: yhtä parina ja yhtä yksinharjoittelijaa Merilahden kouluun ja yhtä paria Pakilan peruskouluun. Edellinen keikka oli tämän lukuvuoden II periodissa.
OPETUSHARJOITTELU on tärkeä osa opettajankoulutusta. Helsingissä on kaksi harjoittelujaksoa: monialainen harjoittelu (jolloin pidetään yksittäisiä eri oppiaineiden oppitunteja) ja maisteriharjoittelu, jossa ollaan vastuussa kokonaisista kouluviikoista. Harmi kyllä aikanaan ensimmäisestä: orientoivasta harjoittelusta on luovuttu.
.OPETUSHARJOITTELUN ohjaus on yhä hieno keikka. Olen saanut tehdä sitä hommaa kuudella vuosikymmenellä (uskomatonta). Ensimmäinen ohjauskeikkani oli vuonna 1979 Sepon koululla.
MAISTERIHARJOITTELUn tavoitteena on saada kokonaiskuva opettajan työstä ja opetuksesta. Harjoittelun työmääräksi on säädetty 10 opintopistettä. Kun yksi opintopiste on laskennallisesti 27 tuntia työtä, niin harjoittelu vastaa 270 työtuntia eli karkeasti 7,5 työviikkoa noin 36-viikkotunnin mukaan.
HELSINGISSÄ luokanopettajiksi opiskelevien maisteriharjoittelua järjestetään sekä kenttäkouluissa (= oikeat koulut) että Viikin normaalikoulussa. Kenttäkouluissa ohjaavat luokanopettajat ovat saaneet ohjaustyöhön koulutusta ja ohjaustyöstä maksetaan heille ohjauspalkkio. Normaalikoulun opettajat ovat paitsi opettamisen myös ohjaamisen ammattilaisia, ja heidät on valittu tiukan seulan kautta.
Harjoittelu alkaa Viikin normaalikoululla pidettävällä avauspäivällä. Noin kolmen tunnin kestoisen session ohjelmaan kuuluu teematyöpajoja, joihin on ennakkotehtävät. Seuraavana päivänä on kahden tunnin aloitusinfo, johon kuuluu harjoitteluun johdattavat Viikin normaalikoulun harjoittelukoordinaattorin sekä luokanopettajan opintosuunnan harjoitteluvastaavien alustus. Kukin didaktikko pitää vielä etätapaamisen opiskelijoidensa kanssa. Minulla ensimmäinen on tänään ja toinen ensi viikolla. Kaikille sopivaa yhteistä aikaa ei löytynyt.
Suunnitteluviikot
Tämän ja ensiviikon ajan seurataan harjoitteluluokan työskentelyä. Näiden suunnitteluviikkojen aikana kirjoitetaan oma kehittymissuunnitelma. Laaditaan ensimmäisen harjoitteluviikon viikkosuunnitelma ja opetettavista aineista jaksosuunnitelma ja perehdytään oppilaisiin, jotka tarvitsevat opetuksessa tukea.
Opetusviikot
- Tavoitteet (ops-lähtöisyys) kirkkaaksi niin harjoittelijoille kuin oppilaille. (kuinka syvää oppimista tavoitellaan; myös mitä laaja-alaisia taitoja harjoitetaan, hyödyt)
- Mitä uutta on tarkoitus osata? Oppimisen kuvailu sanallisesti sellaiseksi, että sen onnistumista voi arvioida.
- Oppilaantuntemus
- Tuokioon kantava rakenne ja suunnitteluun idea. Plan B
- Pelisäännöt selviksi
- Tahdikas vuorovaikutus
- Luokalle osoitetun tuen (esim. koulunkäynninohjaaja) suunnitelmallisuus
- Päivänavaus?
- Huomio myös eriyttämiseen (laajuus ja syvyys, työskentelyn rytmi ja eteneminen sekä oppilaiden erilaiset tavat oppia)
- Ratkaisukeskeisyys pulmatilanteissa (roolitus)
- Selkeä roolitus pariopetusviikoille.
- Kaikki tärkeä tapahtuu kohtaamisissa. Nimenomaan apuopettajalla on siihen aikaa.
Kysyn palautteessa tavallisesti nämä kolme kysymystä:
1. Mitä uutta lasten oli tarkoitus oppia?
2. Oppivatko he?
3. Mistä tiedätte?
Opetusharjoittelu ei ole enää ohjaavan opettajan jäljittelyä, eikä ohjaaminen ole reseptien antamista (eikä opetustaidon arvostelua numeroilla). Ohjaus on opetustuokioiden reflektointia yhdessä opiskelijoiden kanssa ja heidän oman opetuksen käyttöteoriansa kehittymisen tukemista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti