Näin sitä melkein istuttiin. Minä vasemmalla, ja Ben Furman oikealla (takaa katsoen) |
Tämä taisi olla toinen kerta, kun olen mokomassa mukana. Toissa vuonna leikin haastattelijaa Educa-messuilla Opettaja-tv:n osastolla. Tuolloin vieraana oli silloinen Ylen pääjohtaja Mikael Jungner.
Yleisöä oli paikalla melkoisesti, ja pääosa koko 25 minuttisen. En ollut laatinut etukäteen kysymyksiä, vaan luotin dialogiin.
Tottakai tällainen haastattelu on paitsi työtehtävä, jossa avataan kirjaa sitä lukemattomille, myös mahdollisuus kysyä oikeasti itse kiinnostavia kysymyksiä. Mitä opin?
- Furman on läpeensä positiivinen mies. Hän on omaksunut kyllä täysin Muksuopin takana olevat periaatteet. Mm. kiitoksen jakamisen.
- Muksuoppi saattaa olla ensimmäinen suomalainen kasvatusoppi (sellaisena sitä pidän), jolla on oikeasti kansainvälistä mainetta. Kuulin, että ensimmäinen kirja on käännetty jo 12:lle kielelle. Ja tämä uusikin jo usealle.
- Furman kertoi, että Muksuopin nimi voisi yhtä hyvin yllä "You decide", koska yksi keskeisiä periaatteita on lapsen sitouttaminen. Juuri lapsi tekee päätöksiä. Juuri lapsi opettelee. Me muut olemme vain apuna.
- Toinen tärkeä vaikuttava "lääkeaine" on lapsen ympärillä olevien ihmisten kannustuksen voima. Kaikkiaan muksuoppi muuttaa kaikkien mukaan lähtevien roolia suhteessa ongelmaan positiivisesti. Ongelmalapsen isä onkin taitoa opettelevan pojan kannustaja. Pitäisikin varmasti sanoa, että muksuoppi on yhteisöllinen lasten ongelmien ratkontamenetelmä, jolla on paljon positiivisia yhteisöllisiä "sivuvaikutuksia".
- Moni kuulema vähättelee muksuoppia, ja ajattelee, että se sopii vain pikkuongelmiin. Päinvastoin. Kun kysyin, millaisiin ongelmiin Muksuoppi ei tehoa, kuulin, että ongelmaan, jonka ratkaisemiseen tarvitaan silmälasit :-)
- Keskustelimme palkinnoista ja rangaistuksista. Muksuoppi käyttää palkintoja, mm. juhlaa. Mutta juhla ei ole vain mehun juomista, se on enemmän, taidon oppimisen julkistamistilaisuus, samaan tapaan kuin ylioppilasjuhla. Palkinnot eivät ole tarroja vaan sosiaalista huomiota.
- Muksuoppiin ei kuulu rangaistuksia. Ei edes torumista. Takaiskuihin varaudutaan sopimalla lapsen kanssa, miten häntä muistutetaan.
- Työkirjan vaihtoehdoksi on tuotettu Muksuopin Bam-velhosta uusi nettiversio. Se vaikutti hyvin kiinnostavalta. Käyttöoikeuden saa 15 €:lla/lapsi.
- Parhaiten Muksuoppiin pääsee kiinni Furmanin mukaan lukemalla tämän uuden kirjan ja sen kymmeniä kertomuksia.
- Muksuoppi on mainio esimerkki Best Practises-ideasta. Se on kokoelma hyvin toimivia käytäntöjä. Annoin Furmanille tilaisuuden jälkeen oman kirjani "Sata sanaa kasvatuksesta" siltä varalta, että hän kiinnostuu teoriasta :-)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti