Kirjoja

Kirjoja

torstaina, elokuuta 18, 2016

Viisaita ajatuksia. Osa 7. Arja Suden kahdeksan pointtia

SUOMALAINEN  koulu tarvitsee viisaita ajatuksia. Avasin viime viikolla  tässä blogissa sarjan blogilastuja, johon pyydän arvostamiltani koulumiehiltä ja naisilta heidän konkreetteja ehdotuksiaan siihen, miten kunnan tasolla voidaan vastata tämän ajan uusiin haasteisiin.

Numerolla seitsemän esittelen tänään espoolaisen kouluttajan Arja Suden 8 pointtia. Arja on koulutukseltaan FM, KM ja draamapedagogi.  Arja on ollut töissä mm. Espoon Sukossa. Hänellä oli iso rooli muutama vuosi sitten espoolaiskouluissa kokeilluissa ns. huikean erilaisissa vanhempainilloissa. Ks. http://pedagogiikkaa.blogspot.fi/2012/09/koko-koulun-vanhempainillan129-2012.html


Tässä Arjan 8 pointtia
  1. Aloittakaamme opetuksen eheytys yhdellä teemapäivällä viikossa alakoulussa. Yläkoulut voisivat harjoitella yhteisten teemojen käsittelyä omilla oppitunneilla.
  2. Käyttäkäämme draamaleikkejä avoimen ja energisen ilmapiirin luomiseen oppituntien alussa.
  3. Panostakaamme ajattelun taitojen kehittämiseen. Syy-seuraus-suhteiden miettiminen ja isojen kysymysten pohtiminen on hyväksi. Pohtikaa tuolipiirissä, niin että kaikki näkevät toisensa. 
  4. Käyttäkää hyväksi tarinoiden (kirjat, sadut, omat tarinat) voimaa. Brunerin mukaan käsittelemme tietoa kahdella tasolla: narratiivien ja analyyttisen ajattelun avulla. 
  5. Opettajan rooli on aina vain tärkeämpi laadukkaassa opiskelussa. Oikein mitoitetut tehtävät ja oppimisprosessit vaativat suunnittelua ja pedagogista skriptausta. Niiden toteutus taas jämäkkää työnjohtajaa ja valmentajaotetta.
  6. Koulun tulee tuoda yhä selkeämmin esille ihmisoikeudet, tasa-arvo ja demokratia. 
  7. Vain yleissivistyksen avulla voimme jäsentää kvasitiedon ja propagandan kaaosta. Siksi esimerkiksi historian opetus on kullanarvoisen tärkeää, eikä siitä pitäisi karsia tuntiakaan!
  8. Opettaminen on etuoikeus!
Mitäs ajattelette?

MUUT sarjan viisaat ajatukset löydät blogin oikeasta palkista a) hae- gadgetista  hakusanalla viisaita ajatuksia  tai b) klikkaamalla tunnisteet -gadgetista sana viisaita ajatuksia.

Ei kommentteja: