Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, tammikuuta 25, 2011

Espoon opetussuunnitelma lautakuntaan

ESPOON paikallisen opetussuunnitelman uudistetut tekstit ovat torstaina 27.1. kokooontuvan lautakunnan listalla.  Esityslista löytyy nyt uudesta paikasta: http://espoo04.hosting.documenta.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames . Listalla on muitakin asioita, kuten esim. päätäi-asiaa.

Luin tuon joulukuisesta versiosta muutetun version. Teksti on selvästi sujuvoitunut. Ajatuksia sisältö  herättää- varsinkin Timo Saloviidan Kasvatus-lehden artikkelin lukemisen jälkeen.

Mitä uutta on luvassa oppilaille jotka tarvtsevat tukea?

Toden totta- ei  paljon mitään. Tekstissä luetellaan jo nyt käytössä olevat keinot. Tuen tarvitsemisa resursseista ei sanota mitään (niinkuin ei perusteissakaan). Opettajia muistutetaan monista ilmaisista keinoista ja niitä on kokeiltava, ennenkuin siirrytään kuluja aiheuttaviin.  Lisäkuluja aiheuttavien tukitoimien  saamiseksi  tarvitaan mahtava paperityö. Ja tuki myönnetään pääasiassa kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Mitä kouluilta nyt odotetaan?

Tarkoitus on, että koulut siirtävät samalla opetussuunnitelmansa Wilmaan. Sinne tulee pohjaksi valmiiksi pätkittynä kunnan ops, ja perään pudotetaan koulun omat tekstit. Aikaisemmasta versiosta poiketen tekstistä ei kuitenkaan  näy, mitä koulujen omista opseilta odotetaan.

Opetushallituksen määräys velvoittaa opetuksen järjestäjät tarkistamaan/ muuttamaan ja täydentämään opetussuunnitelmansa. Koulut tarvitsevat ymmärtääkseni kunnalta samanlaisen määryksen valtaistuksen, luvan ratkaista joitain asioita. Vielä tuossa versiossa niitä ei ole.

Kouluilla myös odotetaan tietoa siitä, millä (työ)ajalla koulun tason opstyö tehdään. Jo pelkästään opsin tekninen siirtäminen Wilmaan vie helposti  kaksi-kolmen työpäivää. Jos on tarkoitus, että  kouluilla myös muutetaan käytänteitä, tarvitaan aikaa lukea tekstiä ja pohtia  ops-yhteyshenkilöiden ops-koulutuksessa saamia vinkkejä.

Entä jos ops jää lautakunnassa pöydälle?

Jos lautakunta jättää opetussuunnitelman pöydälle, ajaudutaan kiusalliseeen tilanteeseen. Ensimmäinen ops-koulutusaalto jouduttaisiin kai toteuttamaan ops-perusteiden pohjalta.

Ei kommentteja: