Kirjoja

Kirjoja

torstaina, syyskuuta 11, 2008

Kun opettaja kiusaa

KUVA: " Evil teacher". Lainattu netistä osoitteesta.


LÄNSIVÄYLÄ lehti on espoolaisille tärkeä. Sen Areena-palsta on luettu yleisönosasto. Keskiviikkona siellä oli mielenkiintoinen, huoltajajoukon omilla nimillään kirjoittama juttu, joka oli otsikoitu "Muutkin voivat koulussa kiusata kuin lapset". (mene osoitteeseen http://194.188.93.116/cgi-bin/mediaweb12# ja klikkaa sivu 4).

Se muu on lasten oma opettaja. Näin on kuulema käynyt eräässä kaakkoisen Espoon alakoulussa, sen yhdellä luokalla. Osa lapsista joutuu jutun mukaan tunnista toiseen, joskus ruokatunnillakin, oman opettajan silmätikuiksi. Kirjoittajien mukaan opettaja kertoo luokalle ja muille vanhemmille joidenkin oppilaiden ja perheiden salassapidettäviä asioita. Tilanne on kestänyt kolme vuotta.

Kiusatuiksi itsensä kokeneiden lasten vanhemmat ovat ilmoittaneet asiasta kirjallisesti sekä koululle että ylemmille opetusviranomaisille. Tilannetta mutkistaa se, että huomattava osa vanhemmista on tyytyväisiä. Tyytymätön osa vanhemmista on yrittänyt saada muutoksia sekä oppilaiden kohteluun että opetuksen tasoon. Nämä vanhemmat kokevat, että koulu on tarttunut asiaan vain silloin, kun asiaan on puututtu ”ylempien” taholta. Syksyllä osa lapsista siirtyi sitten toisiin kouluihin.

Kirjoituksessaan vanhemmat kysyvät, miten on mahdollista, että opettaja istuu edelleen pallillaan ja vanhemmat joutuvat järjestämään lapsille turvalliset koulupaikat muista kouluista? Miksi lapsia kiusaavaa opettajaa ei saada järjestykseen? Missä piileskelee tällaisen opettajan esimies? Vanhemmat haluavat vastaukset näihin kysymyksiin Espoon koulutoimen johdolta.

ONPAS IKÄVÄ juttu. Vaikka en kuulu koulutoimenjohtoon, vastaan. Itse asiassa annan kaksi vastausta. Kumpaankin liittyy perusolettamus, jonka varassa vastauksen annan.

VASTAUS 1.
Perusolettamus: Opettaja on aidosti kiusannut pientä joukkoa oppilaita ja toiminut epäammatillisesti loukkaamalla salassapitovelvollisuutta.

Opettajien - niinkuin kaikkien ammattien- joukossa on luonnevikaisia. Professioilla (mm. lääkärit) on taipumus suojella kollegoita.

KUVA: On tutkimuksia (mm. Antero Hyytiäisen väitöskirja "Sudenhuoneesta opettajainhuoneeksi"), joissa on ikävä kyllä havaittu, että meidän opettajien on tavattoman vaikeata asettua lapsen puolelle kollegaa vastaan, tilanteessa jossa tuttu kollega toimii epäeettisesti.

KUVA: Professori Kari Uusikylä on kirjoittanut kirjan "Hyvä paha opettaja". Suosittelen sen lukemista kaikille. Kaikista ei ole opettajiksi.


Suomenkielinen opetuslautakunta käsitteli opettaja-kiusaajana-kysymystä kokouksessaan 12/2007. Päätöksessä todettiin, että rehtorin tehtävä on käynnistää asiassa selvitys ( ks. http://www.espoo.fi/asiakirja.asp?path=1;31;37423;37424;37425&id=A3E877C8C41D925AC22573B1003B5A6A&kanta=Kunnari\\intrakun_e.nsf). Ja jollei rehtori tartu toimeen, rehtorin esimies voi määrätä. Tai tämän esimies. Viime kädessä kaikkien virkamiesten toiminnasta voi valittaa eduskunnan oikeusasiamiehelle.


VASTAUS 2.
Perusolettamus: Opettaja on joutunut häiriköivien vanhempien hampaisiin

Vanhempien - niinkuin kaikkien- joukossa on luonnevikaisia. Viime aikoina vanhempien keskuudessa on yleistynyt kuluttajamainen suhtautuminen kouluun. OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi jakaa opettajia kiusaavat vanhemmat kasteihin. Pomottajat haluavat puuttua opetukseen, aggressiiviset käyvät kiinni sekä käyttävät törkeää kieltä. Huomiota haluavat eivät tajua, että koulussa on muitakin oppilaita kuin heidän lapsensa.

On tutkimuksia, joiden mukaan yhä useampi opettaja kokee joutuneensa vanhempien kiusaamaksi. OAJ:n selvityksen mukaan (2005) joka viides opettaja ja joka kolmas rehtori kokee näin. Tuorein tutkimuksista on Seija Blombergin väitöskirja. Siinä seitsemän nuorta opettajaa pettyi mm. yhteistyöhön kotien kanssa.

Suomenkielinen opetuslautakunta on käsitellyt muutama vuosi sitten tapausta, jossa huoltaja häiriköi opetusta. Vanhempaa kiellettiin jatkamasta toimintaansa.

JÄÄMME nyt odottamaan koulutoimen johdon vastausta, eikö.

2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Länsiväylän jutun "opettaja kiusaa" allekirjoitti 7 vanhempaa. Nimien puuttuminen kirjoituksesta oikaistiin seuraavassa lehdessä. Näinollen on aika epätodennäköistä, että 7 vanhempaa "kiusaa opettajaa"...
Kyse on aika suuresta lapsijoukosta (6 lasta).

Martti Hellström kirjoitti...

Ulkopuolisen on yksin lehtijutun perusteella vaikea ottaa kantaa siihen, täyttyykö kiusaamisen tunnusmerkit, kun jutussa mainitaan vain lasten toistuva silmätikuksi joutuminen. Lopullisesti asia varmistuisi vasta lakituvassa.

Suomalainen oikeusjärjestelmä suojelee historiallisista syistä virkamiehiä. Asiaton työkäyttäytyminen on moitittavaa, ja siihen tulee puuttua, mutta se ei kuitenkaan taida riittää irtisanomisperusteeksi. Siksi opettaja istuu pallillaan.

Koulutoimenjohto toivottavasti vastaa kirjeeseen.