Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, huhtikuuta 17, 2010

Puheenjohtajaehdokkaiden vaalivideot salasanan takana


OAJ:n neljästä puheenjohtajaehdokkaasta on kustakin tehty 2 minuutin vaalivideo nettiin. Harmi kyllä, ne on laitettu salasanan taakse - vain OAJ:n jäsenien katsottavaksi. Taidanpa syväkurkkuna murtaa tätäkin Berliinin muuria, ja kertoa, mitä videoissa näin.

Spotit on otettu kahdella kameralla ja studiossa. Kukin esittelee itsensä. Ehdokkaat on aseteltu hieman jäykästi hankalasti istuttavalle jakkaralle. Taustaksi on hankittu isohko vaalea pöytä ja tumma kattolamppu. Noin puolen minuutin välein suora puhe kameralle vaihtuu sivuprofiiliksi. Samalla lailla kuin pidätettyjä ennen vanhaan kuvattiin. Ainakin Macilla videoiden katselussa on teknisiä ongelmia.

ITSE esittelyt ovat asiallisia, mutta eivät ne tuota yllätyksiä. Risto Kangas korostaa kuinka järjestöt ovat juuri edunvalvontatehtävää varten syntyneet. Päivi Koppanen haluaa antaa kasvot OAJ:lle. Hän jättää jostain syystä käyttämättä naisvalttikorttinsa. Pekka Lempiäisen mielestä nyt on aika valita puheenjohtaja kentältä. Hän on sieltä. Olli Luukkainen esittelee itseään pitkällä ja laajalla kokemustaustallaan ja muistuttaa myös tieteellisistä ansioistaan.

Puolueellisesti analysoituna ehdokkaita voi profiloida noiden videoiden katselun perusteella seuraavasti:
  • Risto Kangas (Vahva ja laaja edunvalvonta- ja järjestöosaaminen sekä luottamus-että toimistopuolelta. Edunvalvonta on OAJ:n syvä ydin, ja palkka tärkeä asia. Pohjakoulutus luokanopettaja, rehtori.)
  • Päivi Koppanen (Nainen. Puhtaasti ammatillinen opettaja- AKK. Kentän edustaja. Todella pitkä järjestökokemus luottamushenkilöpuolella:20 vuotta. Halu kuulua OAJ:hin on tärkeä asia. On sitoutunut tekemään töitä).
  • Pekka Lempiäinen (Kentän edustaja- kosketus arkeen. Aineenopettaja. Opettajankouluttaja. Järjestökokemusta usean vuoden ajalta. Tulo- ja palkkapolitiikka edunvalvonnan syvä ydin. On huolissaan opettajien jaksamista. Kentän toimijoihin on panostettava. Valtuuston painoarvoa on lisättävä.)
  • Olli Luukkainen (Laaja ja pitkä kenttäkokemus: yleissivistävä, ammatillinen. Kokemusta hallinnosta, työnantajan leiristä, tutkimusmaailmasta, myös edunvalvonnasta. Haluaa suunnata OAJ:a laajemmin ymmärrettyyn etujen valvontaan. Taustaltaan luokanopettaja, erityisopettaja, opettajankouluttaja, rehtori. Kokemusta toimiston kokoisen henkilökunnan johtamisesta. Paikallista toimintaa ja sen yhteyttä toimistoon on tuettava. Omasta mielestään sytyttäjä ja mahdollistaja.)
Kaikilla on opettajatausta. Kaikilla on ainakin joltakin tasolta järjestökokemusta. Vain Koppanen on nainen. Vain Luukkainen on tohtori. Vain Kankaalla on laajaa neuvottelukokemusta. Hän on myös ainoa, joka muistaa, että hänellä on perhe. Vain Luukkainen nostaa esiin johtamiskokemuksensa. Kukaan ei halua nostaa esiin jotain opettajaryhmää, jonka etua ajaisi.

Kaikki ehdokkaat ovat videoissaan hyvin vakavia. Kukaan ei hymyile. Miesten pukeutumiskoodi on busines as casual. Päivillä on nätti pusero.

Mainospuheina arvioituina kaikki esittäytyvät loogisesti (logos on kunnossa). Jokainen esittäytyy pätevänä ja pyyteettömästi hyvää tarkoittavana (ethos). Mutta missä on innostus (pathos)? Kukaan ei kerro, miksi hän haluaa olla puheenjohtaja. Kaikki ovat ikäänkuin vain käytettävissä.


Ei kommentteja: