Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

torstaina, kesäkuuta 11, 2009

Uutispommi: koulut siirtyvät kokonaisbudjettiin!

TÄMÄN PÄIVÄN nettilänsiväylässä on suoranainen uutispommi: Koska kaupungin verotulot syöksyvät, kouluissa luovutaan tuntiresurssista (tuntikehyksestä) ja siirrytään koulukohtaiseen (ns. kokonais)budjettiin. On epäilyjä, että kyseessä olisi korkeiden virkamiesten vastaveto poliitikkojen päätökselle suojella koulujen tuntikehystä tilanteessa, jossa siihen ei ole varaa.

Kokonaisbudjetti? Mitä se on?

Kokonaisbudjetti tarkoittaa sitä, että rehtori vastaa siitä, että palkkarahat riittävät koulun toimintaan. Malli on käytössä mm. Vantaalla. Todennäköisesti budjettiin kuuluvat myös sijaisten hoitoon tarvittavat rahat. Näin sijaisten ottaminen päättyy, kun rahat loppuvat. HUH! Tähän asti rehtori on saanut tietyn määrän tunteja, jotka viikossa on saanut opetukseen käyttää.

Kokonaisbudjettiin siirtyminen on tekninen toimenpide, joka ei sellaisenaan tuota säästöjä. Todennäköisesti päinvastoin, koska se vaatii lisäresurssointia mm. koulusihteeripalveluihin ja uusiin tietokoneohjelmiin. Ja se taas on vaikea yhdistelmä, kun yhtä aikaa on päällä hankinta- ja täyttökielto. Kokonaisbudjetin avulla on kuitenkin mahdollista leikata koulujen menoja ehkä yksinkertaisemmin ja kohulta suojatummin, koska palkkaeuroista ei suoraan näe niiden vaikutusta oppituntikertymään.

Opettajien kannalta kokonaisbudjettiin liittyy ongelma, jolta tuntikehysjärjestelmässä on vältytty. Tuntikehysjärjestelmässä rehtorille ei ole tarvetta suosia nuoria ja vähemmän koulutettuja opettajia, vaan myös kokeneemmat opettajat, joiden palkka on korkeampi, ovat saaneet tasa-arvoisesti töitä. Ero halvan ja kalliin opettajan tunni välillä voi olla todella iso, jopa 30-40 %. Niinpä monissa kunnissa, joissa kokonaisbudjettiin on siirrytty, on ajauduttu siihen, että epäpätevien opettajien käyttö on laajentunut hurjasti. Vantaalla tästä samasta syystä on siirretty kielten opetus alakouluissa aineenopettajilta luokanopettajille. Varsinkin kaikkien halvimpien opettajien, nuorien ylioppilaiden käytöllä opettajina, on vaikutusta oppilaiden saaman opetuksen laatuun.

Rehtorin kannalta uuden järjestelmän vakavin ongelma on sen vaatima lisätyömäärä. Jo nyt rehtorit alkavat uupua jatkuvasti lisääntyvien työtehtävien alle.

Jutusta ei näy, millä aikataululla uudistus on tarkoitus toteuttaa. Kaupunginjohtajan esille nostamia asioita käsitellään kaupunginhallituksessa ensi maanantaina. Kunpa järki voittaisi, ja päätös siitä, että tuntikehykseen ei kosketa, uskallettaisiin avata. Jos rahat loppuvat, sitä kautta leikkaaminen olisi kaikkia muita vaihtoehtoja parempi.

AJATELLA muuten, että tällaisen omaa työtään koskevan uutisen saa lukea LänsiVäylästä.

Ks. lisää

Ei kommentteja: