Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, elokuuta 24, 2011

Perusopetukseen uudet opetussuunnitelmat käyttöön 2016


OPETUSMINISTERIÖN tiedotteen mukaan  perusopetuksen opetussuunnitelmia ja niiden pohjana olevaa tuntijakoa  uudistetaan varsin ripeällä aikataululla.

Perusopetuksen uusi tuntijako  (siis se, kuinka monta tuntia mitäkin ainetta opetetaan) päätetään valtioneuvostossa (hallituksessa)  jo ensi keväänä, ja itse opetussuunnitelmat hyväksytään kunnissakin vuoden 2016 elokuun alkuun  mennessä. Vauhti on hurja. Kuten ennakoitiin, nyt ei ole luvassa valinnaisuuden lisäämistä. Tavoitteena on vahvistaa  tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta

OPETUSMINISTERI  Jukka Gustafsson on asettanut työryhmän valmistelemaan perusopetuksen tuntijaon uudistamista. Työryhmä laatii esityksen valtioneuvoston asetukseksi, jolla säädetään perusopetuksen yleisistä valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta. Virkamiestyöryhmän puheenjohtajana toimii opetus- ja kulttuuriministeriön johtaja Eeva-Riitta Pirhonen. Kappas vain, opetushallituksen puheenjohtaja ei saanutkaan yrittää toista kertaa. (Hänen työryhmänsä esityksen torjui ennen muuta Kepu).

Näin tiedotteessa: "Hallitusohjelman mukaisesti tavoitteena on vahvistaa taito- ja taideaineiden opetusta, liikuntaa sekä yhteiskunnallista kasvatusta, arvokasvatusta ja ympäristökasvatuksen asemaa sekä oppiaineiden välistä yhteistyötä ja monipuolistaa kieliohjelmia." 

Työryhmän ehdotuksen tulee erityisesti vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa sekä yhdenvertaisuutta opetuksessa koko maan alueella. Työryhmän tulee kuulla eri sidosryhmiä. Homma siis aloitetaan alusta.

Kun valtioneuvosto on päättänyt opetuksen yleisistä valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta, päätetään perusopetuksen opetussuunnitelman perusteista. Uudistetut opetussuunnitelman perusteet valmistellaan 31.12.2014 mennessä. Sekin vauhti on hurja.

Asetuksen mukaiset opetussuunnitelmat otetaan käyttöön kaikkien perusopetuksen vuosiluokkien osalta 1.8.2016 lukien.

Tiedote löytyy tästä linkistä.

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Ei paljoa heilauta ... silloin jo eläkkeellä. Muut pesee ja linkoo :)