EKOAY:n perinteisestä laivaseminaarin ohjelmassa oli klo 15.15 Heli Sibergin tervetuliaispuhe (ks. KUVA 1). ja pian sen jälkeen alkoi virallinen ohjelma.
HARMITTAVASTI moni matkalle ilmoittautunut oli joutunut peruuttamaan tulonsa mm. Markku Sistonen. Häntä paikkaa päättäjien deittiradalla Kulttuurilautakunnan jäsen Hannu Suntio. Päättäjiä on kuitenkin paikalla komea rivi: Marika Niemi, Taru Saraste, Seppo Sonkeri, Kari Uotila, Tommi Laakso, Marjo Matikka sekä oaj-rastilla Ulf-Johan Sunabacka, Nina Lahtinen, Leena Taimela-Helenius ja Heli Siberg.
KUVA 1. |
Noin klo 16 kuultiin ensimmäinen luento. Nina Lahtinen OAJ:sta puhui nettikiusaamisesta.
....
RAPORTTI 1 . Sunnuntai-aamuna klo 10.10. Eipä onnistunut raportointi perjantai-iltana, koska Maccia tarvittiin luentojen tukemiseen. Tässä lyhyt leffa risteilystä.
Päättäjien deittirata
KUVA 2. |
17.45 - 17.50. Ohjeet. Jakautuminen ryhmiin. Poliitikot siirtyvät omille rasteilleen, ja ryhmät omiin aloituspisteisiinsä.
17.50 - 18.35 Pikadeittikierrokset. kussakin pisteessä (8) ehditään olla 5 minuuttia. Kukin ryhmä sai mukaansa valmiin teemalistan kysymyksiä, joiden pohjalta toivottavasti viriää rakentavaa ja hyvää keskustelua. Jokainen ryhmä aloittaa teemasta 1. Kellokallena oli EKOAY:n hallituksen jäsenet. (ks. KUVA 2)
18.45. Päättäjät järjestäytyvät loppuyhteenvetoa varten. Jokaisen ryhmän ”mykät kirjurit” briefaavat keskustelun akvaariossa. Päättäjät sanovat lopuksi "viimeisen sanan". - 19.15 Otavan puheenvuoro ja kuohuviini.
Iltaohjelma
Menomatkalla ohjelmaan kuuluu perinteinen laivan seisova pöytä kahdeksan pintaan.
Lauantain ohjelma
Aamutuimaan reippaasti ylös. Aamiaiselle. Reippaat opettajat lähtevät sitten tutustumaan entiseen pääkaupunkiimme Tukholmaan, josta palataan noin klo 15. Minä jäin tekemään hommia. Iltapäivällä paiskittiin taas töitä. Kunkin alueen luottamusmiehet kokoustavat omien koulujensa yhteysopettajien kanssa. Päättäjille oli järjestetty samaan aikaa omaa ohjelmaa, jossa käsiteltiin mm. kokonaisbudjettia.
KOTIMATKAN huippuhetkiä olivat upea illallinen hyvässä seurassa, ja sitten noin klo 23 Rock-isku, jossa Kojo ja meidän Mikko Löyttyniememme heittivät pubissa Pikku-Rikun Keep on knockin´-biisin niin, että koko kansa ulvoi.
Sunnuntaina ohjelma
Gabriella saapui Helsinkiin klo 10. Aamupalalle. Porukka palasi iloisena ja virkistyneenä koteihinsa viettämään hyvin ansaisemaansa lepopäivää.
RAPORTTI sunnuntaina klo 12.45
Risteily onnistui vallan mainiosti. Perjantain deittirata vei puolisen tuntia suunniteltua kauemmin. Moni iti kuitenkin toisi hyvänä, että tällä konseptilla kaikki pääsivät vaihtamaan ajatuksia kaikkien poliitikkojen kanssa. Lauantain ohjelmassa olleessa päättäjätapaamisessa asioista mm. ensi vuoden budjetista puhuttiin luottamuksellisesti, mutta sen voi kertoa, että oikein rakentavassa hengessä. Kaupunginjohtaja julkista oman esityksensä marraskuun alussa.
Päättäjille esiteltiin myös jaoston tekemä kokonaisbudjettikysely. Ongelmiin suhtauduttiin vakavasti, ja yhdessä etsittiin korjausideoita järjestelmään.
Marika Niemen terveiset
Lautakunnan puheenjohtajan terveiset on luettavissa tämän sunnuntain Länsiväylän yleisönosastolta. Tästä linkistä ja sitten sivulle 11.
Markku Sistosen terveiset
Markku (SDP) on ollut aina aikaisemmin mukana näillä risteilyillä. Tällä kertaa se ei onnistunut. Vaikka Markku on siirtynyt nyt koulupuolelta liikuntapuolelle hommiin, kouluasiat ovat hänelle edelleen tärkeitä. Hän pyysi lähettämään kaikille lämpimät terveiset, ja toivoi olevansa taas ensi kerralla mukana.
Sanna Lauslahden terveiset
Myös Sanna on ollut päättäjäristeilyiden vakiokalustoa. Hän lähetti seuraavat kirjalliset terveiset:
" Stop säästöille opetuksessa!
Espoon virkamiehet esittävät perusopetukseen 4 miljoonan säästöjä. Säästöt kohdistuisivat mm. ryhmäkokoihin, tukiopetukseen ja kielivalikoimaan. Talousarvion menot ovat yhtä suuret kuin tänä vuonna, vaikka palkat ovat nousseet ja koulujen uudet seinät nielevät rahaa.
Sama asia tuntuu tapahtuvan joka syksy: kouluja uhataan säästöillä. Ajatellaanko, että lasten palveluista on helppo höylätä siivuja, koska lapset eivät osaa puolustautua?
Jos Espoo toteuttaisi säästöt, niin Espoo vetäisi maton alta niiltä toimilta, joita valtio on tehnyt opetuksen hyväksi. Vaikeina talousvuosina kuntia on tuettu palvelujen ylläpitämiseksi. Esimerkiksi Espoolle yhteisövero-osuuden 10 prosentin nosto tarkoitti kymmenien miljoonien lisätuloja.
Lisäksi valtiolla on käynnissä Perusopetus paremmaksi -ohjelma. Siinä käytetään 80 miljoonaa euroa perusopetuksen vahvistamiseen. Tuo raha on saatu ikäluokkien pienenemisestä, eli kun oppilaita on vähemmän, rahaa ei siirretä opetuksesta pois vaan sitä käytetään enemmän per oppilas.
Säästöehdotukset tuntuvat kummilta siksikin, koska viime vuonna veroprosenttia nostettiin 0,25 prosenttia palvelujen laadun säilyttämiseksi. Miksi veroprosenttia korotetaan, jos sitä ei käytetä siihen mihin se on tarkoitettu?
Perusopetukseen satsaaminen on Suomen peruskallio, jonka päälle on hyvä rakentaa. Espoon peruskouluissa tehdään sitä tärkeää työtä, jolla mahdollistetaan hyvä tulevaisuus ja ehkäistään lasten ja nuorten syrjäytymistä. Sen arvo on tunnustettava.
Espoon vetovoima on heikentynyt. Lapsiperheissä varmasti mietitään, miksi asua kalliissa Espoossa, jos meillä ei ole tarjota korkeatasoista perus- ja lukiokoulutusta tai päivähoitopalveluita. Miten käy Espoon, jos ajamme lapsiperheet naapurikuntiin? Vastaus on: huonosti. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa käydä koulujen kukkarolla. Tarvitsemme jatkossakin laadukkaan opetuksen ja vahvan oppilashuollon. Kyse on arvovalinnasta lasten tulevaisuuden puolesta."
2 kommenttia:
Ja kohti tulevia haasteita. Kiitos EKOAY tästä mainiosta vaikuttamistilaisuudesta :-) Hannu
Ja haasteita riittää. Kiitos ja menestystä EKOAY:lle ja sen pj:lle Heli Sibergille ja muille aktiiveille. Tervetuloa huomenna py:n kokoukseen Omniaan :-)
Lähetä kommentti