Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, huhtikuuta 02, 2008

Opettaja tv:ssä

KUVA: Professori Juhani Hytöstä meikataan tv-kuntoon.

EILEN puoliltapäivin pantiin puuteria naamaan. Opettaja-tv:n Tiina Jensen oli kutsunut Hytösen Juhanin ja minut puhumaan studio-osuuteen lapsikeskeisyydestä Juhanin kirjan innoittamana. Juttu kuvattiin uudessa pikkustudiossa Isossa Pajassa.

15 minuutin kokonaisuuteen mahtui kolme osaa. Ensin Hytönen pantiin määrittelemään lapsikeskeisyyttä ja kuvailemaan sen taustoja. Sitten minut kutsuttiin paikalle. Meinasi vesilasi kaatua, kun toimittaja tykitti: "Eikös Auroran koulu ole tunnettu juuri lapsikeskeisyydestä. Kuinkas nyt Luokanopettajassa kirjoitat, että tämä kirja on dynaamiittia?". Ei auttanut kuin yrittää erotella lapsikeskeisen suuntauksen rikasta menetelmäperinnettä ja sen käsitemaailman sekavuutta. Puutteista huolimatta suuntauksessa on paljon arvokasta, ja Hytösen kirjan avulla opettaja voi totisesti ymmärtää paremmin menetelmien perusteita ja sitä millaisiin oletuksiin niitä käytettäessään sitoutuu. ERityisesti jos saa keskustella toiminnastaan, kuten meillä pariopettajuutta kokeilevat ovat tehneet.


Kolmannessa osassa toimittaja kysyi meiltä molemmilta, millainen olisi ihannekoulu. Hytönen korosti hienosti yhteisöllisyyttä, ja minä nappasin kopin. Hyvä koulu toimii minusta kuin perhe, kukin tekee töitä voimiensa ja kykyjensä mukaan, toinen toistaan auttaen.

Ohjelma tulee ulos ensimmäisen kerran keskiviikkona 15.4 klo 15, jos oikein muistan.

SITTEN tulikin kiire koululle. Klo 14 oli alkamassa Oppimiskeskuksemme toinen Hölmöläissparraus. Siitä lastu huomenna.

Ei kommentteja: