Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, syyskuuta 08, 2008

Kerhotoiminta go go

KUVA: Suunnittelija Seija Salminen toi mukavia terveisiä OPH:n kerhoinfosta. Assistenttina Eila Frisk (vasemmalla).

PAKKO myöntää: kokoomuksen opetusministeri on todella pannut tuulemaan. Suomalaiskoulujen kerhotoimintaa nostetaan nyt vahvalla kädellä ylös alennustilastaan. Selvitysten mukaan Suomessa oli kevällä 2008 enää 2000 koulukerhoa. Vielä 90-luvun alussa niitä oli 19 000. Peräti 96:ssa kunnassa ei ollut viime keväänä ainutakaan koulukerhoa!

Osana perusopetuksen laadun kehittämishanketta OPM pani varsin nopealla aikataululla kunnille hakuun ison summan (5,7 miljoonaa) rahaa. Kunnan piti itse sitoutua panostamaan 30 % lisää. Kerhorahaa haki 315 kuntaa yms., 305:n hakemus hyväksyttiin.

ESPOO sai lisärahaa yhteensä 100 000 euroa. Niistä lohkaistiin Auroran TIP-hankkeelle 10 000 euroa, ja loput jaettiin tasan kaikkien kerhotoiminnasta innostuneiden 33 koulun kesken.

Apulaisopetuspäällikkö Elina Rönkkö antoi Lagstadin koululla järjestetyssä infossa kouluille ohjeita rahojen seurannasta: Jokainen espoolaiskoulu sai näin 2727 € kerhotoimintaan. Suomeksi se tarkoittaa keskimäärin 100 kerhotuntia/koulu. Jokaisen koulun on itse laitettava peliin tuntikehystä noin 800 euron edestä. Auroran TIP-hankkeen 10 000 euroa tarkoittaa, että meidän on osoitettava lisäksi, että käytämme kerhotoimintaan koulun rahoja 3000 euroa. Siinä ei tule ongelmia.

KOULUJEN on laadittava syyskuun loppuun mennessä "Kerhorahojen suunnitelma", josta näkyy kerhojen
- nimet/teemat
- vetäjät/oltava koulun palkkalistoilla (sito)
- tuntimäärät sekä
- arvio hinnasta sivukuluineen.

Yhden kerhotunnin kestä on OPM:n ohjeiden mukaan muuten 60 minuuttia. Esioppilaita ei lasketa kerholaisiksi

MYÖHEMMIN koulujen on laadittava vielä raportti kerhotoiminnasta. Sen muotoa ei ole vielä määritelty.

KUVA: Kerhokeskus- koulutyön tuki ry:n erityis-suunnittelija Marjo Kenttälä saa olla ylpeä. Lisäkerho-määrärahat ovat pitkälti Kerhokeskuksen pitkäjänteisen vaikutustyön tulosta.


MARJO KENTTÄLÄ kertoi, että Kerhokeskuksella on vankat syyt uskoa nimenomaan opettajien vetämiin kerhoihin. Keskuksen mukaan joka neljäs opettaja olisi halukas vetämään kerhoja. Opettajien vetämät kerhot ovat laadukkaita, ja niillä on muitakin positiivisia vaikutuksia.

Kenttälä esitteli Kerhokeskuksen palveluja. Monipuolista ilmaista materiaalia löytyy osoitteesta www.kerhonetti.fi (jonka alla on oma osa kerhotoiminnan kehittämiseen). Lisäksi keskukselta on tulossa tärkeitä julkaisuja mm. Koulun kerhokäsikirja, Kerhopedagogian antologia ja oppaita.

Lisäksi Kerhokeskus järjestää alueellisia koulutustilaisuuksia. Pääkaupunkiseudun koulutustilaisuus on 30.10. klo 9.30-16
Siihen pitää ilmoittautua 17.10 mennessä osoitteessa www. kerhonetti.net/koulutukset.

OPPIMISKESKUS Aurora tarjoaa lisäksi yhteistyössä Kerhokeskuksen kanssa iltapäiväveson kerhotyöstä.

Koulukerhotoiminta go go
Kiinnostaako kerhotoiminta? Anoiko koulunne ylimääräistä Opetushallituksen kerhorahaa? Kaipaatko virikkeitä oppilaiden harrastusten virittämiseen? Tule Auroran koululle keskiviikkona 5.11. klo 14-17. Kerhokeskus- koulutyön tuki ry:n asiantuntijat ja Auroran koulun kerhotyöhön innostuneet opettajat perehdyttävät osallistujia kerhotyön pedagogiikkaan ja ilmaiseksi tarjolla olevin kerhomateriaaleihin. Luvassa on miniluentoja ja workshoppeja. Mukaan mahtuu 30 nopeimmin ilmoittautuvaa.

Ilmoittautumiset osoitteella martti.hellstrom@espoo.fi

Ei kommentteja: