KUVA: KIVAA- huutavat 4a-c:n oppilaat yökoulussaan. Yökoulu on huikea työtapa, jossa seuraava koulupäivä tehdäänkin sisään illalla tyhjässä koulurakennuksessa. Ja sen päälle uni maistuu jumppasalissa makuupusseissa. Ohjelmaan kuului nyt mm. pullien paistoa.
JOSKUS on päiviä, joissa on tapahtumia monen edestä. Eilinen oli sellainen. Moni asia oli oikein kiva. Kurjiakin oli.
AAMU alkoi YT-istunnolla, jonka lista oli taas ennätyspitkä. Avoimia asioita riittää sekä asioita, joita ei ole saatu kuntoon. Elämme helmikuun loppua, ja vieläkään kaupunki ja sen ulkoiset kumppanit eivät ole saaneet esim. tulostusasiaa kuntoon. Ts.opettajat eivät saa tulostettua tietokoneilla tuottamaansa tekstiä paperille kuin satunnaisesti.
PUOLENPÄIVÄN aikaan oli rehtorien kuulemistilaisuus Lagstadin koululla. No, ei kukaan ollut luvannutkaan, että se olisi kuuntelemistilaisuus.
Rehtorit siis määrättiin mukinoista huolimatta koulunkäyntiavustajien esimiehiksi. Espoon uusi johtamisfilosofia tiivistyi kolmeen elementtiin: (1) Kun on valittu tietty järjestelmä/tietokoneohjelmisto (nyt HR-ERP), niin johtaminen sopeutetaan siihen. (2) Virkamiehille voidaan määrätä virkatehtävät direktio-oikeuden perusteella. Pulinat pois. (3) Päätökset tällaisista asioista tehdään ylinopealla aikataululla. Rehtorin tehtävien muutos liittyy toiminta-ohjeeseen, joka astuu voimaan 1.3. Vielä eilen toimintaohjetta ei kuitenkaan ollut. Toiminta-ohjeen valmistelussa on kuitenkin toimittu tavalla, joka rikkoo ainakin työntekijöiden luottamusmiesten käsityksen mukaan YT-periaatteita, joten voimaan astuminen voi vielä siirtyä.
AIKA näyttää, mitä päätös merkitsee kouluissa, joissa avustajia on paljon. Me olemme yksi tällainen koulu. Rehtorit viestittivät, etteivät voi enää joustaa ottamalla lisääntyviin työtehtäviin aikaa omasta vapaa-ajastaan. On löydettävä työtehtävät ja johtamispalvelut, joista vastaavasti luovutaan, jotta nämä uudet esimiestehtävät ehditään opetella ja hoitaa. Tulosyksikkö lupasi koota mahdollisimman pikaisesti tukipaketin rehtoreille.
KLO 14 alkoi kaupunginjohtajan tiedotustilaisuus henkilöstölle. Korkein virkamiesjohto esitteli suunnitelmiaan leikata 41 mlijoonaa kaupungin menoista. Tässä vaiheessa näyttäisi siltä, että kouluja tulee koskemaan ainakin 2 %:n ns. tuntikehysleikkaus. Toisinsanoen koululla viikossa annettavaa opetusta vähennetään esim. Aurorassa noin 15 tuntia. Kaupunginjohtajan mukaan leikkaukset merkitsevat palvelutason laskua: ne suunnataan tukiopetukseen, kerhoihin ja jakotunteihin. Tieto-ja viestintätekniikan kuluja leikataan niinikään (esim. smartboardien hankintoja). Ilmeisesti oppikirja- ja tarvikerahoihin ei puututtaisi. Hieman kylmii, ettei vain yleinen sijaistenkäyttökielto ulottuisi kaikkiin koulunkäyntiavustajiin ja jossain vaiheessa opettajiin. Lopullisesti leikkaukset hyväksyvät kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto.
KUVA: Itse en tiedotustilaisuuteen päässyt, sillä olimme luvanneet järjestää oppimiskeskuksena Tulevaisuuskasvatuksen iltapäiväveson teemasta kiinnostuneille opettajille klo 14-17. Mukava sessio, jonka onnistumisesta suuri kiitos kuuluu Iivisniemen koulun 1,5 tunnin osuudelle.
KULTSAN teatteri kävi noutamassa meille lainaamiaa katsomoelementtejä. Mukavaa- saamme pikku hiljaa myös toisen pukuhuoneen liikuntakäyttöön.
KLO 18 alkoi vielä perinneyhdistys Auroran hallituksen kokous. Ilmapiiri oli innostava, ja kaikki tärkeät asiat saatiin käsiteltyä hieman yli tunnissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti