Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, tammikuuta 27, 2016

Martti Hellström Educassa: Miksi osallisuutta ja yhteistoimintaa tarvitaan kouluihin?

TIEDOTE 27.1.

Educa-messut päivittää opettajan uuteen versioon - yhdessä oppiminen kasvattaa tulevaisuuteen

Suomen suurin opettajien ja kasvattajien koulutustapahtuma Educa päivittää opettajan uuteen aikakauteen. Yksi Educa-messujen ohjelman teemoista on yhteisöllisyys. Mistä hyvinvoiva kouluyhteisö rakentuu, miten työskentelyn iloon kannustetaan, miten kouluyhteisöön saadaan lisää osallisuutta ja yhteistoimintaa? Educa-messut avautuu Messukeskuksessa Helsingissä tämän viikon perjantaina 29.1.

Opetussuunnitelman uudistamisesta huolimatta koulujen toimintatavat ja opetusmenetelmät polkevat paikallaan. Educa-messuilla pureudutaan yhteisöllisyyteen ja yhdessä oppimiseen, joiden tehtävä on muuttaa koulujen toimintatapoja ja oppimiskulttuuria.

Miksi osallisuutta ja yhteistoimintaa tarvitaan kouluihin juuri nyt, opetusneuvos Martti Hellström?

- Osallisuudella ja yhteistoiminnalla on kaksi päätavoitetta: oppimismotivaation kasvattaminen ja tämän vuosisadan työtapojen opettaminen. Motivaatio kasvaa, kun oppilas saa oppia itselle merkityksellisiä asioita. Työtapojen opettaminen taas on oppilaiden tulevaisuuden kannalta elintärkeää. Työelämässä tarvitaan yhteistyötaitoja, ryhmän johtamisen taitoja ja itseohjautuvuutta, joita tulisi oppia jo koulussa.

Hellström sanoo, ettei yhteistoiminnan ajatus ole uusi, mutta kehitys on ollut hurjan hidasta. Opettaja ei uskalla muuttaa vanhaa koulukulttuuria, johon kuuluvat läksyjen kuulustelut ja pulpetissa istumiset. Hellström arvioi, että puolet opetuksesta voisi olla opettajajohtoista ja puolet omaehtoisia projektitöitä.

- Koulujen tulisi viimeistään nyt noudattaa toimintakulttuurin kehittämisen periaatteita, joita opetussuunnitelmaan on kirjattu. Jokaisen opettajan on mahdollista omassa luokassaan edistää osallisuuden ja demokratian kulttuuria: aloitetaan viikko yhteissuunnittelulla. Sovitaan, mitä opiskellaan opettajan johdolla, mitä itsekseen. Opiskellaan työkunnissa ja prosessoidaan opiskelua jatkuvasti - mikä on vaikeaa, mikä sujuu. Pitäisi muistaa, että on monenlaisia tapoja antaa näyttö siitä, miten opiskeluissa on edistynyt, Hellström neuvoo.

Poimintoja yhteisöllisyys-teemaisista ohjelmista:
Perjantai 29.1. Visio-lava klo 15.15 Yhdessä oppiminen on 2020-luvun visioProfessori Pasi Sahlberg, opetusneuvos Martti Hellström ja sivistysjohtaja Peter Johnson keskustelevat, miten luodaan kouluyhteisöön yhteistoiminnan iloa ja osallisuutta.  
Perjantai 29.1. Tahto-lava klo 10.45 Mistä on lasten hyvinvointi tehty?Oppilashuollon päällikkö Vesa Nevalainen pohtii, miten selvitään lasten kohtaamista kiusaajista säästöihin ajautuneessa Suomessa.  
Perjantai 29.1. Taito-lava klo 13.15 Uudistuva varhaiskasvatus - leikkiä, osallisuutta ja yhdessä oppimisen riemua!Opetushallituksen varhaiskasvatustiimi esittelee uudistuvan varhaiskasvatussuunnitelman perusteita ja laadintaprosessia. 
Perjantai 29.1. Tahto-lava klo 17 Ulos oppimaan! Toiminnallisia ideoita opetuksen tueksi.Vinkkejä ulkoilmassa tapahtuvasta opetuksesta antavat luokanopettajat Henna ja Matti Tampio   
Lauantai 30.1. Tahto-lava klo 13 Osallisuus hyvinvoinnin lisääjänä - johtajuus ja työyhteisötaidot keskiössäVarhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Ulla Soukainen kertoo, miten osallisuutta kehitetään työyhteisössä ja mistä esimies saa tukea omassa työssään. 
Lauantai 30.1. Tahto-lava klo 15.15 Oppilaat mukana koulun päätöksenteossaMiten oppilaat voidaan ottaa mukaan opetussuunnitelmatyöhön ja koulun päätöksentekoon? Marko Koskisen vetämässä paneelissa keskustelemassa mm. Kirsti Lonka, Ulla Siimes, Paavo Jordman, Abdirahim Hussein ja Heikki Vuojakoski.  
Lauantai 30.1. Tahto-lava klo 16.10 Vahvasti yhdessä!Luokanopettaja Saara Mälkösen vinkit sallivaan ja iloiseen yhteisöllisyyteen alakouluissa.
Lisätietoja:
Messukeskus, tiedottaja Johanna Suni, p. 040 515 4216, johanna.suni@messukeskus.com

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Hei! Tunnisteena "osallisyys" ei tuone tulosta - kannataa korjata kirjoitusvirhe?

Ritu

Martti Hellström kirjoitti...

Kiitos. Korjattu.