Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, tammikuuta 18, 2010

Kolmas kouluviikko käyntiin

KUVA: Raija, Sirja ja Jatta ovat laittaneet koulun ulkoliikuntavaraston hienoon kuntoon. TIP-rahoilla on saatu komea rivi luistimia, kypäriä, monoja ja suksia. (Kuvan otti Johanna Pelkonen)

TAKANA toivottavasti monella virkistävä viikonloppu. Minä sukelsin viikonloppuna kasvatuksen klassikkomaailman lisäksi Kauniaisten uimahallin lämpimään veteen. Kuinka monta tosi edullista asiaa onkaan, joista saa paljon iloa! Uimahalli on näistä yksi. Tässä tapauksessa hidasteena olivat uimahousut. Tähän aikaan ja tämänkokoiselle ei oikein löydy uimahallissa hyväksyttäviä uimahousuja. Onneksi löytyi. Viiletin monta sataa metriä 5 €:n punaisissa uikkareissa.

EDESSÄ pitäisi olla oikein mukava viikko. Säätiedotukset lupaavat pikkupakkasta, joten upeat liikuntakelit jatkuvat. Saamme vahvistusta avustajavoimiimme. Kahden pienluokan opetuksessa kokeillaan tiiviimpää yhteistyötä. Pääsen taas pitkästä aikaa vetämään oppilasbänditoimintaa, kun käynnistämme tällä viikolla Tuomon kanssa toisessa kuudennessa luokassa samanaikaisopetuksen musiikkitunneilla. Käytänteitä selkeytetään edelleen keskiviikkona, ja saamme kerhotoiminnasta kiinnostuneita vieraita Salosta. Keskiviikkona on myös deadline hallinto-oikeuteen lähetettävään vastaukseen, joka liittyy avustajapalveluiden järjestämiseen. Tärkeä asia. Torstaina lomailen. Käyn johdattelemassa porvoolaisrehtoreita pedagogisen johtamisen salaisuuksiin. Tiimit antavat perjantaina palautetta riskianalyysistä, ja sekin asia nytkähtää taas eteenpäin. TIPin kohtalosta pitäisi perjantaina kuulla jotain suuntaa-antavaa.PS. Ei tämän, mutta ensi viikon(4) perjantaina ja lauantaina Helsingissä ovat Suomen suurimmat kasvatusalan messut: Educa 2010. Ohjelma on tällä kertaa tosi monipuolinen. Toivottavasti mahdollisimman moni opettajista, avustajista ja vanhemmista löytää aikaa piipahtaa siellä. Messuille pääsee ilmaiseksi rekisteröitymään Educa-kävijöiksi sähköisesti osoitteessa
www.educa-messut.fi

Omat tärppini perjantaille 29.1. ovat:
  • 10.15-10.45. Opetusministeri Salissa 1. "Suomalaisen koulun tulevaisuus"
  • 11.45-12.30. Matti Jäntti puhuu muutoksesta Salissa 1.
  • 14.30-17.00 Maailmakuulu professori Andy Hargreaves Ballroomissa "Sustainable leadership" (ja jollei pidä englanninkielisestä luennosta, niin klo 15.45-16.40 Opetushallituksen pääjohtaja puhuu koulutusjärjestämän haasteista globalisoituvassa maailmassa Luotain-lavalla)
Lauantaina 30.1. olen valitettavasti itse kiinni kahdessa alustuksessa (Kerhotoiminta klo 10.30-11.15 ja Tulevaisuuskasvatus klo 14-15). Muille suosittelen:
  • 10.30-11.15. Eeva-Riitta Pirhonen "Perusopetuksen laatikriteerit " Salissa 2
  • 11.30-12.15. Näyttelijä Outi Mäenpää puhuu viesteistä Salissa 1.(ja samaan aikaan klo 11-45-12.30 Professori Hannele Cantell oppilaiden kohtaamisesta Ballroomissa)
  • 13.00-14.30 Maailmakuulu professori Andy Hargreaves Ballroomissa "The 4th way of leadership and change"
  • 15.15-16.00 Arno Kotro virittelee keskustelua koulun sivistystehtävästä Salissa 1. (Samaan aikaan Opus-kahvilassa puhutaan lapsuus-käsityksistä)
  • 16.15- 16.30 Microsoftin Marianna Nieminen kertoo innovatiivisista kouluista.
Espoolaisia opettajia on lavoilla aika joukko. Meikäläisiä ovat mm. Mervi-Tiitta Alpola, Jarmo Elomaa, Juha Kallanranta, Riitta Kauppinen, Jukka Kuittinen, Minna Kukkonen Mari Nuutinen ja Sirpa Wass. Ja Espoon opetustoimella on messuilla oma osastonsa!

5 kommenttia:

Esa Kukkasniemi kirjoitti...

Kateeksi käy tuo teidän luistinrivi. Meillä luistimet ovat mallia 70 -luku. Ja pienen koulun budjetista on turha haaveilla kovin mittavista hankinnoista. Eikä ole kyllä varastokaan yhtä ojennuksessa ;-)

t. naapurikunnan reksi

Martti kirjoitti...

Niinpä. Turvallisen iltapäivän hankkeen (iltapäivätoimintaa) budjettista jäi noin 30 000 € hankintoihin. Ison koulun etuja (ja TIP-hankkeen)

Anonyymi kirjoitti...

Ilmeisen metsään mennyt budjetti, onkos se jossain nähtävillä ?

Kiinnostaisi tietää, kuinka paljon meidän vanhempien maksamia TIP-maksuja on jäänyt "yli" käytettäväksi tuommoisiin tarkoituksiin !?

Martti kirjoitti...

Auroran TIP-hanke saa pääosan tuloistaan kaupungin avustuksina. Vanhempien maksut (60 € ja 20 €/kk) eivät kata kuin osan ohjaajien palkoista.

Auroran TIP-hanke saa tasan yhtä paljon rahaa toiminnan pyörittämiseen kuin mikä tahansa yhdistys tai yritys.

Iltapäivätoiminta on monelle yrittäjälle ihan bisnestä. Me emme pyri saamaan voittoa. Olen korostanut tätä voitto asiaa, koska TIP halutaan ajaa alas liian kalliina. Me siis pystymme järjestämään toiminnan hyvin tehokkaasti.

Osa "voitosta" tulee siitä, että rehtori ja koulusihteeri ja kaupungilla palkkoja maksavatb henkilöt eivät saa lainkaan palkkaa työstä.

Osa voitosta tulee siitä, että olemme käyttäneet järkevästi tiloja ja materiaaleja. Osa siitä, että rehtori on onnistunut hankkimaan koululle ylimääräistä kerhorahaa kaksi kertaa 13 000 €. Noilla rahoilla maksetaan oppilaille maksuttomien kerhojen vetäjien palkat.

Lisäksi kerho on voinut käyttää koulun tavaroita. Yritysperiaatteella toimiva ip-kerho kerää "voiton" omaksi katteekseen.

Joulukuun lopulla kaupunki siirsi tilillemme viimeisen erän avustusta noin 40 000 €. Rahaa ei saanut siirtää seuraavalle vuodelle, joten pääosa siitä käytettiin tekemällä hankintoja (suksia, luistimia jne.) joita käyttävät nyt sekä TIPissä olevat lapset että muut.

Kaupungin avustukset ovat siis suurin tulolähteemme. Kaupungin avustusta ei voi käyttää huoltajien maksujen alentamiseen.TIPin maksut ovat jo nyt huoltajille Espoon halvimmat.

Mutta jos TIP-hanke ajetaan alas, niin "lysti" loppuu, ja samalla kuukausimaksut nousevat.

Vastaan mielelläni lisäkysymyksiin vaikkapa puhelimitse.


Martti

Esa Kukkasniemi kirjoitti...

Hieman perspektiiviä sinne rikkaaseen Espooseen tuo se, että meillä täällä naapurissa esim. omalla pienellä kyläkoulullani vanhempien kustannukset ip -toiminnasta ovat n. 80 e/kk, eikä kunnankaan avulla mitään suksia ostella, että kannattaa olla ihan iloinen vaan niin kauan kun oppilaille suodaan tuollaisia etuja ;-)

t. naapurikunnan reksi