Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, syyskuuta 15, 2009

Suomen Vanhempainliiton ja Luokanopettajaliiton mediatiedoteOPETTAJIEN SIJAISKIELLOT ON KUMOTTAVA

Kuntien talouskriisi on tosiasia. Koulutuksen järjestäjät ovat taantuman vuoksi leikkaamassa yhä rajummin oppilaiden opetusta peruskouluissa. Sekä opettajien että vanhempien järjestöt ovat tuominneet monissa kunnissa toteutetut opettajien lomauttamiset, koska ne loukkaavat räikeästi oppilaille perusopetuslaissa taattua oikeutta saada jokaisena koulupäivänä opetussuunnitelman mukaista opetusta ja oppilaan ohjausta.

Samalla tavalla oppilaitten oikeuksia loukkaavat ne kunnat, joissa rehtoreita on kielletty palkkaamasta sijaisia opettajien poissaolojen ajaksi. Kunnollisia suunnitelmia opetuksen järjestämiseksi ehditään tehdä vielä vähemmän kuin lomautusten yhteydessä. Kun yhdelle opettajalle määrätään yhtä aikaa kaksi eri luokkaa valvottavaksi, opetus muuntuu kummassakin luokassa säilytykseksi. Opettajan juostessa luokkien väliä molempien luokkien oppilaat ovat käytännössä suuren osan koulupäivää keskenään ilman asianmukaista ohjausta.

Työrauha häiriintyy ja oppilaitten työmoraali rapautuu. Tästä kärsivät kaikki oppilaat ja eniten ne, jotka tarvitsevat oppimisessa tukea. Menettely vaarantaa myös vakavasti oppilaitten turvallisuuden. Lääninhallitukset ovat aikaisemmin antaneet joillekin rehtoreille huomautuksia järjestelyistä, joissa jokaisella opetusryhmällä ei ole opettajaa. Opetuksen järjestäjä toimii vastuuttomasti saattaessaan lapset ja viranhaltijat tällaisiin tilanteisiin.

Suomen Vanhempainliitto ja Luokanopettajaliitto ymmärtävät kuntien talousvaikeudet mutta eivät hyväksy oppilaitten oikeuksien loukkauksia. Opettajien sijaiskiellot on kumottava kaikissa kunnissa ja oppilaille turvattava heidän oikeutensa opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen ja turvalliseen oppimisympäristöön jokaisena koulupäivänä.

Matti Sippola
puheenjohtaja
Luokanopettajaliitto ry.
gsm 040-755 2615

Pirjo Somerkivi
toiminnanjohtaja
Suomen Vanhempainliitto ry.
gsm 050-592 9472

2 kommenttia:

enkeliporsas kirjoitti...

Sijaiskielto on järjetön.

Kuvitelkaa tilanne, henkilääkärinne on sairauslomalla, etkä pääse hoitoon ollenkaan.

Miksi lapsilla ei ole oikeastaan minkäänlaista lain antamaa turvaa, joka takaisi säännöllisen ja kunnollisen opetuksen?

Suomessa ei voida puhua enää tasa-arvoisesta koulutuksesta. Opetuksen laatu on riippuvainen siitä, missä kunnassa lapsi asuu.

Voidaanko enää edes puhua yhdenvertaisesta paruskoulusta?

Olen joskus miettinyt jopa sitä, että pitäisikö valtion ottaa haltuun koko peruskoulutus.

Kunnallisveroa alas ja valtion veroa ylös.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, opetuksen laatu riippuu varmaankin siitä, missä kunnassa lapsi asuu. Se voi riippua hyvin paljon myös siitä, mitä espoolaiskoulua lapsi käy.

Espoon koulut rehtoreineen ja opettajineen taitavat olla melkoisen erilaisia, toisaalta hyvä, mutta toisaalta huono asia. On kovin sattumanvaraista, millaista laatua kouluista sattuu saamaan, vaihtelua on aika tavalla ihan Espoon sisälläkin. Mitäs, jos lapset sanovat, että opettaja kiroilee lähestulkoon joka tunnilla tai jopa "haiskahtelee" silloin sun tällöin tai että ope huutaa jatkuvasti? Jaa-a. Onneksi on myös näitä toisenlaisia opinahjoja. Saman kaupungin kouluja ovat kaikki kuitenkin ja samalle kaupungille tässä veroja maksellaan. No jaa, flunssa on tainnut tehdä minunkin pääni räkää täyteen...

Tuula Ahola
neljässä eri koulussa olevan lapsukaisen äiti vaan