PERJANTAINA ilmestyvä Opettajalehti sai hyvälle tuulelle. Minna Ängeslevä referoi Stakesin tutkimusprofessori Matti Rimpelän luentoa. Rimpelä puhuu jälleen viisaasti ( = ajattelee samalla lailla kuin minä:-)
MONEN opettajan mielestä koulun ongelmien syy on se, että vanhemmuus on hukassa. Rimpelän mielestä vanhempia ei pitäisi syyttää. Vanhemmuuden vaatimukset ovat kasvaneet. Sama vanhemmuus, joka riitti 1950-luvulla, ei riitä nyt. Nyt ei riitä, että hoitaa vain omat lapsensa. YES1!Lasten hyvinvoinnin parantaminen lähtee yhteisestä vastuusta; siitä, että jokainen käytettävissä olevilla keinoillaan ja taidoillaan pyrkii osallistumaan oman yhteisönsä kunnossapitoon.
Rimpelä rakentaisi tulevaisuuden koulusta moniasiantuntijaisen yhteisön, joka yhdessä huolehtisi oppilaiden ja heidän perheidensä hyvinvoinnista. YES2! Sen sijaan, että lisättäisiin väkeä vastaanottohuoneisiin, lisätään heitä osaksi koulun henkilökuntaa. YES3!. Itse olen ehdottanut mm. Opinmäki-projektissa, että perheen tulee löytää koulun yhteydestä palvelut!
Lasten ongelmiin pitäisi puuttua ajoissa. Koulusta pitää rakentaa lasta ja perhettä tukeva yhteisö. YES4! Juuri näin minäkin sanelin ensi viikolla ilmestyvään Esse-lehteen. Tämä ei tarkoita, että opettajien pitäisi osata yhä enemmän. Kouluterveydenhuolto on pantava kuntoon ja koululääkärit saatava takaisin takaisin. Kuraattorit alakouluihin. Vanhemman, oppilaan ja opettajan väliset kehityskeskustelut säännönmukaisiksi. Perheiden hyvinvoinnin kartoitus. Siinä Rimpelän(kin) resepti lasten hyvinvoinnin parantamiseksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti