Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, tammikuuta 06, 2010

Peruskoulu mediassa vuonna 2009


KUVA: Yksi vuoden koulu-uutisaiheita oli koulusäästöt.

TOISET keräävät postimerkkejä. Minä kerään koulu-uutisia. Yritän poimia netistä silmiin osuvat, ja vuoden lopulla niistä avautuu mainio kuva menneeseen.

Nämä asiat peruskoulusta puhuttivat vuonna 2009:

Aamu- ja ip-toimintaan vanhemmat olivat tyytyväisiä.

Elokuvia käytetään opetuksessa luvatta.

Erityisopetus. Lainsäädäntöä uusittiin. Erityisoppilaiden määrän tuplaantuminen huolestutti

Homekoulut olivat otsikoissa. Niille yritettiin saada elvytysrahaehdotus. Iltalehti jopa paljasti homekoulujen nimet.

Idea huoli-puheesta käytettiin kouluissa väärin, ja lapsi luokiteltiin mustan ja harmaan huolen ryhmiin laittomasti.

Internet huolestutti.
Jutuissa puhuttiin Facebookin viharyhmistä, opettajien julkisesta arvostelusta ja nettikiusaamisesta. Keravalta tuli uutinen, että oppilaiden internetin käyttöä seurataan realiaikaisesti.

Karkit ja limpsat pitäisi saada pois koulusta. Tehtiin ehdotus koulusta karkkivapaana vyöhykkeenä. Limpsa-automaatteja on yhä kouluissa.

Kodin ja koulun yhteistyön toivottiin jatkuvan myös yläkoulussa. Maahanmuuttajaoppilaitten vanhempien osallistumisest oltiin huolissaan.

Kouluja suljettiin. Vanhemmat estivät Vantaalla yhden.

Koulujen budjetivalta puhutti Espoossa.

Koulujen lukuvuoden aloituspäivissä todettiin olevat suuria eroja.

Koululykkäykset ovat yhä harvinaisempia.

Koulunkäyntiavustajien asemaa vaadittiin tunnustettavaksi.

Koulutien koki turvattomaksi joka viides oppilas.

Lahjakkaat lapset; OPH haluaa kartoittaa

Lasten mediakulttuuria tulisi hyödyntää kouluissa

Leikkaukset koulujen resursseihin olivat yksi vuoden pääteemoista.

Huostaanotettujen lasten koulutusta ei oltu järjestetty kunnolla. Espoossa uhalttiin aluksi säästää jopa 30 mijardia. Tampere heikensi kouluateroiden laatua ja lopetti opettajien esimerkkiruokailua. OAJ:n mukaan kunnat palkkaavat tahallaan epäpäteviä opettajia. Vantaalla ryhmäkoot kasvavat. Vantaa lomautti osan avustajista. Tutkijat varoittavat leikkaamasta lasten ja nuorten palveluista.

Useat kunnat lomauttivat rehtoreita ja opettajia mm. Turussa. Lomautuksia totetettiin kesällä, vesoista ja viikonloppujen ympärillä. Opettajat peruuttivat kevätjuhlia. Lomautukset koskivat jo 70 000 oppilasta. Osa lomautuksista todettiin luvallisiksi, osa laittomasti toteutetuiksi. Lainvastaisesti ne toteutettiin Kuopiossa ja Haapajärvellä.

Alkoi keskusteluvaltonapujen perinnästä. Oppilaiden hoitoonpääsy voi kestää kaksi vuotta. Kunnat olivat rahapulassa ja vaativat yli miljardia hätärahoina.

Liitutaulujen tilalle tuotiin Helsingissä interaktiivisia tauluja.

Lomista puhuttiin. Koulut joustavat, vanhemmat eivät.

Maahanmuuttajien opetusjärjestelyt puhuttivat.
Useat putoavat koulutusputkesta. Maahanmuuttajalapsia vaadittiin esiopetukseen. Kielitaitoon on satsattava. Suomalaisten kerrottiin karsarstavan maahanmuuttajavaltaisia kouluja. Koulujen täyttyminen mamuista huolestutti EU:ta. Espoo päätti asettaa kouluihin 15 %:n maahanmuuttajakaton.

Maksullinen eurooppalainen koulu avasi ovensa Helsingissä.

Opettajien täydennyskoulutus luvattiin tuplattavan.

Opettajista kirjoitettiin- tottakai.
Opettajia arvostetaan Suomessa eniten Pohjoismaista. 88 % opettajista on kelpoisia. Yhä suurempi osa on naisia. Joka kolmas opettaja käy sairaana töissä.

Opetusryhmien koosta puhuttiin.

Alakouluissa on jättiryhmät. Suositukseksi saatiin 20-25. Kaikissa kunnissa ministeriön myöntämä raha ei ollutkaan mennyt tuohon tarkoitukseen. Niinpä rahojen käyttöä uhattiin seurata.

Opetussuunnitelma laahaa tutkimuksen mukaan ajastaan jäljessä.

Oppiaineiden osalta keskustelu oli aika hiljaista. Kilpailullisuuden uutisoitiin kuuluvan
koululiikuntaan. Kielitaito yksipuolistuu.

Oppilaista puhuttiin.
He tupakoivat välituntisin Vantaalla. Porissa heitä jäi kiinni huumeratsiassa. Useilla on niska ja raajakipuja. Nuoret eivät voi elää ilman nettiä. Oppilalla on Suomessa pisin koulu-ura Euroopassa.

Oppilaskunnista on tulossa pakollisia.

Oppimistuloksia käsiteltiin. Matematiikassa tulokset ovat parantuneet. Joskin erään tutkijan mukaan -päässalaskutaito on heikentynyt. Äidinkielen taidot huononeevat.

Oppivelvollisuutta vaadittiin pidemmäksi. Sakot määrätttiin äidille oppilvelvollisuuden suorittamisen laiminlyönnistä.

Rekisterienpitokielto puhututti. Eräs oulu käräytti myymälävarkaita tunnistamalla oppilaan koulukuvista. Poliisi jyrähti: ei kuulu koululle

Peruskouluista julkaistiin päättötodistusen keskiarvojen perusteella paremmuuslista. Peruskoulusta ideoitiin vientituotetta Ikea-tyyliin.

Perusopetukseen saatiin suosituksenomaiset laatukriteerit.

Rehtoreista kirjoitettiin.

Kaksi oli kavaltanut koulun rahoja. Yksi joutui puhutteluun, kun oli ilmoittanut ministeriöön kouluolojen puutteista Kerimäellä. Toinen sai vilppisyytöksen yo-kirjoituksissa, mutta hänet todettiin syyttömäksi. Kolmasta epäiltiin pahoinpitelystä Oulussa, Neljäs esti tulipalon Kouvolassa. Lopuilla työaika menee koulun pyörittämiseen.

Ruokarukoukset närästivät Pohjanmaalla.

Sikainfluenssa oli vuoden pääteemoja. Uutisissa seurattiin flunssan leviämistä huhtikuusta alkaen. Pohdittiin koulujen sulkemista ja seurattiin rokotuksissa etenemistä.

Sukupuolineutraalisuuden kysymys nousi esiin.

Suomen ja ruotsinkielisten oppilaiden sijoittaminen samaan kouluun puhututti.

Tapaturmia sattui.


Oli kaasvuvuoto. Koulupaloja ja -uhkia oli Tuusulassa , Nurmijärvellä, Turussa , Espoossa, Simossa (vessatupakointi), Kauhavalla, Kouvolassa ja Vantaalla. Koulubussi ajoi ojaan. Koululaisbussi hurjastelu Helsingissä. Koululaisten tapaturmat tapahtuvat yleensä välituntisin. Sahatapaturmasta annettiin sakot opettajalle ja rehtorille.

Terveysvalitusta pidettiin heikkona.

Tietotekniikasta opetuksessa puhuttiin yllättävän vähän.

Espoon Meriusvassa niitä käytetään jo kirjoituksen opetuksessa. Tehtiin myös ehdotus hankkia ekaluokkalaisille läppärit.

Tuntijakotyötyöryhmä koottiin.


Kiistely alkaa. Lehdissä oli mainintoja mm. Mielenterveydestä oppiaineena. Uskontotietoa ehdotettiin. Se todettiin, että taide-aineiden asema on huono Euroopassa.

Valinnaisaineet ovat kouluissa vähentyneet.

Valitukset kouluista lisäntyivät. Niitä tehdään herkemmin. Vanhemmat puuttuvat lapsensa kouluasioihin yhä kärkkäämmin. Usein kyseessä on oppilaaksi ottaminen ja erityisopetus.

Väkivalta oli ehdottomasti vuoden 2009 pääteema. Koulujen turvattomuus huolestutti. Koulurauha oli katomassa.

Kouluampumiset jatkuivat eri puolilla maailmaa (mm. Kreikassa, Saksassa). Suomessa otettiin kiinni koulu-uhkaajia, ja heille langetettiin jopa tuomioita. Viranomaisten nollatoleranssi vähensi uhkauksia. Korjaustoimiin oltiin pettyneitä. Oppilashuollon henkilöstöä ei olekaan lisätty. Koulupsykologien määrää ei sittenkään ole lisätty. Oppilashuollon puutteita ei ole korjattu.

Hyvä uutinen oli, että Jokelassa on toivuttu tapahtuneesta.
Lisäksi kouluissa tapahtui hurja määrä oppilaisiin kohdistuneita väkivaltatekoja. Poika hakattiin Keski-Espoon koulussa. Vantaalla sama oppilas aiheutti sekä kalapala- että pyssykahina. Nuorisojoukko tunkeutui järeästi varustautuneina kesken päivän Munkkiniemen yhteiskouluun pahoinpidellääkseen nuoren. Monta kymmentä nuorta seurasi tytön pahoinpitelyä Helsingissä. Oppilas oli humalassa koulussa Rovaniemellä. Tappelu ja ryöstö Myllypuron kouluissa.

Teeman alle kuuluu myös koulukiusaaminen. Venäjänkielisiä oppilaita nimitellään. Uhkailusoittoja pienemmille oppilaille. KiVa-hanke oli suosittu. Kiusaamistapauksista ehditettiin kansallista rekisteriä. Turkulaiskoulua haluttiin vastuuseen koulukiusaamisesta. Oikeus totesi syyttömäksi.

Opettajat kokivat vaaratilanteita päivittäin. Opettajat joutuivat väkivallan kohteeksi. Ilmajoella koulupoika löi rehtoria nyrkillä. Oppilas uhkasi tappaa opettajan ja rehtorin Porolahden peruskoulussa. Tytöt ryöstivät opettajaltaan lompakon. Poliisi vei Vuosaaressa käsiraudoissa riehuneen oppilaan pois.

Opettajat kokivat myös henkistä väkivaltaa. Nuoret pisteyttivät opettajia netissä (julkinen arvostelu). Opettajien ulkonäköä mollattiin niin, että osa opettajista menee sen vuoksi plastikkakirurgille. Oppilaas soittavat häirintäsoittoja opettajille.

Tihutöillä aiheutettiin koulussa vaaratilanteita. Vessanpönttö räjäytettiin Vuosaaressa.Ala-asteen ikkuna ammuttiin Kotkassa.

Kuraattorikäynteja toivottiin pakollisiksi. Työryhmä teki parannusehdotuksia turvallisuden lisäämiseksi. Näihin kuului mm. koulupoliisi-idea. Berliinissa vartijat ovat rauhoittaneet koulua. Oppilaiden uhmakkuuteen pitäisi puuttua ajoissa.Oppilaiden tietosuojaa on karsittava.

Valitettavasti myös koulun aikuisiin on osunut käsittämättömyyksiin jopa rikoksiin sortuneita. Koululaiskuljettaja sai hyväksikäyttöepäilyn. Koulubussin kuljettaja uhkaili helvetillä. Opettaja tuomittiin 7 pahoinpitelystä Tehtaankadun ala-asteella. Toinen opettaja kiskoi oppilaalta housut. Kolmas opettaja tuomittiin ala-ikäiseen sekaantumisesta.Kaksi koulutaksia oli humalassa Pohjois-Karjalassa. Alkolukot ovatkin tulossa koulutakseihin.

Wilma- viestintävälineen oppilaat kokevat rikosrekisteriksi.

Yhtenäisia peruskouluja on nyt 400.

Yksityiskoulujen määrä kasvoi kahdella.

Yläkoulun valinnasta puhuttiin. Kaverit ja koulumatka ratkaisevat.

Ei kommentteja: