Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, syyskuuta 06, 2008

Milloin koulupäivän pitäisi alkaa?
REXIN BLOGIN ensimmäisessä pikakyselyssä pyydettiin blogille osuvia ottamaan kantaa, mihin aikaan koulun tulisi alkaa. Vaihtoehtoja oli (vain) neljä. Ääniä kertyi viikossa 114. Vastausten jakautuma oli seuraava:


______________________
Klo 8 59 (51%)
Klo 9 48 (42%)
Klo 10 5 (4%)
Klo 11 2 (1%).
______________________


PIKAKYSELYYN osallistuneet siis kannattivat sitä, että koulupäivä alkaa mahdollisimman varhain. Jakautuma vastaa jokseenkin tarkasti myös vallitsevaa käytäntöä. 0-2-luokkalaisilla koulupäivä alkaa aamuryhmällä kolme kertaa viikossa klo 8.15, ja kaikilla vimeistään klo 9. 3-4-luokilla päivä alkaa pääsääntöisesti klo 8.15 ja 9.00- poikkeuksen aiheuttaa lähinnä liikuntatunnit. 6. luokkalaisilla koulu alkaa bussikuljetusten vuoksi "liian" myöhään, jopa vasta klo 10 (jollei lue vapaaehtoista ruotsia).

Nämä työjärjestykset ovat voimassa kunnes taas kaikki olemme Aurorassa.

TAUSTAA kysymykselle

SUOMALAISEN koulun "erikoisuuksia" on koulupäivän alkaminen varhain aamulla. Malli juontaa maalaisyhteiskunnan aikoihin, jolloin herättiin kukonlaulun aikaan. Lasten oli myös päästävä ajoissa koulusta kotimatkalle, joka saattoi olla viisikin kilometria pimeitä latuja pitkin.

Nykyään kunnat ja monissa kunnissa koulut saavat itse päättää koulupäivän alkamisajankohdan. Nettiä selaava näkee, että vaihtelu on suurta. Aikaisin alkamisajankohta lienee 7.45. Löysin myös kouluja, joissa päivä alkaa aikaisintaan klo 9.00

Aika ajoin joku esittää koulun alun siirtämisestä myöhäisemmäksi. Kesäajan voimassaollessa herätys onkin tosi aikaisin. Viime vuosina siirtoa on perusteltu kaikki ikäryhmät läpäisseellä vuorokausirytmin muutoksella: nukkumaan mennään yhä myöhemmin, ja liian suuri osa koululaisista kärsii siksi aamutunneilla väsymyksestä.

Koulupäivän alkamista haluttaisiin myöhentää mm. Lumijoella kello kahdeksasta. Kuntalaisaloitteen tehneiden 56 vanhemman mukaan lapset ovat koulussa väsyneitä ja oppimishaluttomia. Monet harrastukset venyvät myöhään iltaan, mikä vähentää koululaisten nukkuma-aikaa entisestään. Allekirjoittajat ovat huolissaan lasten turvallisuudesta. He muistuttavat, että työmatkaliikenne on vilkkaimmillaan silloin, kun lapset kulkevat kouluun. Lumijoen kunnanhallitus on käsitellyt asiaa. Oulussa jotkin oppitunnit alkavat yhä kello 7.45.

Lukujärjestyksiin on puuttunut pääministeri Matti Vanhanen, joka ehdotti viime vuonna, että kaikkien lasten koulupäivän pitäisi alkaa samaan aikaan.

AURORAN koulussa enismmäisen koulutunnin alkaminen on siirtynyt 20 vuodessa 25 minuuttia myöhemmäksi. Vielä 1980-luvulla koulu alkoi 7.50. 2000-luvun taitteessa kokeilimme pari vuotta ensimmäisen tunnin alun siirtämistä klo 8.30:een. Pauli Wihurin johtokunta päätyi kuitenkin pitkien keskustelujen jälkeen vuonna 2004 uuteen malliin, jossa ensimmäinen tunti alkaa klo 8.15, ja klo 9.45- 10.00 pidetään välitunti.

Ei kommentteja: