Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

lauantaina, kesäkuuta 25, 2011

Lomalla


TAPAAMISIIN heinäkuussa. Lämpimän lomabiisin kuulee tästä linkistä.

perjantaina, kesäkuuta 24, 2011

Luokanopettajan (3/11) tekstit taittajalle

Voisihan syksyn Luokanopettajan  
3/11 kansi olla tällainenkin. Muttei ole.

KESÄ on kukkeimmillaan, eikö.  Ammattilehden päätoimittajan on jo ainakin toisella jalalla oltava kuitenkin syksyssä. Vuoden kolmasnumero ilmestyy nimittäin syyskuun puolivälissä, ja juttujen deadline oli periaatteessa tänään.

36 sivua tulee helposti täyteen. Lähetin valmiit jutut taittajalle. Viimeistenkin tekstien deadline on heinäkuussa. Koskee myös omiani. Jutun aiheita en tietenkään julkista vielä. Vihollislehdet nappaisivat skuupit. Mutta monipuolinen numero on taas luvassa.

Oikein hyvää Juhannusta!

torstaina, kesäkuuta 23, 2011

Konttorin ovet kiinni

Se on siivottu. Uskokaan vaan.
SE oli siinä. Konttorin ovet ovat nyt kiinni. Piipahdan siellä seuraavan kerran maanantaina 4.7. Pakko. Jottei virkapostilaatikko jumitu.

Opettajille luvassa syksyllä palkankorotuksia

Viimeinen työpäivä oli sopivan pilvinen, sateinenkin. Emailiin putosi iloinen määräys jakaa opettajille palkankorotuksia.  Espoossa on sovittu, että rehtorit saavat jakaa harkintansa mukaan Auroran kokoisessa koulussa yhteensä noin 900 euroa kuussa syyslukukauden ajan ns. TVA-lisää kelpoisille opettajille, jotka  joko a) opettavat haastavaa (ja paljon yhteistyötä vaativaa) luokkaa tai b) osallistuvat aktiivisesti opetusuunnitelman jalkauttamiseen. Yhdelle opettajalle palkankorotus saa olla korkeintaan 200 €/kk. Käytännössä palkankorotuksen saa siis meillä viisi opettajaa. Keväällä jatkuu vain haastavan luokan raha.

ERINOMAINEN päätös. Rehtorin on esiteltävä asia henkilökunnalle syyslukukauden alussa. Koska kyseessä on TVA-lisä, perusteet eivät ole salaisia.

VAIKEA päätös silti.

Ks. lisää http://pedagogiikkaa.blogspot.com/2011/06/haasteellisen-luokan-lisa-opettajan.html

Viimeinen työpäivä ennen lomaa

TASAN yksi päivä aikaa hosua ja olla ahkera, ja sitten pitäisi opetella olemaan kiirettön ja laiska, eikö niin.  Neljän viikon vuosiloma kuuluu pitää. Jollei pysty pitämään, on itselleen liian vaikeassa virassa, sanovat viisaat.

KOULUJEN kesäkeskeytysaika jaksottuu minun osaltani kolmeen osaan. Tänään päättyvään ensimmäiseen työjaksoon (14 työpäivää), lomaa ja lomajälkeiseen työjaksoon (15 työ- + 1  suunnittelupäivä).

Katsotaanpa, kuinka alkukesälle 5.6. asettamani tavoitteissa on onnistuttu:
(1) *  siivoan a) oma  pääni ja  b) työhuoneeni päättyneen lukuvuoden kuonasta.
Kumpikin tavoite hyvin saavutettu. Oma pää on taas alkanut tuottaa uusia ideoita. Mappeja on vielä liikaa.  Työpöytä on saatu  näkyviin paperivuorien alta.

(2) Henkilöstöasiat hoidetaan, ja viimeiset opettajavalinnat tehdään.
Näin on tehty. Virkavapauspaperit ja  kesäkeskeytyspäätökset on tehty. Opettajavalinnat virallisen eRekryprosessin kautta hoidettu, ja paperit toimitettu palkanmaksuun. Jälleen on koossa mainio tiimi.

(3) Lukuvuoden Tyhy-seminaariin on anottava lupaa.
Ohjelma on kirjoitettu ja anomus lähetetty otj:n sijaiselle puoltoa varten.  Täytyy vielä paapoa asiaa tänään.

(4) Koulusihteerin kanssa käydään budjettitilanne niin hyvin läpi, kuin se nykyvälineillä on mahdollista. Laskemme, kuinka paljon tunteja on käytössä. 
Näin on tehty.

(5) Lukujärjestysten perusteet opettajien vaihtotuntiketjuineen  täytyy saada kuntoon. 
Ensimmäinen versio lukkareita on jopa hieman pidemmällä.

(6) Kaikki seuraavan lukuvuoden suunnitelmapohjat tulee koota siisteihin mappeihin.
Tässä on vielä työmaata, mutta aloitettu on.

keskiviikkona, kesäkuuta 22, 2011

Viimeinenkin opettajan tehtävä täytetty

NYT on Team-Aurora koossa. Viimeinen luokanopettajan tehtävä on täytetty. 6a-luokalla jatkaa  opettaja Risto Schiray. Hieno juttu. Rehtorina sitä toivoo, ettei kesän aikana tule enää opettajakuntaan muutoksia.

Toiseksi viimeinen työpäivä on saanut minut oikein siivouskiihkoon. Mappeja tyhjenee,  paperikasoja siirtyy paperinkeräysroskikseen ja muovitaskuja palaa uudelleen käytettäväksi.

Jukka Jokiranta kävi aamulla koululla. Aloitimme perinteiseen tapaan joulunäytelmän valmistelut. Iltapäivällä kävin puhumassa opetuspäällikön kanssa  pedagogiikkaa.

tiistaina, kesäkuuta 21, 2011

Sisäilmatutkimuksilla varmistetaan, että koulu on turvallinen

Meillä Suomessa kesäpäiväntasaus (oikealla) on juuri
tänään. Päivä on pisimmillään. Päivän pituuden vaihtelu
johtuu siitä, että maapallon akseli on vinossa aurinkoon
nähden.
HYVÄÄ, pitkää päivää. Vuoden pisintä. Huomenna päivä on jo lyhempi.

Tänä aamuna koululla oli kauan odotettu vieras: Tilakeskuksen sisäilma-asiantuntija kaverinaan yksityisen yrityksen asiantuntija, joka tulee tekemään heinäkuussa varsinaiset tutkimukset lisäsiipeen. Ilmaa ja mikrobeja mitataan ja rakenteisiinkin tehdään reikiä.

Tulokset mittauksista saadaan ilmeisesti elokuussa. Jos matkan varrella löyty jotain sellaista, joka selvästi uhkaa oppilaitten  terveyttä, jo aikaisemmin.

Vaihtoehtoja

Mitä mittauksista sitten voi seurata?

(1) Jos mittauksissa osoittautuu, että sisäilmaan tulee rakenteista tai esim. ilmanvaihtokanavista terveydelle vaarallisessa määrin epäpuhtauksia, pahimmassa tapauksessa tilat, joissa näin on, menevät käyttökieltoon. Oppilaille joudutaan tällöin etsimään uusi pulpettipaikka.

(2) Jos epäpuhtauksia on, mutta ei niin paljon, että se olisi terveydelle vaarallista, joudutaan ehkä puuttumaan näiden luokkien oppilasmääriin. Osalle oppilaista pitäisi ehkä löytää uusi pulpettipaikka. Voimme joutua tällöin myös sopeuttamaan koulun toimintakulttuuria talon IV-laitteiston (vanhentuneeseen) tehokykyyn. Konkreetisti voisimme joutua luopumaan siestasta ja tyhjentämään luokat 45 minuutin välein.

(3) Jos kaikki on kunnossa, toiminta jatkuu entisellään.
 
JOS vaihtehdot 1-2 toteutuvat, ollaan hieman samanlaisessa tilanteessa kuin kesällä 2008, jolloin parakki paloi poikajoukon tulileikeistä. Käytännössä elokuun ensimmäisinä viikkoina  etsitäisiin oppilaille väistötilat ja järjestettäisii kuljetukset. Väistön aikana tehtäisiin sitten korjaustöitä. Ne kai olisi pakko tehdä, koska remonttia ei juurikaan voida aientaa, luulen.

Mutta on turhaa mennä asioiden edelle. Joka tapauksessa on tärkeää, että lisäsiiven tila selvitetään kunnolla.

maanantaina, kesäkuuta 20, 2011

Perusopetuksen tuntijako uusitaan vuonna 2016?

Auroran nykyinen tuntijako taulukkona.
HALLITUSOHJELMAAN on  kirjattu (näin minulle on kerrottu) seuraavaa:  "Valmistellaan perusopetuksen tavoitteiden ja tuntijaon vuonna 2016 tapahtuva uudistaminen vahvistamaan taito- ja taideaineiden opetusta, liikuntaa sekä yhteiskunnallista kasvatusta ja arvokasvatusta ja ympäristökasvatuksen asemaa sekä oppiaineiden välistä yhteistyötä ja monipuolistamalla kieliohjelmia." 


VIIME kesänä jätti Opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankisen vetämä työryhmä esityksensä tuntijaosta. Kuten muistetaan, se ammuttiin alas.
Nyt näyttää siltä, että asiassa otetaan tosi pitkä aikalisä.  Jos tulkitsen oikein, tämä hallitus (2011-2015) ei tee uutta päätöstä, vain valmisteluttaa sen. Toisin sanoen työ aloitetaan alusta?

Käytännössä se tarkoittaa, että Opetushallitus saa uudet perusteet valmiiksi ehkä 2018, ja kunnat omansa vuonna 2019. Edellisellä kierroksella tuntijako ja valtakunnalliset tavoitteet päätettiin vuonna 2001, pertusteet olivat valmiit vuonna 2004, ja esim.  Aurorassa ops hyväksyttiin vuonna 2005.

HYVÄ vai huono asia? Melkoinen osa kouluväkeä ottaa aikalisän mielellään vastaan. Näin koulut saavat lisäaikaa juuri hyväksyttyjen tukea koskevien ops-muutosten "jalkauttamiseen". On myös niitä, jotka pettyvät.  Kysymys uusista oppiaineista esim. draamasta ja etiikasta siirtyy vuosilla eteenpäin.

Neljä päivää loman alkuun

Koululle rakennetaan uutta parkkipaikkaa opettaja-asun-
tolan eteen. Samalla syntyy poistumisreitti lapsia
autolla kouluun tuoville.  Se lisää saattoliikenteen
turvallisuutta.
KOLMAS koulutyön kesäkeskeytysviikko on alkamassa. Pätkäviikko päättyy jo torstaina juhannuksen vuoksi. Samalla minä jään vuosilomalle.

Tämän viikon agendan tärkein asia liittyy koulun ilmanvaihtoon. Tiistai-aamuna tutkitaan, onko  lisäsiiven isossa luokassa kaikki,  niinkuin pitäisi olla.

Muutoin työaikaa käytetään tämäntyyppisiin asioihin.
(1) Viimeinen avoinna oleva opettajan tehtävä täytetään. Hakuaika päättyy 21.6.
(2) Lukujärjestysten pohjatyöt tehdään loppuun
(3) Jatkan oppilashuoltoryhmän viime lukuvuoden muistioiden puhtaaksikirjoittamista.
(4) Hyllyjen siivous jatkuu
(5) Jos ehdin, aloitan  opetussuunnitelmatekstien pudotuksen Wilmaan,
(8) Imen keväisen perinteenkeruun kuvat omalle koneelle.
(9) ja varaan aikaa kaikelle muulle yllättäen tehtäväksi tulevalle.

sunnuntai, kesäkuuta 19, 2011

Auroraan neljäs erityisopettaja

Eeva-Liisa Bonet harrastaa myös liikuntaa. Kuva lainassa
Opettaja-lehden nettisivuilta.
AURORAN koulu panostaa ensi lukuvuonna huikeasti tukitoimiin. Kun laskennallisesti meidän kokoisessa koulussa ela-opetusta tulisi olla tarjolla 32 tuntia viikossa, meillä sitä tulee olemaan ainakin 76 tuntia, siis 2,5-kertainen määrä. Näin pyrimme vastaamaan muuttuneen lainsäädännön uusiin vaatimukseen järjestää viivytyksettä riittävä tuki kaikille sitä tarvitseville.

Kouluun on palkattu peräti neljä erityisen tuen osaajaa, laaja-alaista erityisopettajaa: Hanna Haapamäki, Pia Mäki-Kokkila, Sari Karjalainen (maanantaisin) ja uutena juuri palkattuna opettajana Eeva-Liisa Bonet. Eeva-Liisa tulee meille Helsingistä.  Tervetuloa Team-Auroraan.

lauantaina, kesäkuuta 18, 2011

Uusi opetusministeri

HALLITUS on nimitetty ja salkut jaettu. Neljän vuoden jälkeen opetusministeriksi palaa demari, nyt 64-vuotias Jukka Gustafsson Tampereelta. Lehtitietojen mukaan ehkä kahdeksi vuodeksi.

En ole päässyt lukemaan hallitusohjelmaa, mutta OAJ:n tiedotteen perusteella uusi opetusministeri pannaan ajamaan ennen muuta leikkauksia. Edessä on lähes 300 miljoonan euron säästöt  vuosittai mm. ammattikorkeakoulutuksesta ja yliopistoista. Huh.

Hyvänä OAJ pitää sitä, että perusopetusta aiotaan jatkossakin kehittää mm. panostamalla ryhmäkokojen pienentämiseen, opintojen ohjaukseen ja koulujen kerhotoimintaan. Ryhmäkokojen sääntelyn tarve on päätetty selvittää. Varhaiskasvatus siirretään sosiaali- ja terveysministeriöstä opetus- ja kulttuuriministeriöön. Päivähoitolaki uudistetaan varhaiskasvatuslaiksi. Myönteistä on myös panostaminen opettajankoulutukseen. Myös opettajien täydennyskoulutukseen ja työolosuhteisiin kiinnitetään huomiota.

OAJ ei puutu lausunnossaan kuntien valtionavustusten leikkauksiin. Vaikka Espoolle sillä ei juurikaan ole merkitystä, monelle muulle kunnalle on.

perjantaina, kesäkuuta 17, 2011

Auroran pihalla trokataan viinaa?

UPEA kesäpäivä tänään. Toinen koulujen kesäkeskeytysviikko on nyt hoidettu kanta.  Hyvä viikko. Viikolle asetetut työtavoitteet saavutettiin tai ainakin niitä kohti edettiin kunniakkaasti.


(1) Lähetin eteenpäin rehtorin "lopullisen" lausunnon tilaselvitykseen.
(2) Lukkarin perustukset valettiin. Itse asiassa  vaikeat aineet on jo tiputettu.
(3) Kolme opettajan tehtävää on kaikki miehitetty, joskin yhden paperista puuttuu yksi päivämäärä. Maanantaina sekin.
(4) Siivous jatkui. Koulun paperiroskalaatikkoa ei ole lainkaan tyhjennetty. Se hieman hidastaa.
(5) Tyhy-risteilyn anomus on laitettu eteenpäin. Mukaan on lähdössä 34 talon aikuista. Hienoa.
(6) Kasvattajaverkoston muistio on lähetetty  eteenpäin kokoukseen osallistuneille.
(7) Aloitin  OHR-kansion päivityksen ja sain opetuspäälliköltä siunauksen lomakesysteemillemme.

Asiat, jotka jäivät ensi viikkoon ovat: (*) On imettävä keväisen perinteenkeruun kuvat omalle koneelle 
ja ( **) opsin pudotus Wilmaan.

Muutama huolen aihe

Talonmiehet olivat huolissaan koulunpihan iltatouhuista. Tänä aamuna pihalta oli löytynyt jäänteitä Virosta tuoduista "mäyräkoirista"; niissä on ollut kymmeniä koskenkorvapulloja. Ei kai pihalla välitetä viinaa?

Juovuspäissään tulee tehtyä typeryyksiä mm. sotattua taloa. Talonmiehet pesivät tänään ovista biologian opintoalaan kuuluvia kuvia ja Auroran koululle lähetettyjä terveisiä. 

Tänään soitti myös ilmanvaihdon ongelmiin erikoistunut kaupungin tutkija, joka kertoi tulevansa ensi tiistaina konsultin kanssa tsekkaamaan luokat, joissa henkilökuntamme on eniten oireillut. Toivotaan, että asia selviää. Jos talon rakenteista löytyy huolestuttavaa, on mahdollista, että ongelmalliset luokat otetaan pois käytöstä. En viitsi vielä näin perjantaina jäädä pohtimaan, mitä siitä  seuraisi.

torstaina, kesäkuuta 16, 2011

Ensi syksyn 5a:n ja 5b:n opettajat valittu

Jukka Jokiranta ohjaamassa oppilaita v. 2008
TÄNÄÄN  pääsin tekemään päätökset ensi lukuvuoden 5a:n ja 5b:n opettajista. 5a-luokalle Emilia Kalmarin sijaiseksi on palkkattu meille kaikille tuttu opettaja Jukka Jokiranta. Päättyneen lukuvuoden  Jukka opetti yhdessä Hämäläisen Ullan kanssa 6ac-luokkaa. 

5b-luokalle Esa Puraselta vapautuneeseen avoimeen määräaikaiseen virkaan on valittu KM Timo Takko. Hän on meillä lainassa Kauniaisten Mäntymäen koulusta. Alla on pieni video-terveinen  häneltä 5b:n oppilaille.

keskiviikkona, kesäkuuta 15, 2011

Rexin ammattitaidon työnäyte: lukujärjestys

Tämä lukujärjestys yli 80 vuoden  takaa löytyi  Kuopion
koulujen nettisivuilta.

NIIN se on. Rexin ammattitaidon jokavuotinen näyte on opettajien ja luokkien lukujärjestykset. Tänään sain ensimmäisen version pohjat valmiiksi. Paikallaan ovat nyt hankalat aineet: käsityöt, kielet ja liikunnat.  Ja tietenkin alkuopetusluokkien lukkarit - ne ovat niin selkeät. kun oma opettaja opettaa lähes kaikki aineet. Nyt alkaa hionta.

Muutenkin ahkera työpäivä. Laskut on hoidettu. Samoin virkavapaudet. Tyhy-risteilyn hakemukset odottavat vain tulostusta. OHR:ää varten laadin hieman tuunatut uudet sivupohjat (esittelen ne opetuspäällikölle huomenna). Pudottelin opettajilta tippuvia Aurora 2015-kommentteja omaan lausuntooni. Kiva, että tippuu. Kasvattajaverkoston muistio tuli valmiiksi jo eilen. Roskakorit täyttyvät, kun oma siivoukseni eteenee. Vääjäämättä.

SIIVOUS etenee talossa komeasti. Kivilattiat oikein kiiltävät. Koulun pihalla kaivetaan parkkipaikkaa, ja viemäriverkkotyöstä varoitellaan oviin liimatuilla tiedotteilla.

tiistaina, kesäkuuta 14, 2011

Pikakysely liitutauluista

PARHAILLAAN valmistelen rehtorina lausuntoa Auroran koulun vuonna 2013 alkavaan remonttiin liittyen. Nyt halutaan tietää käyttäjän kanta siihen, millaisia tiloja koulussa tarvitaan. Rakennettava koulu on koulukäytössä vielä 2065, ehkä 2075, joten nyt tehtävät ratkaisut ovat  tärkeitä.

Yksi kysymys, jota pohdin,  on yksittäinen luokkatila. Tilan käyttöön vaikuttaa, varataanko yksi kokonainen seinä liitutaululle.

Liitutaulu on ollut aikoinaan huikea pedagoginen innovaatio. Sen avulla opettaja pystyi tukemaan opetusta visuaalisesti. Näkyviin voitiin kirjoittaa avainsanoja. Opettetava asia "syntyi" taululla. Vasemmalta oikealle. Myös oppilaat saattoivat näyttää taululla osaamistaan esim. matematiikassa.

MONET ovat sitä mieltä, että liitutaulua ei enää tarvita. Sen voisi korvata hyvin pian  mm. Smartboard-tyyppisillä laitteilla ja oppilaiden omilla tableteillä.

Mitä ajattelette. Tarvitaanko 2000-luvun luokissa edelleen liitutaulua?

Edellisen äänestyksen tulokset


Jokin aika sitten kysyin, VOISIKO "JOULUTODISTUKSET" JAKAA TAMMIKUUSSA?  Tulokset olivat seuraavat:

1. Ehdottomasti ei   25 (30%)
2. En oikein pida ajatuksesta  22 (27%)
3. Samapa tuo  18 (22%)
4. Tosi hyvä idea  16 (19%)
5. En osaa sanoa  0 (0%)

Näyttää siltä, että Aurorassa v. 2004 tehty päätös säilyttää "joulutodistus" on yhä elinvoimainen. Peräti 57 % vastanneista torjui idean todistusten  siirtämisestä tammikuulle. 

maanantaina, kesäkuuta 13, 2011

Toinen kesäkeskeytysviikko alkamassa

Koti ja Koulu ry:n kesäleiriläisiä välipalalla taukotuvassa.
ILMA onkin sopivasti hyytynyt tukemaan työmotivaatiota. Mitäs meillä onkaan agendalla tällä viikolla?

(1) Rehtorin lausunto tilaselvitykseen. Olen saanut tosi hyviä vinkkejä usealta opettajalta,  johtokunnasta, huoltajilta ja myös muiden koulujen rexeiltä. Kaunis kiitos. Laitan tänään menemään  lausunnon verson 1.1 ja perjantaina sitten lopullisen.
(2) Lukkarin perustukset täytyy valaa. Toisaalta on ruvettava  konkreetisti jakamaan luokkien tunteja ja toisaalta laskettava huolellisesti, mihin rahat riittävät.
(3) Kolme opettajan tehtävää pitäisi miehittää virallisesti tällä viikolla. Todennäköisesti keskiviikkona.
(4) Siivous jatkuu (ikuisesti).
(5) Tällä viikolla olisi myös aloitettava opetussuunnitelmatekstien pudotus Wilmaan ja
(6) laitettava eteenpäin anomus tyhy-risteilystä ja
(7) lähetettävä kasvattajaverkoston muistio eteenpäin kokoukseen osallistuneille ja
(8) imettävä keväisen perinteenkeruun kuvat omalle koneelle sekä
(9) päivitettävä OHR-kansio.

sunnuntai, kesäkuuta 12, 2011

Haasteellisen luokan lisä opettajan palkkaan

Riitaisa luokka. Lavastettu kuva.
ENSI syksynä luokanopettajien palkkaukseen tulee Espoossa mielenkiintoinen elementti: Osana palkkaratkaisua pääluottamusmies ja  Espoo työnantajana ovat sopineet, että tietty %-osuus koulun opettajien palkkasummasta maksetaan   erillislisänä niille luokanopettajille, joiden työ on vaativampaa kuin muilla luokan haasteellisuuden vuoksi.

Mitä tekijät sitten tekevät luokasta haasteellinen? Rehtoreille on kriteereiksi esitetty mm. suuri luokkakoko, maahanmuuttajien osuus, tiiviin kodin ja koulun yhteistyön tarve,  tehostetun ja erityisen tuen oppilaiden määrä...

YHDELLE opettajalle lisän suuruusluokka on 150-200 euroa/kk. Auroran kokoisessa koulussa lisän voisi  ymmärtääkseni saada puolenkymmentä opettajaa.

Itse olen sitä mieltä, että nyt tehty TVA-ratkaisu on yksi parhaimmista. Tuntuu  oikeudenmukaiselta, että isoa ja vaikeaa luokkaa opettavalle maksetaan hieman enemmän  kuin pientä ja helppoa opettavalle. Ainakin teoriassa. Käytännössä rajanveto keille maksetaan ja keille ei,  ei ole ihan helppo. Täytynee laatia jonkinlainen karkea kaava, ja sijoittaa maksuraja luontevaan kohtaan. Rajan  sijoittuminen määrää sitten lisän suuruuden.  

Rehtoreille on annettu valta päättää, mitkä luokista ovat haasteellisimpia. "Haasteellisen luokan"- TVA-erä jaetaan  opettajille aina lukuvuodeksi  kerrallaan. TVA- perusteet käydään syksyllä opettajakunnan kanssa läpi, jotta hyvä asia ei aiheuta jännitteitä opettajien keskuuteen.

lauantaina, kesäkuuta 11, 2011

Auroran rehtorin toiveet tilaselvitykseen

AAMUPÄIVÄN ehti olla rannalla, mutta sitten oli palattava kotiin tekemään koulutöitä. Pyyntö ottaa kantaa Auroran saneeraushankkeen tilaselvitysehdotukseen  tuli torstaina kirkkaalta taivaalta ajankohtaan, joka on huonoin mahdollinen. Vain rehtori ja koulusihteeri ovat töissä. Ja rexikin enää vain 9 päivää. Eniten harmittaa se, että tämä jos jokin olisi ollut oppilasparlamentille hieno tehtävä.

Kyseessä on kuitenkin tehtävä, joka vaikuttaa peruuttamattomasti koulun saneerauksen laajuuden määrittävään hankesuunnitelmaan.  Nyt ollaan suunnittelemassa koulua, joka valmistuu vuonna 2015 ja jossa annetaan opetusta vielä vuonna 2075! Joten ei auta, kuin tehdä parhaansa.

TEIN 9-sivuisen luonnoksen, jota jokainen halukas saa kommentoida.  Lähetän sen pdf-liitteenä kaikille, jotka ilmoittavat emailiini (martti. hellstrom at  iki.fi ) kiinnostuksensa. Lisäksi "pakkolähetän" sen henkilökunnalle ja  johtokunnalle. Ne vastaavat, jotka viitsivät.

Toivon kommentteja a.s.p ja viimeistään ensi viikon perjantaina.

perjantaina, kesäkuuta 10, 2011

Motorexien kokoontumisajo jne.


PERJANTAISSA ollaan. Aamulla konttorilla vastaamassa express-aikataululla tulleeseen pyyntöön ottaa kantaa Auroran koulun saneerauksesta tehtävään tarveselvitykseen. Hirvittävän isoja asioita yksin tulikuumassa kansliassa pähkäiltäviksi. Minkäkokoinen jumppasali? Esiopetusryhmiä? Tarvitaanko TS-luokkaa? Monta erityisluokkaa? Lähetin pikavastauksen, mutta täydennän sitä ensi viikolla. Palaan asiaan myös blogissa alkuviikosta. 

KLO 13 lähti sitten Tapiolasta espoolaisten motoristi-rexien letka ajelemaan upeassa säässä kohti Regattaa. Meitä oli kuusi.  Yllä pieni clipsi reissusta.  Kuvattu iPa2:lla ja leikattu Padin  iMoviella. Vauhdin hurmaa ajon aikana ei valitettavasti voinut kuvata. Elokuussa uusiksi?

MUKAVA viikko. Melkein kaikki ne työt tuli tehtyä, mitä pitikin. Koulumme henkilökunnan tyhy-risteilylle on ilmoittautunut ennätysmäärä lähtijöitä. Tosi mukavaa. Pääsen  hiomaan tarjouspyyntöä.

Ja hommia jäi vielä sopivasti  kahdelle ensi viikollekin. Sitten alkaa loma. 

torstaina, kesäkuuta 09, 2011

Opettajavalinnat puolikuumassa vaiheessa

Tällaiselta näyttää koulunopettaja  (schoolteacher) netissä.

TÄNÄÄN pidimme apulaisrehtorin kanssa kaksi virkahaastattelua. Hyvät opetustuokiot. Hyviä ehdokkaita. Toinen ela-opettajaksi, toinen luokanopettajaksi. Hakijoiden aikatauluista johtuen molempien  ensi syksyn 5. luokan opettajan ja  erityisopettajan opettajan  paikkojen täyttäminen venynee ensi viikkoon. Mutta venyvät ne tärkeämmätkin asiat, kuten hallituksenmuodostus :-)

MUUTENKIN mukava päivä. Nippu virkavapausanomuksia jne. kuitattu, ja laskut hyväksytty. Kerhokyselyyn vastattu. Meillä oli niin paljon kerhoja, että jouduin vastaamaan kahteen kertaan :-)

PUOLEN päivän aikaan Vespalla rexikokoukseen. Kokous olikin ollut eilen :-). No sain lisäaikaa paperihommiin.

PS. Auroran saneeraus otti nyt ison askelee eteenpäin. Sain eilen hankesuunnitelmaan  liittyvän kirjeen ja tänään lisää postia.

keskiviikkona, kesäkuuta 08, 2011

Auroran johtokunta kokoontui kesän kynnyksellä


AURORAN  koulun johtokunta piti vuoden toisen kokouksen vielä pari päivää ennen koulujen loppua. Asialistalla oli tällä kertaa poikkeuksellisen paljon erilaisia asioita. Johtokunnan tehtäviin kuuluu tiettyjä vuosittain toistuvia tehtäviä, joista tällä kertaa vuorossa olivat koulun toimintasuunnitelman seuraaminen osana kokonaisbudjettia sekä lukuvuosisuunnitelman ja opetussuunnitelman toteutumisen seuranta.

Ajankohtaisia asioita

Rehtori kertoi johtokunnalle ajankohtaisia kuulumisia. Tässä vaiheessa vuotta lukuvuosisuunnittelussa on ratkottu mm. uusien ekaluokkalaisten koulun aloitukseen, syksyn luokkajakoihin, luokkatiloihin, opettajaresursseihin ja syksyn muun henkilöstön tilanteeseen liittyviä kysymyksiä. Lukujärjestyssuunnittelu käynnistyy kesän alettua. Todettiin myös, että syksyllä alkaneet koulun pihan sisäänajon remontointityöt saataneen valmiiksi syyslukukauden alkuun mennessä.

Johtokunta kiitti rehtoria ja koulua Ruusunen-elokuvan näytöksestä. Hieno esitys, jolle kulttuurikeskuksen sali tarjosi upeat puitteet.

Lukuvuoden suunnittelu ei tapahdu vain keväällä, vaan koulun opetusta ja muuta toimintaa arvioidaan jatkuvasti syksystä kevääseen. Tämänkin lukuvuoden aikana on tehty useita erilaisia arviointeja: henkilökunta on arvioinut lukuvuosisuunnitelman ja opetussuunnitelman toteutumista, ja koulu on osallistunut Kunta 10 -, EFQM 2010- ja itsearviointikyselyyn 2011. Tällaisten arviointien perusteella kehitetään jatkuvasti koulun toimintaa, henkilöstön hyvinvointia, pedagogiikkaa sekä kodin ja koulun yhteistyötä. Arvioinneissa todetaan toki myös ne asiat, jotka koetaan Auroran vahvuuksiksi. Erilaisten arviointien perusteella on tänä vuonna todettu, että Aurorassa tehdään hyvää työtä ja henkilöstö voi hyvin. Kehittämistä voi silti aina jatkaa. Ensi lukuvuoden kehittämishaasteiksi on nimetty mm. kannustuksen ilmapiirin lisääminen oppitunneilla, TVT-opetuksen vahvistaminen ja läksypedagogiikan kehittäminen sekä mittava lista muita opetukseen, koulutyöhön ja kouluyhteisöön liittyviä asioita.

Opetussuunnitelma

Pisin keskustelu käytiin opetussuunnitelman muutoksista. Johtokunnan tehtävänä on hyväksyä uudet koulukohtaiset opetussuunnitelmatekstit. Eduskunta on muuttanut koululakeja kesällä 2010. Suurimmat muutokset uudistuksessa koskevat tapaa, jolla oppilaiden opiskelulleen saama tuki järjestetään. Esimerkiksi vanhasta erityisoppilas-käsitteestä luovutaan. Uudessa opetussuunnitelmassa korostetaan jokaisen oppilaan oikeutta tukeen heti tuen tarpeen ilmetessä sekä ongelmien ennaltaehkäisyä.

Oppilaiden saama tuki kuvataan porrastettuna, ja tuen muodoista käytetään nimityksiä yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa kuvataan tarkemmin tuen toteutusta: opetussuunnitelman tulee kertoa hyvin konkreettisesti, mitä tuen tarjoaminen koulussa tarkoittaa.

Opetussuunnitelman uudistus on koululle iso prosessi: Muutokset näkyvät ensin valtakunnallisten opetussuunnitelman perusteiden uudistuksena, sen jälkeen kunnat tekevät näiden perusteella omat opetussuunnitelmansa ja koulut vielä omat koulukohtaiset opetussuunnitelmansa.

Kokouksessa johtokunta kävi vilkasta keskustelua opetussuunnitelman kokonaisuudesta ja joistakin yksittäisistä opetussuunnitelman kohdista. Opetussuunnitelmatekstistä nousi paljon hyviä keskustelunaiheita, joista osa jätettiin syksyn Aurora-seminaariin pureskeltaviksi. Uusittu opetussuunnitelma on nähtävillä viimeistään kesän lopulla Wilma-järjestelmässä, kohtaan vuosisuunnitelma.

Sisäilmaongelmat

Viime kokouksessa johtokunta keskusteli vakavasti koulun sisäilmaongelmasta, joka koskee erityisesti koulun matalan siiven tiloja. Johtokunnan pyynnöstä rehtori on viime kokouksen jälkeen lähettänyt kirjeen sekä opetuslautakunnalle että tilakeskukselle. Asia on edennyt heikosti. Kokouksessa tehtiin yksimielisesti päätös, että johtokunnan edustajat ja Koti ja koulu ry:n edustajat pyytävät tapaamista tilakeskuksen edustajan kanssa. Lisäksi johtokunnan puheenjohtaja on yhteydessä opetuslautakunnan puheenjohtajaan ja tarvittaessa terveystarkastajaan, jotta sekä oppilaita että koulun aikuisia kuormittava sisäilmaongelma saataisiin ratkaistuksi.

Aurora-seminaari

Syksyn Aurora-seminaari sovittiin pidettäväksi tiistaina 30.8. kello 18.30 alkaen. Seminaarin aiheita tulevat olemaan uusi opetussuunnitelma, läksyt, vanhempainiltojen kehittäminen sekä oppilasta koskevien tietojen siirtoon liittyvät kysymykset.

Johtokunta toivottaa kaikille koulun lapsille ja aikuisille sekä kotijoukoille aurinkoista ja rentouttavaa kesää!

Anu Arvonen
Johtokunnan varapuheenjohtaja

Keskellä kesäviikkoa

TULOSSA lämmin kesäpäivä, väittävät. Taidanpa ulkoistaa tänään töitäni,   ts. siirtyä työpinon kanssa sisätiloista ulos aina, kun vain mahdollista. Ensi viikoksi on nimittäin luvattu  kylmää. Mitä on  työlistalla tänään? (1) Tuttuun tapaan jatkan  työhuoneen siivoamista. Mapillinen/päivä. (2) Huomenna alkavat  taas virkahaastattelut; niihin valmistaudutaan. (3) Uusi opettajamme, Sirja, tulee tänään  käymään. Perehdytystä siis. (4) Vaihtoehtoisia hahmotelmia ensi syksyn tuntien käytöstä tarvitaan.  Muutoinkin siistin vielä lukuvuoden 2011-12 uutta kansiota. (5) Kerhokyselyjen koonta täytyy lähettää Sukoon. (6) Nippu virkavapauslomakkeita  eteenpäin.  (7) Koulunkäyntiavustajien kesäkeskeytyspäätökset. (8) Tulostan kasvattajaverkoston kokouksen muistion, ja lähetän eteenpäin.(9) Niputan johtokunnan pöytäkirjan liitteineen; se on oltava huomenna nähtävissä kansliassa.

KELLO 15 tapaan Toivasen Tapsan. Meillä on  perinteinen lukuvuoden tyhjennysharjoitus. 

tiistaina, kesäkuuta 07, 2011

Tänään laskettiin rahoja

PÄIVÄN tärkein tehtävä oli laskea rahatilanne koulusihteerin kanssa. Kun oikein ruutua tuijotti, näki, että vaikka palkkasimme huhti-toukokuussa kaksikin lisäopettajaa, budjettitilanne on hyvä. Tammi-toukokuusta jää  selvää ylijäämää ensi syksyn tunteihin.

Soitin talouspäällikölle. Näin on. Suomeksi se tarkoittaa, että kokonaisbudjetin kaava ja eräät muut seikat tuottavat meille syyslukukauden ajalle mukavan määrään lisätunteja/ viikko. Todella hieno juttu.

MUUTOIN päivä meni siivotessa,  kuton olen uhonnut- ja jälki myös näkyi. Tein ensi lukuvuoden mapit, ja heitin turhat paperit paperilaatikkoon (ja salassapidettäväy silppuriin). Pöydän  pintaa alkoi jo näkyä.

Huonompaa tuuria oli viranhaussa. Päteviä ja hyviä hakijoita karkaa toisiin kouluihin.

PS. Kutsuin Sorsan Osmon kanssa mopedisti-, skootteristi- ja moottoripyöräilijärexit historian ensimmäiseen rexien kokoontumisajoon ensi perjantaina. Meitä on pian puolenkymmentä ajalemassa raikkaassa ilmassa Tapiolasta Soutustadionin kahvilaan ja takaisin. Enemmänkin ehkä olisi, mutta osa on jo reissuissa ja ainakin yhdellä mopo vielä osina.

maanantaina, kesäkuuta 06, 2011

Ensi lukuvuoden kuudennen luokan opettajan paikka hakuun

PARIN päivän sisällä eREkryyn tulee hakuun Jukka Sarpilan viransijaisuus. Tehtävä on sijoitettu kuudennelle luokalle.  Valintakriteerit  tähän tehtävään ovat seuraavat:

Etsimme opettajaa, jolla on halua, taitoa ja näyttöja seuraavista kyvyistä:

(1) kyky opettaa erilaisia oppilaita innostavin, monipuolisin menetelmin, oppimisen iloa varjellen ja sytyttäen.
(2) erikseen kyky opettaa tarvittaessa seuraavia oppiaineita myös muille luokille:
- A1- englanti
- A2- ruotsi
- Musiikki
- Liikunta
- Käsityö 
(3) kyky johtaa luokkaa ryhmänä ja rakentaa sinne iloinen, tavoitteellisen ja kaikista huoltapitävän työskentelyn ilmapiiri ja luokkahenki.
(4) kyky rakentaa kasvatuskumppanuuden edellyttämää luottamusta oman luokan lasten vanhempien keskuuteen.
(5) kyky toimia joustavasti ja rakentavasti moniammatillisessa kouluyhteisössä ja omassa tiimissä sekä valmius etsiä ja kokeilla yhdessä uusia ratkaisuja esiin nouseviin haasteisiin.
(6) kyky kantaa omalta osaltaan vastuuta kouluntason yhteisistä työtehtävistä - erityisenä plussana TVT-tehtävistä - sekä työyhteisön hyvinvoinnista.
(7) kyky tarvittaessa ohjata kerhotoimintaa. Opetusvelvollisuuteen sisältyy  bändikerhotoiminnan ohjaaminen.
(8) kyky tarvittaessa kouluttaa muiden koulujen opettajia ja opastaa vierailijoita (Aurora on oppimiskeskus ja Kelpo- hankkeen pilottikoulu). Opetusvelvollisuuteen sisältyy opetuksen ohjausta: oppimiskeskustoimintaan liirtyvä koulujen yhteisen rock-konsertin organisoiminen.

Lisäksi valinnassa otetaan huomioon hakijoiden
(9) arvioidut edellytykset onnistua omassa opettajantyössään nimenomaan Auroran koulun opetussuunnitelman ja toimintakulttuurin asettamissa reunaehdoissa sekä
(10) muut sellaiset tekijät, joiden katsotaan voivan vahvistaa Auroran kouluyhteisön kollektiivista osaamista.

Viransijaisuus löytyy netistä, Espoon kaupungin sivuilla olevan "Avoimet työpaikat"-linkin kautta: https://www.tyonhaku.espoo.fi/

Hakuaika päättynee 21.6.2011 klo 12.

Ensimmäisen kesäviikon korkkaus

ENSIMMÄINEN kesäkeskeytyssunnuntai vietetty  lepopäivän ideaa kunnioittaen. Oli nätti ilma.

TÄNÄÄN sitten konttorille perinteiseen tapaan siivoamaan. Asetan hurjan tavoitteen: joka työpäivä yksi kansio tyhjäksi papereista, joita ei enää tarvita. Kesän aikana hyllytilaa tulisi ainakin 40*5 cm= 2 metriä.

Virkatehtäviä

ON tässä alkuviikolla ihan virkatehtäviäkin; ihan siivoamalla ei selviä.

(1) REHTOREILLA oli mahdollisuus esittää henkilökunnalle palkakorotuksia hyvästä työstä. Perjantaina tuli sitten email-kirje, että  varatut rahat eivät riitä kattamaan esityksiä. Ne on pantava tärkeysjärjestykseen. Näin siis tehdään, jottei  jäädä kokonaan pois listoilta.

(2) AURORAN virka-asioissa tapahtuu. Tällä viikolla päättyy kahden opettajan tehtävän hakuajat, ja yksi pannaan vielä hakuun. Sitten haastattelemaan ja tekemään päätöksiä.

NÄILLÄ mennään. Jos jotain jännää sattuu, palaan asiaan.

sunnuntai, kesäkuuta 05, 2011

Rehtorin kesäkammassa on 72 piikkiä

Kamman piikkejä voi käyttää paitsi hiusten hoitoon
myös ajaseurantaan.  Koulujen kesäkeskeytyksen
seuraamiseen tarvitaan 72-piikkinen kampa.
NYT on sitten koulunpito keskeytetty kesän ajaksi. Koulutaloon laskeutuu hiljaisuus ja rauha - jollei huomioon oteta Koti ja Koulu ry:n kesäkerhosta juhannukseen saakka kuuluvia pienten lasten iloisia elämän ääniä.

Kesäkeskeytys on  72 päivää, kun mukaan lasketaan viikonloput. Niin se  rehtorien hyvä ajatella, sillä jo aikaa sitten olemme käytännössä siirtyneet seitsemänpäiväiseen työviikkoon.  Työ ja vapaa-aika eivät enää eroa toisistaan niinkuin ennen. Työn luonne on nyt sellainen.

Kesäkeskeytys jakaantuu minulla kolmeen jaksoon: (1) Kolmen viikon alkukesään, joka päättyy juhannusaattoon (19 päivää), (2) Neljän viikon vuosilomaan (31 päivää) ja  (3) Kolmen ja puolen viikon loppukesään (22 päivää). Jos osaan pitää vuosiloman sekaantumatta kouluhommiin, käytössä on 41 päivää. Työpäiviä niistä on 14+16 eli 30.Uskokaa tai älkää, ne kaikki tarvitaan, jotta homma syksyllä toimii.

Alkukesällä siivoan oma  pääni ja työhuoneeni päättyneen lukuvuoden kuonasta.  Työpöytä pitäisi saada näkyviin paperivuorien alta.  Henkilöstöasiat hoidetaan, ja viimeiset opettajavalinnat tehdään. Lukuvuoden Tyhy-seminaariin on anottava lupaa.  Koulusihteerin kanssa käydään budjettitilanne niin hyvin läpi, kuin se nykyvälineillä on mahdollista. Laskemme, kuinka paljon tunteja on käytössä. Lukujärjestysten perusteet opettajien vaihtotuntiketjuineen  täytyy saada kuntoon. Kaikki seuraavan lukuvuoden suunnitelmapohjat tulee koota siisteihin mappeihin.

Konkreetit lukujärjestykset (se, mitä aineita kukin opettaa) jäävät  varmaankin loppukesään, parhaassakin tapauksessa lukkareita on hiottava. Tuolloin suunnitellaan konkreetisti seuraava lukuvuosi, monistetaan opetussuunnitelmat, varmistetaan, että oppikirjat ja tarvikkeet ovat ok.  jne.  Elokuun alussa rehtoreiden pitäisi saada tiedot alkuvuoden aikana kuluneista rahoista- se on tosi tärkeä tietoa kokonaisbudjetissa. Loppukesän suuria haasteita on saattaa pää taas työtilaan. Kaikki salasanat jne. on syytä kirjata muistiin vielä nyt, kun ne muistaa.

Kesäkeskeytys on hektisessä rehtorin työssä kuin keidas. Syke laskee terveeelliselle tasolle. On aikaa ajatella. Voi ratkoa  iloisia asioita. Kesällä rehtorin homma on herrasmiehen hommaa.

Jo joutui armas aika

Kuutosten päättäjäisjuhlassa jaettiin kaikille ruusut ja 
todistukset sekäsuurelle joukolle myös stipendit. 
Priimuksia oli seitsemän, ja sedvitae-stipendin sai  kuusi 
oppilasta. Kukin luokka: 6a, 6b ja 6c oli  valinneet myös 
omat  hymypoikansa ja -tyttönsä. Kolmatta kertaa jaettiin 
opettaja Juha Hyvärisen muistostipendit.  Jakajina olivat 
Juhan parhaat ystävät  Jukka ja Kimmo.
SUVIVIRSI päätti kuudensien luokkien todistusten- jakotilaisuuden. Sama virsi aloitti pihalla muiden luokkien viimeisen koulupäivän. Lauluun liittyy paljon paljon tunteita. Nyt alkaa suvi.

Ohjelmassa oli rehtorin vakavamielinen puhe, oppilaiden ilomielinenvastauspuhe, kaunista yhteislaulua ja oppiaiden kaksi reipasta esitystä.

LAITAN tähän vielä Akiran lukeman kuudesluokkalaisten luokkalaisten kiitosrunon. Kiitos siitä!

" Kiitos, opet näistä kuudesta ekasta kouluvuodesta, 
ja mä sanon sen meidän kaikkien kutosten​​puolesta.
​Te opetitte meidät lukemaan, laskemaan,​ kirjoittamaan, 
​laulamaan, lausumaan ja sormivirkkaamaan.
Me muistetaan teidät ja Kaitsun padat, 
​massan yksiköt ja JOO, JOO ja sanaluokkien salat.
​Mieleen jäi monet hauskat hetket,
​kaikki ne näytelmät, leirikoulut ja tosi monet retket.
​Te varmaan joskus toivoitte meidän päälle metrin​verran multaa,
​mutt ei huolta opet, kyllä aika muistot kultaa.
​Kun joskus jossain tavataan,
​sanotaanhan moi, tai vaikka halataan.
​Nyt kohti yläkoulua, paita auki ja hymyssä suu,
​on aika sanoa kiitos, tai siis ’’thank YOU.’’

lauantaina, kesäkuuta 04, 2011

Siinä se sitten oli

SIINÄ se sitten oli: Lukuvuosi 2010-11, järjestyksessä 54.  Auroran koulun  "purjehduskausi", 190  koulupäivää täynnä mahdollisuuksia kasvaa ja oppia. Ja tosi moni käytti ne hyväkseen.

EILEN hoidin loppuun  6ac:n laitoshuoltajavideon. Ripa oli äänittänyt luokan säveltämän ja sanoittaman kappaleen, ja pudotin musiikin paikalleen. Siitä tuli mukava pikkuclipisi (se on tämän lastun lopussa) tulitikkuaskikoossa.

HENKILÖKUNNAN kahveilla on aina iloisen haikea tunnelma. Työ on tehty, ja pian on aika toivottaa toisillemme näkemiin, joillekin ehkä pitkäksikin aikaa.  Riina oli leiponut tosi hauskat muistokeksit. Minulla oli ilo luovuttaa perinteiseen tapaan Koti ja Koulu ry:n kukat henkilökunnalle.

KEVÄTPUHEESSA kertasin mennyttä lukuvuotta. Monenlainen ja erilainen. Hyvä vuosi, toisille vielä parempi kuin toisille. Kertasin myös asioita, joissa meidän tulee kehittyä. Ja siihen  on luvassa 71 kesäisen päivän jälken kokonaan turmeltumaton uusi lukuvuosi, joka voi olla viimeinen kokonainen ennen remonttia. Remontin pitäisi alkaa vuonna 2013. Jotta puheessa olisi jotakin älykästä, poimin netistä 10 aforismia:
  • Hymyile, sillä huomenna menee huonommin.
  • Positiivisella ajattelulla petyt yhtämittaa. Negatiivisella ajattelulla yllätyt aina iloisesti.
  • Ratkaisu on vain hetki, jolloin väsyt ajattelemiseen.
  • Älä koskaan puhu pahaa itsestäsi, ystävät pitävät kyllä siitä huolen.
  • Miksi olla vaikea, kun vähällä vaivalla voi olla täysin mahdoton?
  • Ystävä: joku joka tietää sinusta kaiken ja rakastaa sinua sittenkin.
  • Täydellisyyteen kannattaa pyrkiä. Siellä on tilaa kaikille, mutta ei vielä ketään.
  • Älä muuta mieltäsi - vika on todellisuudessa!
  • Älä uneksi elämääsi, elä unelmasi.
  • Kun on oma itsensä, voi olla kuka vaan.

OPPILAILLA ja OPETTAJILLA alkaa nyt  koulutyön kesäkeskeytys.  Perinteiseen tapaan lupasin  muistuttaa huoltajia siitä, että kesäkeskeytyksen aikana opettajat eivät lue virkapostia. Kaikissa kouluasioissa - myös  todistuksiin liittyvissä - kannattaa kesän aikana  olla yhteydessä rehtoriin.


perjantaina, kesäkuuta 03, 2011

Viimeinen kokonainen koulupäivä

Löysin netistä tämän paljon puhuvan kuvan hakusanalla
"last day". Muutin vain vähän värejä hillitymmäksi.

VÄHIIN menee  ennenkuin kokonaan  loppuu. Vimeinen kokonainen koulupäivä tänään.  Oppilaat pääsevät kotiin klo 12.45, ja henkilökunnalla on sen jälkeen perinteiset kevätkahvit. Rehtorin puhe  on eilen kirjoitettu. Siitä myöhemmin vähän lisää.

Paljon on hilpeästi muistettavaa ja ehdittävää. Ruusus-DVD-kuoriin pujotetaan kannet. DVD:t jaetaan. Kuudennen luokan laitoshuoltaja-videoon on pudotettava äänitetty musiikki.  Parit velkajätskit on annettava. Stipendien saatteet päivitettävä, tulostettava ja allekirjoitettava.

KLO 10 minulla on miellyttävä tapaaminen kansanedustaja Sanna  Lauslahden ja hänen avustajansa Johannan kanssa.

ILTAPÄIVÄ menee paperihommissa. Kerhokyselyyn on vastattava ja oppimiskeskuksen ensi syksyn koulutustarjonta viestittävä eteenpäin. Koulunkäyntiavustajille on kirjoitettava kesäkeskeytysmääräykset...

torstaina, kesäkuuta 02, 2011

Salaista tietoa

VIIMEISEN kouluviikon torstaille osui sopiva katko. Eilinen olikin melkoista juoksua. Tai ajelua. Yksi opettajistamme on täyttänyt vuosia, ja kaupunki halusi lahjoittaa hänelle Aallon maljakon (koulun rahoilla , Heh!). Eikun etsimään HR-neuvomoa. Sitten hakemaan keskustasta Ruusu-dvd:t. Neljä laatikollista. Sitten hakemaan viimeinen erä Ruusu-paitoja. Sitten koululle valmistelemaan johtokunnan kokousta. Hirveällä hopulla vielä kuorittamaan DVD-kansia johtokunnan  jäsenten pikkulahjaksi.


AAMUPÄIVÄKIN oli ollut touhua täynnä. Hain K-kaupasta kassikaupalla jätskejä, joita olen luvannut opetustuokioihin osallistuneille. Melkein kaikki "velat" on nyt maksettu. Infossa pohdimme vielä  lukkarien teon kannalta tärkeää kysymystä liikunanopetuksen järjestelyistä sekä suunnittelupäivään valmistautumisesta.

Salaisesta ja ei-salaisesta tiedosta

JOHTOKUNTA piti kesäkokouksensa klo 18.30-21.  Listalla oli paljon tärkeitä asioita, joista johtokunnan varapuheenjohtajan kirjoituksessa ensi viikolla enemmän.  Yksi niistä oli koulukohtaisen opetussuunnitelman hyväksyminen.  Tekstiin ei tehty muutoksia, mutta kävimme mielenkiintoisen keskustelun oppilasta ja hänen perhettään koskevista tiedoista, ja siitä, kuinka ne siirtyvät toimijalta toiselle.

Viime kesänä uusittiin perusopetuslainsäädäntöä. Yksi tavoitteista oli helpottaa opetuksen järjestämisen kannalta välttämättömän tiedon kulkua. Toiseksi  samassa yhteydessä haluttiin varmistaa arkaluonteisen tiedon suojeleminen. Kolmanneksi haluttiin lisätä koulujen toiminnan avoimuutta koteihin nähden.

Moni asia on arkityössä tiedonsiirrossa vielä vaiheessa. Huoltajia kiinnostaa, millaista tietoa oppilaista liikutetaan, erityisesti nivelvaiheissa, kun lapsi siirtyy esikoulusta kouluun ja alakoulusta yläkouluun. Niinikään  kiinnostaa, pitäisikö vanhempien saada tietää kaikki, mitä lapsesta näissä palavereissa (ja oppilashuoltotyössä) puhutaan. Vai vain se, mitä selkeästi salassapidettävää on siirretty.

Mm. Espoonlahden alueella eräissä kouluissa on siirrytty järjestelmään, jossa alakoulu kerää huoltajilta lomakkeella ne tiedot, joita annetaan yläkouluun.  Tätä asiaa mekin käsittelimme kasvattajaverkon tapaamisessa muutama viikko sitten. Kuinka hoitaa tiedon siirto kaikkien osapuolten kannalta elegantisti ja kuitenkin niin, että oleellinen tieto siirtyy?

Keskustelu oli vilkasta, ja päätimme ottaa teeman mukaan ensi syksyn Aurora-seminaariin.

keskiviikkona, kesäkuuta 01, 2011

Poliisin tiedote koulujen päättyessä

LÄNSI-Uudenmaan poliisilaitos lähetti eilen mediatiedotteen liittyen koulujen loppumisen juhlintaan. Poliisilaitos toivoo erityisesti vanhempien tiedostavan alkoholin käyttöön liittyvät ongelmat ja vaarat. Toivomme, että kunnat voisivat omalta osaltaan välittää tätä tiedotetta tai sen linkkiä oppilaiden vanhemmille ja oppilaille. Tiedote  löytyvät poliisilaitoksen internet-sivuilta.

http://www.poliisi.fi/poliisi/lansi-uusimaa/home.nsf/pfbd/78351972FF68B491C22578A00042945A?opendocument