Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

maanantaina, marraskuuta 08, 2010

Maanantaita, rakas päiväkirja

Tämä netistä löytynyt kuva kertoo,
kuinka ennen vanhaan kasvatettiin
tottelemattomia lapsia.  Suomalais-
kouluissa ruumiillinen  kuritus on
kielletty vuonna 1915, ja kodeissa
vuonna  1984.
VIIKKO on taas avattu.  Käynnistimme jo toisessa luokassa ns. luokantason tehostetun tuen ohjelman. Tämä vaatikin jo enemmän vääntöä. Sellaisten ryhmien muodostaminen, joissa on sekä poikia että tyttöjä, olikin tälle luokalle yllättävän haastava  juttu.

Valitsimme luokalle tehdyn sosiometrisen mittauksen pohjalta ryhmänjohtajat ja oppilaat jaettiin kuuteen ryhmään.  Näytti siltä, että jo ensimmäisenä päivänä neljä ryhmistä selvisi  yhdessä tehtäväksi annetusta työstä mainiosti. Osa ryhmistä tarvitsee vielä paljon ryhmäyttämistä. Aika meni riitelyyn. Jouduimme myös käyttämään ensimmäisen kerran sijoitusluokkaratkaisua (ts. toistuvasti sääntöjä rikkova oppilas erotetaan lopputunniksi ja siestaksi omasta luokastaan ja hän menee opiskelemaan toiseen luokkaan). Tässä luokassa pyritään käynnistämään mahdollisimman pian myös eräiden oppilaiden henkilökohtainen ohjaus.

Ensimmäinen tehostettua tukea saanut luokka pärjää puolestaan aika hyvin. Mutta työ jatkuu.

TÄNÄÄN oli sitten SE päivä, jolloin koulut saivat nähdä syksyn todellisen budjettitilanteen. Tähän asti olemme eläneet epävarmuudessa, koska toimivat suunnittelujärjestelmät puuttuvat yhä. Koulumme koko vuoden budjetti on hieman alle 1,4 miljoonaa euroa. Lokakuun loppuun mennessä palkkarahoista oli käytetty 80,3 %. Tasaisen kulutuksen mukaan %-luku olisi saanut olla 84. Olemme siis 3,7% voitolla.

Kun laskimme, paljonko loppuvuoden palkkamenoihin tarvitaan, näytti tilanne sellaiselta, että meille jää käytettäväksi 74 000 euroa ylimääräistä (jos pysymme yhtä terveinä kun tähän asti jne.). Se, että rahoja on, ei ollut yllätys, mutta summa on käsittämätön. Sillä pystyisi palkkaamaan kahdeksi kuukaudeksi  15 lisäopettajaa!!!  Tai lisäämään kerhotoiminnan lähes 10-kertaiseksi. Valitettavasti kunnallislaki estää rahojen siirron vuodenvaihteen yli. Ne on käytettävä (tai annettava kunnalle).

Eräässä toisessa alakoulussa QlickView-ohjelma näyttää 200 000 € "voittoa". Koulusihteerimme on huomenna talouskoulutuksessa, ja varmistamme, että summa on laskettu oikein. Vasta sitten rupeamme käyttämään rahaa.

Näin suuri summa ylimääräistä rahaa on käytettävä hyvin vastuullisesti. Henkilökunta saa nyt laatia ehdotuksia fiksuiksi kohteiksi.

2 kommenttia:

Sakke kirjoitti...

Sinänsä varmasti vaikea tilanne kuvaamassasi luokassa, mutta kuulostaa näin opiskelijan näkökulmasta mielenkiintoiselta. Heterogeenisten ryhmien (koko luokan tai vain 'työryhmän') ryhmäytymisprosessi on askarruttanut mieltäni usein, kun OKL:ssä voidaan vain pyöritellä kuvitteellisia tilanteita ja käytännön kokemus vielä puuttuu. Hienoa kuulla aivan oikeista tilanteista! :)

Martti Hellström kirjoitti...

Kiitos, Sakke, kannustuksesta. Ja menestystä opintoihin.