Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, lokakuuta 23, 2016

Viikko 43

ENNEN vanhaan, kun tein vielä töitä koulussa,  sunnuntain rituaaleihini kuului seuraavan viikon ohjelman kokoaminen blogiin. Se ei ollut hassumpi tapa. Samalla moni asia dokumentoitui ja niihin saattoi palata.

Juuri näihin aikoihin, kun koulujen syysloma oli hoidettu kanta,  rytmiä suunnitteluun toivat  lokakuun lopussa käynnistyneet joulunäytelmä-harjoitukset. Niihin riitti yleensä 8 viikkoa. No nyt toimitaan Aurorassa varmaankin jollain uudella tavalla, ja minunkin duunilistani on erilainen.

HUOMENNA alkaa siis vuoden 2016 viikko nro 43. Se on muuten erikoisen haastava. Olen näköjään ahtanut erilaisia hommia oikein kenkälusikalla kalenteriini.

Viikon keskeisin koulutusteema on jo pari kuukautta  alakouluissa jalkautettu  opetussuunnitelma.  Siitä saan puhua tiistaina englanniksi, keskiviikkona ruotsiksi ja torstaina ja lauantaina suomeksi. Torstain keikan pääfokus on arvioinnissa tapahtuneissa muutoksissa, ja tällainen uusi sivuteema virkistää.

Keskiviikon ruotsinkielinen 70 minuutin luento Helsingissä tekee kielitaidolle kutaa, mutta vaatii tietysti lähes kaikkien diojen päivittämistä. Lepopäivä siihen meni, eikä ihan valmista ole vieläkään.

PERJANTAINA saan ottaa uusiksi yhden mieliaiheistani: suomalaisen rehtoriuden erityispiirteet. Yleisönä on tällä kertaa iso joukko etelä-afrikkalaisia yrittäjiä. Englanniksi pitämäni luento on  osa ryhmän lähes kahden viikon mittaista excursiota Suomeen.

LAUANTAILLE osuvat myös Helsingin kirjamessut, joilla edustan Yhdessä oppiminen- teoksemme koko tekijäryhmää Hellström- Johnson- Leppilampi- Sahlberg.

Konkreetisti olen mukana kahdessa kouluaiheissa paneelissa. Ensin kello 13.30  Suomalainen koulutusihme- kansakoulu 150 vuotta- paneelissa Kullervo-lavalla.  Puffin mukaan "Opettamisen ammattilaiset keskustelevat suomalaisen koulun menestystarinasta ja huolestuttavasta
tulevaisuudesta. Mukana Yhdessä oppiminen -kirjan tekijä Martti Hellström, useita koulua käsitteleviä kirjoja kirjoittanut Vuoden 2016 luokanopettaja Maarit Korhonen sekä rehtorien maailmanneuvoston puheenjohtaja, Schildtin lukion rehtori Ari Pokka. Haastattelijana on Timo Forss. Into"

Kirjoista puhumista jatkan klo 14.50 Rosebudin osastolla 6b99 Maarit Korhosen kanssa.

ELI touhua riittää ilman näytelmäharjoituksiakin.  Ja jottei tule liikaa äitiä ikävä, juoksen (tai siis ajan autolla) maanantaina aamulla viemään ainakin yhdelle koululle Atson muistelmat. Sitten Helsinkiin taidekasvatuskirjaa työstävän ryhmän kokoukseen ja iltapäivällä takaisin Espooseen valtuuston  neuvottelukunnan ja valtuustoryhmän kokouksiin.

Tiistain iltaohjelmassa on Espoon perinneseuran hallituksen kokous, jossa valmistellaan sekä syyskokousta että syysseminaaria 8.11. Seminaarin teemana ovat kouluasiat, ja siellä julkistetaan Atso Vilkkijärven muistelmat.

Keskiviikkona on näillä näkymin viimeinen didaktiikka-kirjan työryhmän kokous, ja sitten teksti lähtee oikolukuun ja taittoon.

On palkitsevaa, että asioita  tulee  myös valmiiksi ja  niille saa sanoa näkemiin. Vain näin vapautuu tilaa ja aikaa taas jollekin toiselle uudelle.

Viime viikolla oli  viimeinen Tuomiokirkko-seurakunnan tulevaisuustyöryhmän kokous. Toimin sen puheenjohtajana. Oma suunnitelmamme on nyt valmis vietäväksi seurakuntaneuvoston hyväksyttäväksi.

Uudelle tilaa tulee myös siksi, että  ymmärtääkseni Espoon seurakuntien viestintäryhmän  toiminta muuttuu oleellisesti ellei lopu kokonaan, kun Esse lakkaa ilmestymästä.

Ei kommentteja: