Kirjoja

Kirjoja

torstaina, elokuuta 04, 2011

Pika-kyselyn tulokset: Keihin koulussa pitää satsata

VIIME VIIKOLLA  pyysin blogissa poikenneita ottamaan kantaa yhteen keskeiseen nyky-Suomessa vallitsevaa kasvatusajattelua kuvaavaan kysymykseen: Keihin koulun tulisi suunnata voimavarat. Se on hieman herkkä, mutta kysyttiin nyt sekin. Bloggerin kysely-ohjelma sivun oikeassa reunassa toimi (toisin kuin ekaluokkalaisten ihanteellista tuntimäärää kysyttäessä. 
Sain palautetta, että yhden ryhmän nimeäminen kapeuttaa asiaa liikaa. Näin varmaan on. 


Tässä 44:n vastaajan  mielipide:
1. Lahjakkaisiin ja ahkeriin  1 (2%)
2. Lahjakkaisiin mutta laiskoihin 1 (2%)
3. Tukea tarvtseviin ja ahkeriin 8 (18%)
4. Tukea tarvitseviin ja laiskoihin 2 (4%)
5. Yhtä paljon jokaiseen 32 (72%)
En osaa sano 0 (0%).


Kyselyyn osallistuneet ovat siis sitä mieltä, että kaikkiin oppilaisiin on panostettava yhtä paljon. Hieno vastaus. Veikkaan, että ihmiset ajattelevat, että on väärin, jos koulua pidetään vain heikkojen tai lahjakkaisen, ahkerien tai laiskojen ehdoilla. Tuloksia voisi tulkita myös niin, että ainakaan tässä joukossa ei ole paineita vaatia suomalaiskoulua muuttamaan radikaalisti suuntaa esim. lahjakkaiden lasten tarpeiden suuntaan.  


12 vastaajaa löysi jonkin ryhmän, johon pitäisi panostaa muita enemmän. Yhtä melkein joka neljäs (10) suosisi  tukea tarvitsevia.  Panostus heikkoihin on  perusperuskoulunomainen ajatus. Lähes joka neljäs (9) suosisi ahkeria. Suurin osaryhmä, johon  haluttiin satsattavan olivat ne tukea tarvitsevat, jotka myös itse yrittävät.


Sain naamakirjaan kommenitin, joka on vielä pakko lisätä. Eräs naamatuttuni sanoi, että ehdottomasti kannattaisi satsata tukea tarvitseviin ja laiskoihin, koska kaikki muut selviävät koulussa. Komea ajatus.
  

Ei kommentteja: