Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

perjantaina, joulukuuta 06, 2024

100 suurta pedagogia elvytykseen nro 2

 S ovimme viikko pari sitten Kansasen Pertin kanssa, että ryhdymme uudelleen toimittamaan useita vuosia nukutuksessa ollutta teostamme: 100 suurta kasvattajaa. Nyt faceliftatulla  nimellä 100 suurta pedagogia.

Kirjassa tarkastellaan kasvatuksen historiaa  henkilöiden kautta esittelemällä 100 merkittävää  kasvattajaa eri puolilta maailmaa ja eri aikakausilta, kronologisesti.

Aloimme tuottaq sisältö Pertin kanssa  kesällä  2010. Olin silloin 56-vuotias Auroran koulun rexi. Perttikin oli ollut eläkkeellä professorin hommista kymmenisen vuotta. Naputtelin pohjia silloisella Macilla sen varsin kauniiseen valmiseen sivupohjaan. Klassikot esiteltiin siinä versiossa aakkosjärjestyksessä.

Treffasimme tasaisin välein Siltavuorenpenkereen kahvilassa ja hioimme tekstiä.


Valmista (omasta mielestä) tuli kesällä 2013. Lähetimme tuotoksen paperisena Jyväskylään  kustantajan luettavaksi.  Kesä-aamun hiljaiset tunnit sopivat hyvin työn viimeistelyyn.  

Kesäisessä blogilastussa 21.6. 2013 avasin tuntoja: 

" Voi tulla ikävä. Olen pian kolme vuotta seurustellut näiden suurhahmojen kanssa ja yrittänyt opetella tuntemaan heidän tapaansa ymmärtää kasvatus ja opetus. Olen lukenut tuhansia sivuja heidän tekstejään ja heistä kertovia tekstejä. Missio on upea vaikka onkin minun aivoilleni jopa liikaa. Mutta se kiehtoo. Kustantaja lukekoon ja päättäköön, onko tälle käyttöä."

Syyskuussa tuli sitten kustantajalta viesti:

 10.9. 2013 tili vastaus

" Keskustelimme tuotantokokouksessamme Sata suurta kasvattajaa -kirjasta. Valitettavasti emme voi kustantaa kirjaa. Toivottavasti löydätte julkaisijan ainutlaatuiselle teokselle muuta kautta.

Pirjo Peura. kustannuspäällikkö. PS-kustannus"

Noin kolmen vuoden ajan  olimme tavanneet Kansasen Pertin kanssa  ja hioneet.tekstejä.  Nyt homma pysähtyi laakista. Sen verran veti hapoille, että kustantajaehdokas  piti sitä ainulaatuisena, mutta ei uskonut löytävänsä sille lukijoita..  Nooh, muita hommia riitti. Oli alkamassa viimeinen lukuvuoteni Aurorassa, joka oli väistössä. Keikkojakin riitti lohduttamaan särkynyttä sydäntä.

Elvytys nro 1

Neljän vuoden kuluttua syksyllä 2017 kaivoin käsikirjoituksen udelleen esille, ja faceliftasin  yhtä pötköä about 40  pedagogia uudelle pages-pohjalle. Väänsin kansiakin. Elvytystä jatku aika ajoin mutta sitten rinnalle ja yli tuli uusia juttuja: mm. OpeUra-tutkimus.  

Elvytys nro 2

Ja nyt ollaan tässä. Kävin tänään läpi kirjan tekstejä. Aika monia klassikoita on päivitetty kesällä 2020. Tuolloin kirjoitin myös ajanjakso yhteenvetooja. Kovalevyllä on dataa, jolla on ollut tarkoitus raikastaa tekstejä.

Jospa se nyt onnistuisi. Tavoitteena on nyt omakustanne, paperisena myös myös e-kirjana. Usko ideaan. Kirjasta on tarkoitus tulla yleistajuinen tietokirja, joka on kirjoitettu kaikille kasvattajille.Tavoitteena on auttaa itse kutakin ymmärtämään syvemmin kasvatusta ja opetusta sekä sen ikuisia kysymyksiä.  .

Tarkoitus on, että teoksesta avautuisi sopivan yksinkertaistettu näkymä länsimaisen kasvatuksen historiaan. Jos teos nyt (pian) painetaan, olen varma, että se  se  herättää lukijoissa kiinnostusta jopa arvostusta edellisten sukupolvien kasvattajien työtä kohtaan. Uskon, että se pystyisi lisäksi vahvistamaan lukijoiden edellytyksiä ymmärtää 2020-luvun koulutuskysymyksiä osana vuosisatojen aikana jatkuvasti elänyttä kasvatusperinnettä.

  

Ei kommentteja: