Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, syyskuuta 20, 2008

Terveisiä Hämeenlinnasta!PITKÄSTÄ aikaa outo valoilmiö taivaalla. Aurinko! Näin sen aamutuimaan ajaessani 100 km pohjoiseen Hämeenlinnaan. Sama ilmiö näkyi myös Hämeenlinnan lyseon ikkunoista, kun kesken luennon katse pääsi karkaamaan.

Olin nimittäinen Hämeenlinnan Keskusta1- alueen vesokouluttajana. Alueeseen kuuluu neljä alakoulua ja yksi yläkoulu. Päivän teemana oli yhteistoiminnan edistäminen eri tasoilla: opettajien kesken opetukseen asti ulottuen, johtajuuden jakamisen tasolla ja koulujen yhteistyön tasolla.

Aamupäivä oli käsitenanalyysia ja sytykkeiden heittoa. Yhteistoiminta edellyttää yhteistä päämäärää (arvoja), työnjakoa ja todellisia tekoja. Sytykkeinä esittelin Auroran koulussa koeteltuja käytänteitä mm. pariopettajuuden, koko koulun näytelmät, meillä käyttöönotetut apulaisrehtori- ja vararehtorirakenteet sekä suunnitteilla olevat rehtorin kasvatuskeskustelut ja sisäisen koulutuksen mallit.

Koululounaan jälkeen hämeenlinnalaiset generoivat ja priorisoivat yhteistoimintaideoita ja tunnistivat niiden toteuttamisen esteitä. Ideat olivat konkreetteja ja esteet lähinnä hidasteita. Niinpä esteiden purkutyöhön ei tarvinnut edes ryhtyä.

Jos oikein ymmärsin päivän aikana syntyi konkreetteja malleja, joita myös pannaan toteutumaan. Yksi tällainen on opettajan vaihtoviikot vapaaehtoisille. Rehtori Pasi Rangell otti hommakseen hoitaa järjestelyt.

MUKAVA päivä, vaikka pian kahden kuukauden keskeytymätön kolmivuorotyö ilman henkilöstön vaihdoksia alkaa painaa jaloissa.

Ei kommentteja: