Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, tammikuuta 22, 2010

Pää pystyssä perjantaihin


KUVA: Kino Aurorassa on tänään ohjelmassa upea Peter Pan-elokuva vuodelta 2003. Tänä perjantaina katsomme siitä alkuosan, ja kahden viikon kuluttua loppuosan. Elokuvan aikana osalla opettajista on sisäistä koulutusta smartboardien tykkien puhdistamisesta ja uusien kameroiden käyttömahdollisuuksista. Kouluttajana toimii Johanna Pelkonen.

UUSI päivä. Uudet mahdollisuudet.

Terveisiä Porvoosta, jossa kävin vapaapäivänäni kouluttamassa rexejä pedagogiseen johtamiseen. Kollegat ovat tuossa kauniissa kaupungissa varsin lujilla. Opettajat on lomautettu syksyn aikana, eikä kaupungin taloustilanne vieläkään kovin ruusuinen ole. Tästä huolimatta: hienoja ihmisiä koulut täynnä. Tällaisissa tilanteessa korostuu entisestään rehtorin tehtävä valaa uskoa työn merkityksestä ja toivoa vielä kerran tulevista paremmista ajoista opettajiin. Takaiskuissakin rehtorin on oltava se, joka ensimmäisenä porukasta kokoaa itsensä, huomasin puhuvani myös itselleni.

TÄMÄN työpäivän aloittaa TIP-ohjausryhmän tärkeä kokous klo 9. Millä ehdoilla TIP voisi jatkua? Kuinka toimitaan, jos lautakunnan ehdot ovat samat kuin muille iltapäivätoiminnan järjestäjille (27.1. lautakunnan kokouksessa lyödään lukkoon valintakriteerit ip-toimintaan otettavien lasten valinnalle. En oikein osaa lukea esitystekstiä, ja on tarkennettava tarkoittaako se selkokielellä, että muut kuin ekaluokkalaiset ja erityisin perustein erityislapset näyttäisivät nyt jäävän lakisääteisen toiminnan ulkopuolelle, ellei ryhmään jää tilaa. Ks. esitys tästä linkistä).

KOKOUKSEN jälkeen koululla riittää tekemistä. Muutaman päivän takainen väkivaltatapaus vaatii varmasti jälkitöitä niin lasten kuin henkilökunnankin kesken. On hurjaa huomata, kuinka vahvoja vihan tunteita väkivalta, kun se astuu koulun arkeen, itsessä - ja muissakin - herättää. Turhautua ei saisi, vaikka tiedän itsekin puhuneeni tämän ongelman ratkaisun välttämättömyydestä vähintään viisi ja puoli vuotta kaikissa mahdollisissa foorumeissa. Yksinomaan tässä blogissa väkivaltaa on käsitelty kymmenissä lastuissa (ks. hakusanat väkivalta, pahoinvointi).Ei kommentteja: