Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, elokuuta 23, 2010

Toinen kouluviikko alkaa


VUOSI sitten pelättin sikaflunssaa. Jokin  flunssa kaatoikin  jo toisen kouluviikon alussa henkilökuntaa: Minäkin olin  toipilaana, kaksi luokanopettajaa ja kaksi koulunkäyntiavustajaa oli juuri sairastunut ja tietysti paljon oppilaita. Saas nähdä kuinka terveinä tämä viikko saadaan aloittaa.

TOISELLA kouluviikolla lukujärjestykset hiotaan, ja koulukone alkaa käydä kaikilla sylintereillään.  Odotan, että viikosta tulee levollinen ja että opiskelu löytää kaikissa luokissa oman uomansa.

Tänään syöksymme heti aamutuimaan YT-istunnossa  pedagogisen ohjauksen maailmaan ja alamme hahmotella koulumme oppilaanohjauksen kehittämishanketta niin että se samalla linkittyy tiiviisti  tämän lukuvuoden isoon juttuun eli ns. Kelpo-hankkeeseen (jossa uusitaan erityisopetusta koskevia käytänteitä ja niitä ohjaavia opsin osuuksia).

Tyhjästä emme  ohjausta aloita. Meillä on ollut vuodesta 2005 alkaen   sekä kolmannella että neljännellä luokalla tunti viikossa oppilaanohjausta. Skidi- ja sinimixeissä on vuosien ajan kehitetty johdonmukaisesti erilaisia työkaluja ohjaukseen. Uma-opettajamme on lisäksi kiertänyt pitämässä oppilaan ohjauksen "tehoiskuja" eri luokille jne.

TÄNÄÄN illalla kokoontuu Koti & Koulu-yhdistyksemme hallitus (johtokunta). Upeaa. että vanhemmat jaksavat! Olen pyytänyt yhdistystä pohtimaan, voitaisiinko koulukuvausratkaisut ja niihin liittyvät järjestelykorvaukset siirtää sille. Minusta kaikkiaan vanhempien edustajat ovat oikeita päättämään tämäntyyppisen asian.


KOTONA. Hyvä päivä. Ihmiset terveinä. Päivän tosi  hyvä uutinen: koulunkäyntiavustajien kevään sairaspoissaoloihin siirretään määrärahat. Meillä kyseessä olisi ollut 15 000 euron leikkaus. Pian kuullaan, kuinka toimitaan syksyn osalta. Löytyykö vakituisten avustajien sijaiskuluihin rahaa vai pitääkö ne puristaa opettajien palkkarahoista?  Lukkarien kakkosversio jaettiin opettajille tarkastatettavaksi.

Päivän huono uutinen: monistuskone reistaili, eikä korjaaja tullut vaikka piti.

Nyt on ensimmäisen kerran kokeiltu tätä kahden pään YT-mallia: aamulla koko yhteisö paikalla ja iltapäivällä tiimit. Ei ihan kevyttä.

EKOAY:n rehtorijaoston kokonaisbudjettikysely on lähetetty. Ensimmäisen päivän aikana vastasi jo 15 koulua. Hienoa.

Ei kommentteja: