Kokeneen peruskoulumiehen monologeja pedagogiikasta ja koulupolitiikasta. Vielä vanhemmat lastut osoitteessa http://marttifi.wordpress.com/
Kirjoja
Kirjoja
keskiviikkona, huhtikuuta 16, 2025
Viikon 16 kouluvaaripäivästä
maanantaina, huhtikuuta 14, 2025
Kasvun ja oppimisen lautakunnan kokous 15.4.-25
Kasvun ja oppimisen lautakunnalla on kokous tiistaina 15.4. Esittelin eilen tässä blogissa asialistan, ja päivitän siihen päätöksey nyt
Demareista paikalla oli tällä kertaa vain Martti Puheenjohtajana oli Noora Koponen. Kokous alkoi klo 17.35.
1 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen
ESITYS: Todetaan.
Päätös: todettiin
2 Pöytäkirjan tarkastajan valinta
ESITYS: Joel Vanhanen (Kok)
Päätös: Tony Hagerlund.
3 Kasvun ja oppimisen lautakunnan lausunto Leppäsillan päiväkodin peruskorjauksen hankesuunnitelmasta
ESITYS: Kasvun ja oppimisen lautakunta toteaa lausuntonaan, että hankesuunnitelmassa otetaan huomioon näkemys hyvästä varhaiskasvatusympäristöstä eikähankesuunnitelmaan ole huomautettavaa.
Korjauksen peruslähtökohtana on sisäilmaongelmista kärsineenrakennuksen kuntoon saattaminen Leppäsillan päiväkodin peruskorjaukselle on varattu 2,464 M € vuosille 2025–2026.entinen talonmiehen asunto yhdistetään osaksi päiväkotirakennusta
Päätös: Esityksen mukaan.
Nyt ollaan tässä kohdassa. Kello on 17.44.
4 Tarveselvitys Haukilahden lukion tilaratkaisuista
ESITYS: Ltk. hyväksyy Haukilahden lukion muutostyö- ja laajennushankkeen tarveselvityksen selostusosan mukaisesti. Ltk.edellyttää, että hyvän oppimisympäristön tavoitteet ja mitoitukset huomioidaan.
Haukilahden lukion toimii Otaniemessä Aalto-yliopistolta vuokratuissa useissa tiloissa. Vuokrasopimus päättyy vuonna 2029. Lukion toiminnan vaatimat tilat keskitetään yhteen, maksimissaan kahteen kiinteistöön, joiden välinen matka ei ole liian suuri.Viimeisten vuosien aikana SaaS-mallin hyödyntäminen lukion tilatarpeisiin on vaikeutunut, koska Aalto-yliopisto ei ole voinut vastata kasvaneeseen lukiokoulutuksentilatarpeeseen. Valtamerisali olisi korvautumassa liikuntasalilla.
Päätös:Asia vedettiin pois listalta. Tulee toukokuun listalle
5 Lukuvuoden 2025–2026 oppilaspaikoista päättäminen vuosiluokilla 1–6
ESITYS: LTK päättää lukuvuoden 2025–2026 ensimmäisen vuosiluokan lähikouluihin otettavien oppilaiden koulukohtaiset enimmäisoppilasmäärät.
Osassa kouluja oppilasmäärä kasvaa, osassa pienenee. (Suurimmat luokkakoot 25 oppilasta; pienimmät Pakankylä 8, Lahnus 12, Mikkelä 15). 3-6-luokilla max-koko 32. Valmistavua luokkia tulee noin 13. Vammaisopetuksen erityisluokkia vuosiluokille 1-6 tulee 7.
Englannin kielisiä, kaksikielisiä ja ruotsinkielisiä kielikylpyluokkia sekä Montessorilukkia tulee 10 kouluun.
Kilonpuistoon ei tulisi 2-kieliopetusta koska oppilaita olisi vain 12. Vanhemmat ovat ottaneet tästä yhteyttä. Koulu ei ollut halukas ottamaan tätä ryhmää
Painotettua opetusta (matemaattis-luonnontieteellista ja musiikka) 3-6-luokilla annettaisiin kuudessa koulussa.
Erityisluokat ovat jatkossa enimmäkseen koulukohtasia,
Päätös: Kilonpuiston ryhmä perustettiin pitkien ja hyvien keskustelujen jälkeen. Lisäksi tehtiin selvityspyyntöjä. Nyt kello on 19.22.
6 Espoon suomenkielisen perusopetuksen opetussuunnitelman tarkistaminen 1.8.2025 alkaen
ESITYS: Tehdään säädösmuutoksia johtuvat tarvittavat muutokset
Päätös: Pitkät keskustelut.Kysymyksiä ja vastauksia. Toivomus hyväksyttiin.
7. Lausunto valtuustoaloitteeseen ruotsin kielikylpyopetuksen valintaperusteiden muuttamisesta
ESITYS; Kasvun ja oppimisen lautakunta antaa selostusosan mukaisen lausunnon valtuutettu Julia Lindholmin sekä 29 muun kaupunginvaltuutetun 16.9.2024jättämään valtuustoaloitteeseen ruotsin kielikylpyopetuksenvalintaperusteiden muuttamisesta. Oppilasvalintaperusteet koetaan tällä hetkellä toimiviksieikä oppilasvalintaperusteiden muuttamiseksi valtuustoaloitteessa esitetyllä tavalla ole perustetta.
Aloitteessa toivotaan suurempaa painoarvoa ruotsin kielen koeosiolle. Lisäksil oppilasvalinnassa huomioidaan osallistuminenkielikylpyvarhaiskasvatukseen ja -esiopetukseen, jotta ajatus kielikylpypolusta toteutuu paremmin.
Päätös: Siirtyy,
8 Lausunto valtuustoaloitteeseen TUVA-koulutuksen jatko-opintopolkujen kehittämisestä
ESITYS: Kasvun ja oppimisen lautakunta antaa selostusosan mukaisen lausunnonvaltuutettu Inka Hopsun sekä 23 muun kaupunginvaltuutetun 18.11.2024jättämään valtuustoaloitteeseen TUVA-koulutuksen jatko-opintopolkujen kehittämisestä..
Valtuustoaloitteessa ehdotetaan että- TUVA-koulutuksen olisi mahdollista hakeutua myös lukiokoulutukseen. Espoossa vapaita aloituspaikkoja ei kuitenkaan kevään varsinaisessa yhteishaussa jää, koska hakijoita on esimerkiksi Espoossa keskimäärin 1,21 jokaista aloituspaikkaa kohden. Nyt mahdollisuus suorittaa Espoon aikuislukiossa.
9 Päätökset ja kirjelmät
ESITYS: Kasvun ja oppimisen lautakunta merkitsee tiedoksi Etelä-Suomen aluehallintoviraston 7.4.2025 antaman päätöksen., joka koski Saunalahden koulun rehtorin toimintaa. Kantelu ei antanut aluehallintovirastolle aihettahallinnolliseen ohjaukseen.
10 Palveluverkon muutos suomenkielisen varhaiskasvatuksen läntisen Leppävaaran palvelualueella
ESITYS; Kasvun ja oppimisen lautakunta päättää, että yksiryhmäisen Auroranniitynpäiväkodin tilasta (vuokratila Auroran kappelillla) luovutaan vuokrasopimuksen päättyessä 31.7.2025.
11 Periaatteet huoltajien kanssa tehtävälle yhteistyölle Espoon kaupungin lukioissa
ESITYS: Kasvun ja oppimisen lautakunta hyväksyy periaatteet huoltajien kanssatehtävälle yhteistyölle Espoon kaupungin lukioissa.
Lukioissa ei ole enää johtokuntia. Esityksessä ei edellytetä vanhempainyhdostykset perustamista
Päätös Esityksen mukaan
12 Matinkylän monitoimitalossa sijaitsevan teatterisalin sekä lämpiön hallintaoikeuden luovutus
ESITYS: Kasvun ja oppimisen lautakunta päättää, että kasvun ja oppimisen toimiala luovuttaa Matinkylän monitoimitalossa sijaitsevan teatterisalin sekä siihen liittyvän lämpiön hallintaoikeuden määrärahoineen 1.9.2025 käynnistyvän siirtymäkauden jälkeen 1.1.2026 alkaen kulttuurilautakunnan hallintaan,Tilojen käyttövuorot myönnetään kasvun ja oppimisen lautakunnan päättämien nuorisotilojen ja leirikeskusten käyttö-ja maksuperiaatteiden mukaisesti ajalle 1.9.2025 – 31.5.2026.
Päätös siirtyy
13 Espoon suomenkielisen perusopetuksen opetussuunnitelman tarkistaminen 1.8.2025 alkaen
ESITYS: Kasvun ja oppimisen lautakunta muuttaa Espoon suomenkielisen perusopetuksen opetussuunnitelman lukuja 1-8, 10 ja 13 liitteen mukaisesti,
Opetussuunnitelman perusteita on muutettu koskien oppimisen ja koulunkäynnin tukea. Tuntijakoon on lisätty valtakunnalliset muutokset koskien äidinkieli jakirjallisuus -oppiainetta ja matematiikkaa vuosiluokilla 1–3. Samalla onmuutettu A1-kielen tuntijakoa 1. ja 2. vuosiluokan osalta. Tuntijakoon sisältyy edelleen Espoo-tunnit vuosiluokille 2 ja 3, mutta ei vuosiluokalle 1. Opetussuunnitelman lukuun 10 on tehty lautakunnan päätöksen mukaiset tekstimuutokset valmistavan opetuksen osalta.
Päätös esityksen mukaan
14 Espoon kaupungin suomenkieliseen perusopetukseen valmistavanopetuksen opetussuunnitelman muuttaminen
ESITYS: Kasvun ja oppimisen lautakunta hyväksyy Espoon suomenkieliseen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman muutokset liitteen mukaisesti
Vuosiluokilla 1–2 valmistava opetus järjestetään inklusiivisesti oppilaanomassa lähikoulussa. Inklusiivinen valmistava opetus toteutetaan perusopetuksen ryhmässä.Vuosiluokilla 3–6 valmistava opetus voidaan järjestää joko oppilaanomassa lähikoulussa tai alueellisessa ryhmässä. Omassa lähikoulussa valmistava opetus voidaan järjestää joustavasti inklusiivisena. perusopetuksen ryhmässä ja/tai koulukohtaisessa valmistavan opetuksen ryhmässä. Vuosiluokilla 7–9 valmistava opetus järjestetään alueellisissa ryhmissä.
Päätös esityksen mukaan
15 Saunalahden koulun 7. luokan A-kielten ryhmät lukuvuonna 2025-2026
ESITYS: Kasvun ja oppimisen lautakunta päättää, että Saunalahden koulussaaloittavat 7. luokkien englannin ja espanjan A-kielten ryhmät syksyllä 2025.
Päätös siirtyy
16 Suomenkielisen varhaiskasvatuksen, perusopetuksen sekä toisen asteen ja nuorisopalveluiden viranhaltijoiden sekä peruskoulujen johtokuntien päätökset
ESITYS: Kasvun ja oppimisen lautakunta ei kuntalain 92 §:n perusteella ota käsiteltäväkseen listattuja päätöksiä.
Lautakunnan kokouksen kokousmateriaali löytyy tästä linkistä:
https://espoo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=20251416
Viikkoraportti 15/25
+) Vaihtuvaslogan-kampanja viedään loppuun saakka. Ja sunnuntaina sitten vaalit. MaHassa tuntien seurantaa. Vain yksi kokous tällä viikolla. Kevät on tulossa.

Kunta ja aluevaalit. Itsekin äänestämään Järvenperän koululle. Sekavat oli äänestys-järjestelyt. Piipahdin samalla koulun kentällä, jonne rakennettiin syksyksi 2014 Auroralle väistötila kahdeksi lukuvuodeksi. Ja sen jälkeen niitä käytti Kalajärven koulu. Nyt on tyhjä kenttä, Pudotin kuvaan parakkien vanhan paikan.
sunnuntai, huhtikuuta 13, 2025
lauantaina, huhtikuuta 12, 2025
perjantaina, huhtikuuta 11, 2025
Viikon 15 kouluvaaripäivästä
torstaina, huhtikuuta 10, 2025
keskiviikkona, huhtikuuta 09, 2025
Tulevaisuuden koulu- seminaari 8.4.-25
Kuten kaikki tietävät, Orpon hallitus on käynnistänyt oman, moniosaisen peruskoulun tulevaisuustyö-ohjelman. Sain tänään osallitua yhteen ohjelman seminaareista Helsingin Yliopiston pienessä juhlasalissa. Tässä tavoiteltiin tulevaisuuden koulun visiota.
Ministeriön erityisasiantuntija Venla Bernelius avasi päivän klo 9.15 ja sanallisti sen tavoitetta: Tulevaisuuden koulu ei voi vain reagoida- koulun tulee luoda sellaista tulevaisuutta, jota toivomme. Keskeinen osa sitä on ymmärrys, mitä on merkityksellinen elämä ja millaista on merkityksellinen koulutus, joka antaa siihen eväitä.
Kansliapäällikkö Anita Lehikoisen teemana oli koulutus ja merkitys. Hän kuvaili naapakasti aikaamme: Demokratian kyseen-alaistaminen.Työn ja teknologian valtava muutos. Huolestuttavasti heikkeevät oppimistulokset ja liian alhainen korkeakoulutuksen osuus.Muuttuva väestörakenne- joka haastaa todellisen sivistystahdon.
Perustaidot on opittava. Nuorten optimismi laskee. Koulun on avattava toivon näkökulmaa ja vahvistettava hyvinvointia. On kasvatettava ottamaan vastuuta ilmastonmuutoksesta. On luotava tulevaisuuden sivistynyt Suomi.
Frank Martela oli minulle päivän stara
Aalto yliopiston apulaisprofessori, filosofi Frank Martelan tehtävä oli kuvata kukoistavan ja merkityksellisen elämän rakentamista koulutuksen perimmäisenä päämääränä.
Viesti oli tosi komea, vaikka hänen nopea tapansa luennoida on 70-vuotiaalle vähän haastava. Martela rakensi eräänlaista kompromissia kahden koulun perustehtävän välille: 1. Tehdä opiskelijoista tuottavia ja 2. Auttaa heitä löytämään elämänmittainen kukoistus: hyvinvointi nyt ja tulevaisuudessa. Ne yhtyvät tavoitteessa löytää mielekäs työ.
Tie hyvinvoivaan ihmismieleen kulkee pitkälti (näin tulkisen) Decin ja Ryanin ja Marttilan luoman. perustarpeiden tyydyttymisen mallinkautta. Osittain päällekkäisten tarpeiden nimet vaihtelivat. Niitä olivat mm. autonomia, being (tuntea, arvostaa), doing ( toimia, olla autonominen) ja loving (tulla hyväksytyksi, hyvän tekeminen).
Martelan mukaan tietyt kyvyt auttavat kukoistamaan. Näitä ovat mm. demokraattiset kansalaishyveet, empatia, itseohjautuvuus hyvään (ja kyvykkyys autonomiaan yleisemmin), metataidot, yhteys itseen. Ja hyvän tekeminen.
Lopuksi Martela tiivisti hienosti tien kukoistavaan ja merkitykselliseen elämäan.
" Elämän merkitys on tehdä itselleen merkityksellisiä asioita siten, että on merkityksellinen muille ihmisille."
Ohjelma jatkui klo 10. Kuulimme professori Rose Luckinin (University College London) luennon "AI, learning and superintelligence". Tiivistin kuulemani/luulemani lyhyesti näin: AI kehittyy huikeaa vauhtia. Tekoäly "ajattelee" eri tavalla kuin ihminen. Ihmisenkin äly muuttuu koko ajan. AI on huikea mahdollisuus mutta myös huikea uhka. Paras keino käyttää sitä on yhdistää molempien vahvuudet. Tekoäly voi tuoda huomattavaa lisäarvoa myös kouluoppimiseen - kun sitä käytetään oikein. On opittava käyttämään oikein sekä omaa että tekoälyä
Kahvitauon jälkeen vuorossa oli professori Mirjam Kallandin (Helsingin yliopisto) alustus teemasta"Toivo, toiveikkuus ja tulevaisuus koulutuksen tehtävänä".
Kalland oli todella huolissaan siitä, kuinka lasten tausta vaikuttaa onnistumiseen koulunkäynnissä esiopetuksesta yliopistoon pääsyyn saakka (jopa kun peruskoulun keskiarvo on 9,5) - vakaviin sairastumisiinkinj.
Yksi hänen ratkaisuitaan oli toivon pedagogiikka, jota on kehitelty kaksivuotisen esiopetuskokeilun yhteydessä. Toivon taustalla on arvot. Toiveikkuus on sitä, että pitää kiinni arvokkaista asioita (kuten demokratia)- vaikka elämme tätä aikaa.
Teologian tohtoti Antti Kylliäisen teemana oli Hyveet ja hyvinvoiva kouluyhteisö. Hän määritteli hyveen antiikin oppien mukaan: Hyveet tekevät meistä hyviä. Hän oli huolissaan siitä, että hyve on käsitteenä kadonnut opetussuunnitelmista. Se oli siellä 1970-luvun Popsissa. Tuolloin hyvettä ajateltiin nimenomaan yhteisöllisenä käsitteenä- ei yksilön taitona. Nykyiset vahvuusajattelut ovat kapea soveluus hyveestä. Hyvät luonteenpiirteet, tavat jne. korostavat yksilön ei yhteisön hyvinvointia, Nyt kiinnostus hyvekasvatukseen on elpymässä mm. Mielenkiintoista. Ja vaikeaa. Nyt maailmalla kuulema kiinnostus kasvaa taas mm. Iso-Britanniassa.
Päivän viimeisen kommenttipuheenvuoron käytti klo 12 Viikin normaalikoulun rehtori Ilkka Laasonen. Otsikkona oli "Visioivan opettajan näkökulma". Laasonen toi terveisiä koulun arjesta, opettajien ja oppilaitten huolista. Koulutuksen uskottavuus on heikentynyt. Tutkumusten mukaan jopa 80 % oppilaista pitää TIK-TOKia päätietolähteena. Hän uskoi, että kouluissa tarvitaan vahvempaa panosta hyvinvointiin. Mutta monet opettajat ovat sitä mieltä, että aikaa ei ole. Oli kiva kuulla, että hänkin ehdotti aineksen karsintaa. Ja sitä, että opettajankoulutuksessa tulisi kasvattaa opettajista samaan suuntaan kuin lääkäreitä, jotka innostuvat vaikeista tapauksista,
Pisteenä päivään oli sitten se digitehtävä: Merkityksellisen peruskoulun motto.
Perästä kuuluu sanoi torvensoittaja
Ihan merkityksellinen seminaari. Paikka oli juhlava. Ohjelma oli tarkkaan ajoitettu. 30 minuuttia on aika hyvä pituus- vaikka kaikki alustajat eivät sitä ihan totelleet:-). Dialogia ei juurikaan ehditty käydä. Kahvitauko oli 20 minuuttia, ja siinä- ajassa ehdittiin. Lopussa oli hauska tehtävä, jossa piti lähettää pari tärkeää sanaa tulevaisuuden koulun hengestä. Niistä latautui sitten sanapilvi. Paikalle oli saatu varsin iso joukko asiantuntijoita ja osa oli myös etänä. Mukana oli myös minun tuttujani. Oli mukava vaihtaa kuulumisia.
Itselleni tiivistin kuulemani niin, tulevaisuuden koululle on määriteltävä yhteinen perustehtävä ja sen pohjaksi kasvatuspäämäärää koskeva visio. Sellaiseksi hahmoteltiin jyrkästi ja arvaamattomasti muuttuvassa maailmassa perinteisen kvalifikaation (perustaidot) lisäksi ehkä jopa sitä ohittavaksi eettinen tehtävää kasvattaa lapsia ja nuoria hyveisiin, vahvistaa toivoa ja toiveikkuutta ja pitää kaikki mukana. Tunnistin itselleni tärkeän arvonannon hyvinvoinnin pedagogiikalle ja klassiselle sivistyskäsitteelle.
Tulevaisuuden koulu - teema on tärkeä. Yhä. Itse olen saanut olla mukana kuvittelemassa sitä jo 1990-luvun alusta alkaen ensin Luokanopettaja-liitossa sitten Freenetin virtuaalikouluhankkeessa ja OAJ:n tulevaisuuden koulu-seminaarissa. 2000-luvulla aihetta työstettiin Opetushallituksen Tulevaisuuskasvatushankkeessa, Luokanopettajaliiton Tulevaisuuden hyvä koulu-projektissa ja OAJ:n tulevaisuusohjelmissa. On ollut hienoa saada lisäksi innostaa teemaan muita opettajia mm. Educassa pariinkin kertaan sekä eri puolilla maata luennoimalla. Kruununkivinä oli yhdessä Saku Tuomisen kanssa tehty teos "Koulukirja" (2017) ja pikku pamfletti OAJ:n 50-vuotisjulkaisuun (2023). Hieno teema. Nyt on toisten vuoro viedä soihtua.
tiistaina, huhtikuuta 08, 2025
maanantaina, huhtikuuta 07, 2025
sunnuntai, huhtikuuta 06, 2025
Viikkoraportti 14/25
+) Vaihtuvaslogan-kampanja jatkui. Ja MaHassa siirryttiin tuntien seurantaan. Vain 1 kokous tällä viikolla. Ennakkoäänestys alkoi 2.4. Pöhinää piisaa. ja luukutusta.
Maanantai 31.3.Viileää edelleen. Pitkästä aikaa kuukauden kirjan esittely blogiin. Ja pari muutakin lastua. Käytiin kirjakaupassa Triplassa. Molemmilla oma. Minulle kuvan teos. Syötiin loppuun eiliset herkut. Illalla TV:stä viihdettä mm. Tähdet, tähdet.