Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, elokuuta 24, 2010

Jotain ihan uutta: Yksityisopetusta 2000-luvun malliin

Maija Poppanen lienee yksi tunnetuimpia
koti-opettajahahmoja. Vielä oppari- aikana,
minäkin otin yksityistunteja- ja opiskelijana
annoin niitä. Tuleeko kotiopetus uudestaan?
KUVA lainassa netistä.


SUOMESSA julkisilla rahoilla pyöritetyillä  kouluilla on  ollut peruskouluun siirtymisestä lähtien lähes monopoli opetukseen. Meillä on SYK, muutama korvaava koulu sekä pieni nippu kristillisiä ja steiner-kouluja.  Muualla maailmassa yksityiskouluilla on huomattavasti suurempi merkitys. Jopa naapurissamme Ruotsissa on innostuttu yksityiskouluista, ja saatu ne jopa tuottamaan hurjaa voittoa, kuten eilinen YLEN uutinen kertoi.Viime yönä postilaatikkooni ilmestyi mielenkiintoinen kirje TutorHouse-merkkiseltä yritykseltä. Se alkaa tuottaa  yksilöllisiä opetuspalveluita peruskoululaisten, lukiolaisten ja aikuisten täsmätarpeisiin. Mainoskirjeen mukaan uusi palvelu käynnistetään   helpottamaan lapsiperheiden arkea ja tarjoamaan lisää eväitä oppimiseen. Lapsiperheet (ja firma) voivat hankkia kaikenikäisille lapsilleen julkista opetusta täydentäviä yksilöllisiä opetuspalveluja ja henkilökohtaisen opettajan- myös omaa kotiin. Opettajat ovat kirjeen mukaan ammattilaisia ja suurin osa heistä työskentelee samalla peruskouluissa tai lukioissa.  

Mainoksessa korostetaan, että  opetuspalvelut täydentävät julkista opetusta ja että ne eivät kilpaile julkisten palvelujen kanssa. "Ne jotka tarvitsevat kaikkein eniten esimerkiksi tukiopetusta ja joille se on välttämätöntä, ovat oikeutettuja saamaan sen julkiselta sektorilta". Niinpä. Oppilas voi haluta opiskella  ainetta, joita kaikki koulut eivät välttämättä pysty tarjoamaan.

Mainoskirjeessä ei kerrota palvelun hintaa. Se löytyy yrityksen nettisivuilta, joihin en ole vielä hämmästykseltäni kunnolla ehtinyt perehtyä. Yhden yksittäisen tunnin hinta on 70 €/tunti. Mielenkiintoista.

4 kommenttia:

enkeliporsas kirjoitti...

Ne ruotsalaiset yksityiskoulut vasta hauskoja ovat: kunta maksaa viulut ja omistaja vetää välistä.

Säästöä syntyy, kun
- ryhmäkoot ovat isoja
- opettajia on vähän
- painotetaan itsenäistä opiskelua
- usein kiinteistö ei ole oikea koulurakennus
- ei ole koulukirjastoa
- ei ole liikuntasalia

Ja veronmaksajilla on mukavaa.

Marko Koskinen kirjoitti...

Mutta joku saa ihmiset valitsemaan nuo yksityiskoulut, vaikka joutuvat käsittääkseni vielä maksamaankin niistä.

Eli millä tavalla ne sitten ovat parempia?

Ja eiväthän veronmaksajat kai joudu niistä yhtään enempää maksamaan.

Eli, samalla rahalla (tai halvemmalla) tuotetaan ilmeisesti jollakin tavoin parempaa palvelua, niin miksei siitä saisi ansaita?

Martti kirjoitti...

Moi Marko

Ylen uutisesta saa kuvan, että voitto syntyy aika keljuilla keinoilla, kuten ahtaudella. Jutusta ei saa tietoa, miksi vanhemmat valitsevat tällaisen vaihtoehdon. Olisiko niin, että niissä ei ole esim. maahanmuuttajia? En tiedä.

Suomalainen yritys antaa maksullista täydentävää opetusta. Se ei ole väärin. Minusta huolestuttavaa on, jos julkisen koulun toimintaedellytykset ajetaan niin alas, että syntyy tarve täydentää opetusta omalla rahalla.

enkeliporsas kirjoitti...

Maksuista....Ruotsissa olevat koulut ovat "yksityiskouluja", jotka kunnat kustantavat! Omistajat vetävät ohi haljulla tavalla.

Ihmiset valitsevat yksityiskoulun lapsilleen, jotta lapset pääsevät eriytymään mm. maahanmuuttajista ja muusta "epäsosiaalisesta aineksesta" , bättre folk - ajattelua.

Olkoot rupusakkilapset omissa lähiökouluissaan.

Ansainta on o.k. silloin, kun itse sijoittaa rahansa yritystoimintaan. Ruotsin malli on järjetöntä käenpoikayritystoimintaa.

Ruotsin malli johtaa väistämättä rinnakkaiskoulujärjestelmään. Ei ihme, että Ruotsi ei pärjää kansainvälisissä kouluvertailututkimuksissa.