Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, marraskuuta 10, 2008

Espoon koulusäästöistä juttu Hesariin

ESPOON monen mielestä yllättävät koulusäästöt ovat herättäneet median. Hesarin toimittaja valmistelee lehteen juttua, jossa kerrotaan ainakin Espoon koti- ja kouluyhdistysten adressihankkeesta. Samaan aikaan poliittisella rintamalla kuplii, jollei ihan kuohu. Ks. esim. opetuslautakunnan puheenjohtaja Sanna Lauslahden kirjoitus asiasta tästä linkistä. Parhaillaan valtuustoryhmät käyvät neuvotteluja ensi vuoden budjetista, ja lobbaajia riittää. Yksi asia agendalla on tuo 2 %:n leikkaus. Toinen KH:n "paniikkisäästöinä" tunnetut päätökset.

KOULUILLA on odotettu tarkempia ohjeita yleiseen määräykseen olla palkkaamatta ihmisiä ja käyttämättä rahoja muuhun kuin aivan välttämättömään. Huomenna kuulema kokoontuu Sivistystoimen johtoa laatimaan näitä ohjeita. Ne tulevat tosi tarpeeseen. Monesta asiasta on epäselvyyksiä. Lapsia ei voi jättää ilman opettajaa. Sijainen tarvitaan, jos opettaja on poissa. On oikeuden päätöksiä opettajia lomauttaneista kunnista, jotka on tuomittu sillä perusteella, että oppilaat eivät saa joka koulupäivä opetussuunnitelman mukaista opetusta.

HESARIN toimittaja kävi myös Aurorassa kuvaamassa kerhotoimintaa (joka on kuulema uhan alla).

REHTORIN asema tällaisessa tilanteessa on jossain määrin kiusallinen. Oman toimialan korkeille virkamiehille ja organisaatiolle pitäisi olla lojaali. Toisaalta moni rehtori katsoo olevansa ennenkaikkea vastuussa lapsille ja heidän huoltajilleen siitä, että lasten turvallisuutta ei vaaranneta päätöksillä, jotka on jouduttu tekemään kaikkia yksityiskohtia tuntematta.

Ei kommentteja: