Kirjoja

Kirjoja

torstaina, elokuuta 12, 2010

Espoon rehtorit seminaarissa Meripuistossa

Hotelli Meripuisto sijaitsee
Espoonlahdessa. Tämä kuva
on lainassa hotellin sivuilta.
LUKUVUODEN avausseminaari pidetään tänä syksynä puitteiltaan modernissa Meripuistossa.  Paikalla ovat espoolaisrehtorit ja merkittävä osa suomenkielisen opetuksen tulosyksikön hallinnosta.

Seminaari alkaa klo 9 aamiaisella. Itse asiaan siirrytään klo 10. Päivä päättyy klo 15. Ja sitten itse kukin taitaa rientää vielä konttorilleen. Minä viiletän edestakas Vespalla.

Muistiossa alla  tärkeimmät asiat realiaikaisesti.


MUISTIO

Lukuvuoden aloitusseminaari 12.8.

Opetustoimenjohtajan puheenvuoro

Kävimme  hyväntuulisesti läpi meneillään olevia uudistuksia: Ops, Kelpo.... Henkilöstöä esiteltiin. Pakankylä on saanut vielä uuden va. rehtorin: Matti Jokelan. Talousasioita sivuttiin. Edessä on ehkä jonkin verran säästöjä. Investointiohjelmaan saattaa myös tulla muutoksia. Tuloksellisuuerä (0,7%) tulee jakoon. Rehtorit tekevät esitykset palkittavista.

Opetuspäällikkö Ilpo Salosen puheenvuoro

Kävimme läpi muuttunutta lainsäädäntöä, erityisesti kuinka oppilashuoltotyö ja salassapitosäädökset ovat muuttuneet. Uutta on vankka kirjaamisvelvoite. Välttämättömän siirrettävä tietoa on sitä, mikä autaa uutta koulua järjestämään riittävän tuen (Tapio Erma). "Minulla on tietoa, jota en voi kertoa".

Opetuspäällikkö avasi uutta opetusajattelua. Muutama sattuma:
  • "Koulun tehtävä: Koulu tekee tiedosta ymmärrettävää. Koulu opettaa seulomaan, mikä on arvokasta." 
  • Palautteen tehtävä: " ... auttaa   lasta ymmärtämään  omaa kehitystä ja ottamaan vastuuta sitä".

LOUNAAN jälkeen ohjelma jatkui.

Työsuojelupäällikkö Ovaskainen

Napakassa esityksessä todettiin, että vaara-uhkatilanmelomake uusitty. Keväällä ilmoitettuja uhkatilanteita koulun henkilökuntaa kohtaan oli 285! Rexien täytyy tehdä (vielä) työsuojelun toimintasuunnitelma. Hyvä uutinen oli, että räjähdysaineasiakirja ei ole enää rexien vastuulla.

Hallintopäällikkö Tapio Erma  jatkoi turvallisuusasioista. Monenlaisia papereita on tehtävä.


Kehittämisosaston puheenvuoro


Jonna Suometsä esitteli lyhyesti kriisitiedotuksen periaatteita. Juha Nurmi antoi lukuvuoden alkuun liittyviä ohjeita. Hän kertoi, että seuraavat kolme vuotta yläkoululaisten määrä laskee. Kuudesluokkalaisten ikäluokka on nyt kaikkein pienin. Alakouluissa oppilasmäärät kasvavat seuraavina vuosina. Hän kiinnitti huomiota seuraavaan: Espoossa on erityisoppilaista 2760. Se on uusi ennätys, 11.7 %. Kuinka monta oppilasta siirrettiin erityisopetuksesta yleisopetukseen:  23.

Elina Rönkkö: Opetussuunnitelmamuutoksen prosessi

Apulaisopetuspäällikkö kertoi aikataulusta, jolla opsit uusitaan. Kaksi alueseminaaria pidetään  keväällä 2011.   Kelpo-pilotit ja oppimiskeskukset järjestävät ohjelman viraston kanssa. Nämä koulut mallintavat opsia toiminnallisesti, ideoivat jne.

Suunnitteilla on Espoon Huhtimessut la 9.4.2011 Ruusutorpan koulula  teemalla  ”Espoossa me osaamme kasvattaa, oppia ja tukea.” Jokainen koulu toisi  sinne oman helmensä, jota haluaa esitellä. Muoto voi olla posteri,  workshop,  ständi. Ruusutorpan koululla. Lisäksi  tarjolla on alustuksia. Koska kouluja on paljon, paikalla ollaan kahdessa vuorossa: aamuvuoro 9-12  ja iltapäivä 12-15.

Marja-Liisa Heikkilä: Tuloksellisuuserä

Espoo tullee jakamaan sovitut 0,7 % palkkasummasta henkilkohtaisina lisinä. Kriteerien pitäisi valmistua viikolla 33. Rehtorit tekevät sitten pika-aikataululla esityksen. Tasaisen vauhdin taulukolla  0.7 % tarkoittaisi esim.  Aurorassa noin 8000 €! Koska sitä ei jaeta tasan kaikille, jotkut saavat ihan mukavan joulurahan.

2 kommenttia:

Esa Kukkasniemi kirjoitti...

Loistava idea tuo "Espoon Huhtimessut". Täytyypä tulla vakoilemaan 9.4. Erinomainen tapa nostaa koulutoimea myönteisesti esille säästöistä huolimatta ja brändätä espoolaista opetusta. Hyvä Espoo! Mikä on teidän helmenne, Martti?

t. naapurikunnan reksi

Martti Hellström kirjoitti...

Messut ovat suunnitteluvaiheessa. Aurora on sekä pilottikoulu että oppimiskeskus, joten oletettavasti joudumme järjestämään johonkin luokkatilaan pajan.

Meiltä on toivottu teatteripajaa, jossa voisi kokeilla myös valotekniikkaa.