Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, tammikuuta 11, 2010

Toinen kouluviikko alkaa

ULKONA on kova pakkanen. Kesälomaan on Aurorassa matkaa noin 40 ° Celciusta ja 99 koulupäivää. Monta päivää aikaa siis tehdä tärkeitä ja opettavaisia asioita.

TOINEN kouluviikko onkin sitten täyspitkä. Koulua käydään normaalilukkarien mukaan- mitä nyt uinnit tuovat siihen välttämättömiä muutoksia. Talvi jatkuu, joten luistimet, kypärät ja mailat reippaasti mukaan. Luistelemaan.

PS. Toisen kouluviikon alkuun osuu Kaupunginhallituksen kokous, jossa on esillä aika mutkikas asia. Espoon kaupunginhallitus teki loppusyksystä päätöksen, jonka mukaan myös jalkapalloilijoita voitaisiin ottaa Haukilahden lukion urheilulinjalle. Opetuslautakunta olisi ymmärtääkseni halunnut ohjata jalkapalloilijat muihin lukioihin, mm. Leppävaaraan, jolle haluttaisiin saada liikuntalukion status. Myös lukion oma johtokunta vastusti painotusalueen laajennusta. Mutta KH käytti sille kuuluvaa otto-oikeuttaan, ja noin päätti.
Osa lukion opettajista kimpaantui. Länsiväylän yleisönosastolla on käyty päätöksestä tiukkaa keskustelua, ja eräitä KH:n jäseniä kohtaan on heitelty kyllä varsin raakoja syytöksiä. Nyt osa opettajista vaatii päätöksen purkamista.
Vaikeaksi asian tekee se, että vastakkain on kovin monen edut. Perinteisesti Espoossa koulut ovat voineet vaikuttaa ratkaisevasti omiin painotuksiinsa. Niitä ei ole saneltu. On kunnioitettu johtokunnan ja henkilökunnan kantoja. Toisalta opetuksen ylläpitäjällä on toki oikeus vaikuttaa koulujen ohjelmiin. Mutta tavallisesti sellaiset päätökset tekee asiantuntijaelin: lautakunta. Nyt lautakunta oli samaa mieltä lukion kanssa. Opettajien osalta lienee kysymys myös raadollisesti töistä. Osa opettajista pelkää, että urheiluhenkiset nuoret eivät valitse teoreettisten aineiden opettajien kursseja. Tässä asetelmassa päätöksistä usein tulee periaatekysymyksiä sen sijaan, että syntynyt ongelma purettaisiin rakentavasti.

Ei kommentteja: