Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, huhtikuuta 12, 2022

Onneksi o(lkoo)n Sarpila

OAJ:n jäsenet ovat äänensä antaneet.  Uusi, opettajien edunvalvontajärjestön valtuusto on valittu. 

Valittujen joukossa on  rehtori Jukka Sarpila. Tämä hallintovekkuli on vaikuttanut OAJ:n valtuustossa jo  kaksi kautta:  2014-2018, 2018-2022. Ja huulilla, oli ettei hän enää olisi asettunut ehdokkaaksi. Kannustin  vanhaa Sepon koulun oppilastani menemään vielä tyrkylle. Totteli. Ja nyt  alkaa kolmas kausi 2022-2026. Eikun ex-toimittaja soittamaan ja kyselemään tunnelmia.


Martti: Olet rehtori. Montako teitä valtuustoon mahtui?

Jukka: Rehtoreita ja apulaisrehtoreita on valtuustossa kausista riippuen kymmenkunta. Ei siis ihan merkityksetön paikka.

Martti: Joidenkin mielestä rehtoreiden ei pitäisi kuulua samaan järjestöön opettajien kanssa?

Jukka: Pidän itse merkittävänä sitä, että OAJ:ssa on jäseninä rehtoreita, varhaiskasvatuksen esimiehiä sekä muita esihenkilöitä. On yhtä tärkeää, että meitä on myös 150 jäsenen valtuustossa. Valtuustohan linjaa ja päättää niin sopimusasioista esim. neuvottelutavoitteet ja työaikakokeilut, koulutuspoliittisista linjauksista ja on järjestömme ylin päättävä elin. 

Martti: Et ole ollut ihan rivivaltuutettu?

Jukka: Joo. On harvinaista herkkua, kun rehtori saadaan valtuustoon ja vielä hallitukseenkin. Olen oppinut paljon myös  koulutuspoliittisessa toimikunnassa.

Martti: Mitä esimerkiksi?

Koulutuspoliittisessa toimikunnassa opin sen, miten koulutuspolitiikkaa valtakunnan tasolla tehdään. Tässä auttoi se, että olin kuntapoliitikkojen ja virkamiesten kanssa tehnyt EKOAY:ssä kuntatasolla vastaavaa edunvalvonta työtä. Tosiasia on se, että eduskuntaan vaikuttaminen on hieman erilaista. Ehkä itselle pidän hyvänä puolena sitä, että tiedän ketä lähestyä ja miten siinä kannattaa toimia.

Martti:  Taas käydään palkkaneuvotteluja. Voiko ja miten valtuustossa voi niihin vaikuttaa?

Jukka:: Sopimustavoitteisiin voi vaikuttaa. Oleellista on se, että osaat puhua omista tavoitteistasi toisille valtuutetuille, niin että he ymmärtävät, mistä kyse on. 

Rehtorien näkökulmaa tuo parhaiten esille rehtori. Neuvottelutavoitteiden toiveissa pitää olla realisti, ei saa esittää siis liian suurta eikä myöskään liian pientä toivetta. Perustelut pitää olla. Olenkin koettanut tuoda esim. apulaisrehtorien työaikaa konkreetisti esille, kun neuvottelutavoitteita määritellään.

Martti: Mitä muuta arvokasta olet valtuustovuosinasi oppinut?

Jukka: Valtuusto on opettanut minulle sen, että koulutuksen arvoa on pidettävä esillä myös muualla kuin omassa koulussa. Näin koulutuksen tärkeyden ymmärtäminen vahvistuu paremmin koko Suomessa. 

Martti: Entä onko valtuustotyössä ikäviä puolia? Esimerkiksi oman rehtorin työsi kannalta?

Jukka: Espoolaisten etu on. että espoolaisia valtuutettuja on valtuustossa. Toki tunnen tuskaa siitä, että olen tämän edunvalvontatyön takia poissa omalta koululta. Siinä on selkeät varjopuolet, mutta toisaalta ehkäpä olen laajemmin asioita ymmärtävä rehtori, kun en ole vain koululla.

Martti:  Upeaa, että jaksat.  

Ei kommentteja: